Последни Новини

БНР и Комисията за защита от дискриминация с дългогодишно партньорство в интерес на хората

Проф. Венелин Терзиев от Военната академия с награда от Комисията за защита от дискриминация
април 23, 2021
Силва Василева: Библиотеките са мисия и потенциал за една нация
април 25, 2021
Покажи всички

БНР и Комисията за защита от дискриминация с дългогодишно партньорство в интерес на хората

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Водещата на юридическото предаване на БНР „Законът и Темида“ , журналистът Анелия Торошанова бе удостоена с почетен плакет от председателя на Комисията за защита от дискриминациия /КЗД/ доц. д-р Ана Джумалиева. Поводът е дългогодишното добро партньорство между БНР и КЗД.

Проф. Джумалиева благодари на Анелия Торошанова и каза, че приема предаването „Законът и Темида“ като партньор на Комисията за защита от дискриминация. Единствено важни в битката срещу неравенството и предрасъдъците са медиите и журналистите.

„Предаването „Законът и Темида“ е единственият дългогодишен партньор на КЗД. Вие ежемесечно отразявате нашата дейност и ви благодаря за отношението и проявения интерес. Тези въпроси са изключително важни за цялото общество и колкото повече се говори по тези проблеми, толкова по-лесно могат да бъдат разрешени, а това ще доведе и до преодоляване на стереотипите и предрасъдъците, които съществуват. Помагате ни и в превантивната дейност, защото за тези проблеми трябва да се говори, преди да са възникнали“ –каза доц. Ана Джумалиева –председател на КЗД.

Водещата на специализираното предаване Анелия Торошанова заяви, че всички имаме право на равни възможности. Справедливото отношение е основно право в Европейския съюз.

“Доброто сътрудничество през годините между БНР и КЗД е в полза единствено и само за хората, които трябва да знаят своите права и да ги защитават. БНР е обществената медия с най-високо доверие сред слушателите, а моята мисия като журналист и гражданин е да помагам на хората”, сподели Торошанова.

Тя допълни, че това парнньорство е доказало през годините, че е креативно и полезно.

“Така слушателите научават повече за работата на Комисията по различни сигнали за дискриминация, как могат да сезират КЗД и да подадат жалба., какви са правата на хората с увреждания и кои са акцентите на Националната кампания „Достъпна среда“ , какви са правомощията на комисията за разрешаването на техните проблеми. В предаването често говорим и за проекта за стратегия за противодействие на дискримвинацията на пазара на труда, за различните форми на дисскриминация, равното третиране на жените и мъжете. От 1970-те години насам са били приети 13 законодателни акта с цел да осигурят жените и мъжете да бъдат третирани равнопоставено на работното място.Целта на нашата съвместна работа е не само да информираме обществото, но и да образоваме хората за съществувавнето на закони, съгласно които е незаконно да се проявява дискриминация срещу лица поради расов или етнически произход, религия и убеждения, физическо увреждане, сексуална ориентация или възраст. Тези области на дискриминация, както и дискриминацията по полов признак са включени в Амстердамския договор на ЕС като области, в които ЕС може да действа, за да предотврати дискриминацията”, подчерта Торошанова.

В ефира на предаването председателят на Комисията доц. Ана Джумалиева и експерти отговарят и на слушателски запитвания, свързани с различните форми на дискриминация, анализират казуси и събития.

„Искаме да бъдем по-близко до хората и техните проблеми, един от най-важвите акценти в съвместната ни работа е превенцията на проблемите, свързани с дискриминация. Заедно с доц. Джумалиева и експертите в Комисията за защита от дискриминация ще продължим да помагаме на нашите слушатели и на обществото в името на спазването на правата на всеки един от нас, преодоляване на съществуващите стереотипи и предрасъдъци, срещу езика на омразата и неговите проявления, и за гаранитране на принципите на правовата държава и законността“, категорична е  Анелия Торошанова от БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!