Последни Новини

Община Белене внедри водородна система за енергийна ефективност

Музикантът Петко Савов направи класация на най-изпълняваните песни в пиано баровете
април 22, 2021
Мирослав Евтимов, юрист и политолог: Парламентарната рулетка се завъртя
април 23, 2021
Покажи всички

Община Белене внедри водородна система за енергийна ефективност

Високо енергийното гориво ще захранва административната сграда на кметсвото

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Община Белене откри водородна система за производство на високо енергийно гориво за повишаване на енергийната ефективност. Системата е интегрирана към отоплителната инсталация на сградата на кметството. Внедряването на високо енергийното водородно гориво е част от проекта „Водородна община за зелено бъдеще“ и е стъпка от амбициозната стратегия на община Белене за висока енергийна ефективност и декарбонизация на производството на топлинна и електрическа енергия.
„Водени от европейската политика на Зеления пакт и Водородната стратегия на Европа, община Белене предприема тази първа крачка, за да гарантира по-чист въздух и по-качествен живот на своите граждани, както и висока енергийна ефективност за по-добро използване на ресурсите,“ заяви кметът Милен Дулев.
Интегрираната система е продукт на иновативна българска компания – производител на електролизьори със собствена технология за добив на водородпо метода импулсна електролиза. Системата представлява инсталация за оптимизация на  горивните процеси посредством адаптация на „рецептата на горене“ чрез добавяне на водород и кислород, произведени на място.

Системата е напълно автоматизирана и работи автономно без нуждата от оператор, като регулира производството и подаването на водородното гориво със собствени софтуер и електроника за управление.В резултат от работата на системата значително ще намалеят разходите за конвенционално гориво в рамките на 30-45% и отделяните вредни емисии с около 30%.
„Местните власти са тези, които ще “доведат” ползите от водородните технологии до всеки един от нас като граждани. Затова за нас е изключително мотивиращо да работим заедно с общини с иновативна визия и стратегическо мислене като община Белене. Благодарим за доверието,“ заяви управителят на “Грийн Иновейшън”.
На откриването присъстваха  изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева и д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!