Последни Новини

Музикантът Петко Савов направи класация на най-изпълняваните песни в пиано баровете

Виктория Русева от Елена е сред създателите на проект за инициативи на млади хора от цяла Европа
април 21, 2021
Община Белене внедри водородна система за енергийна ефективност
април 22, 2021
Покажи всички

Музикантът Петко Савов направи класация на най-изпълняваните песни в пиано баровете

Петко Савов: Представям десет песни, които със сигурност ще чуете в пиано бар

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

В навечерието на отварянето на нощните заведения в страната, популярният търновски музикант Петко Савов е направил любопитна класация, с която да напомни за работещите в бранша, а също и да съживи интереса на хората към нощния живот, и по специално към пиано баровете.
Петко Савов е сред популярните великотърновски изпълнители, добре познат и в музикантските среди в страната. През последните години успя да се нареди сред разпознаваемите имена на клубната сцена у нас. В началото на кариерата си е работил с Михаела Филева, фронтмена на “Мъртви Поети” Момчил Караиванов и певицата Мирела Величкова, а по-късно реализира проекти и участия с победителката в “Гласът на България” Стелияна Христова, певиците Християна Цветкова, Яница Русева и др. Пет сезона, Савов е бил част от състава на Великотърновския музикален театър. Създава и изпълнява собствена поп музика. През май 2015 г., негова песен оглавява класацията на БНТ (БНТ 2 и БНТ Свят) “НОВО “10+2”, носител на награди от Българско Национално Радио, Съюза на Артистите в България и др. Завършил е магистратура в Музикалната Академия в Пловдив (АМТИИ), а от 2013 г. е преподавател към катедра “Музика” на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”.
40-годишният изпълнител споделя, че класацията, която е направил е за песни, които се изпълняват най-често в пиано бар. Според изпълнителя те обхващат най-различни жанрове в музиката-джаз, блус, фънк, латино, денс, поп, вечните рок хитове и парчета от актуалните чартове.
“В нощните пиано барове звучат и много парчета от родната естрада, любими руски и италиански песни.Въпреки това мнозина меломани споделят, че по пиано баровете се свирят едни и същи песни и техният брой не е особено голям. Разбира се, с времето модата се изменя, търсенето също. По-старите “пушки” сред музикантите имат по две три папки, с обема на “Война и мир”, което прави към 400-500 песни. Някои пък поддържат репертоар от над 1000 песни“, коментира Петко Савов.
Според изпълнителят обаче нощните заведения, освен атрактивни, трябва да бъдат и печеливша форма на забавление. И както при всеки друг успешен бизнес – търсенето определя предлагането. “Логично е и най-изпълняваните песни да са тези, които клиентите искат да слушат. Тези, които знаят на изуст, обичат ги, танцуват и пеят на тях, любимите им хитове. Едни ще бъдат предложени от музикантите, други ще са пожелани от клиентите, а някои вече просто са се превърнали в пиано бар класика. За нас – това са песните, които изкарват най-големите бакшиши”, разкрива Савов.
Музикантът разказва, че е свирил в почти всички търновски клубове, а през последните 5-6 години “кръстосва” пиано барове те в цялата страна.
“Направих си труда да проверя архивите си и се оказа, че съм гастролирал в над 50 пиано бара в 39 града. Може да ви изненадам, но пиано бар например има в Дряново, и в Горна Оряховица, дори в с. Чифлик, Троянско. В Боженци също сме свирили много. Такива заведения има в почти всеки по-луксозен хотел. Във Варна, София и Пловдив са поне по няколко. И това съвсем не са всички. След цяла година, без право да работят, вероятно една част от тях ще изчезнат”, обяснява Петко Савов.
Изпълнителят добавя още, че ако в разнообразният нощен живот на столицата, този род забавление е отживелица и модата му отминава, то в по-малките населени места пиано баровете все още са актуални.
Петко Савов изброява десет песни, които редовно звучат в пиано клубовете у нас.
Класацията му включва хитът Ain’t no sunshine – Bill Withers или в буквален превод – няма изгрев (… когато тя си тръгне). Той е от далечната 1971 г.
“Тази песен най-вероятно ще прозвучи още в първия сет на музикантите, когато и силата на звука е все още умерена. Дори е възможно да бъде и първата за вечерта. Лека, позната, “лежерна”, напълно подходяща за все още наполовина празния бар. Много често изпълнявана. Друго популярно парче е Stand by me – Ben E. King. Подходящо еза времето, в което половината “резервации” все още си плащат сметките в “най-вървежната кръчма в града” и вече викат такси. Едва ли някой ще се сети да си я поръча, но веднага щом зазвучи, ще почне да си я припява. Дори и лекичко да си тактува в ритъм. Съвсем малко сме “бутнали” темпото и песента си става много подходяща за лек намек на присъстващите, че вечерта вероятно ще е приятна и ще има музика за танци по-натам”, разкрива Петко Савов.
По думите му харесва и песента „Фалшив герой” на Тодор Колев.
“Все пак сме в България, а и още напипваме почвата. Да загатнем небрежно, че знаем и “български неща”, да не си помислят хората, че само “някакви английски” и “джаз” ще свирим. Че ще има и “за кораба” и “за хазяйката”, за морето и реката край тополите (“моторите”), за прасковите, лимонадата и всичко! И даже времето ще лети… А иначе за песента – категорично едно прекрасно и дори “музикантско” парче, любимо на мнозина “пиано бар клиенти” и безспорно превърнало се в “пиано бар класика”. При това българска. Не мога да не спомена „Две следи” на “Щурците”, казва Петко Савов.
Към списъкът с хитове той е добавил „Богатство” на група „ Тангра”, “Наследство “ на „ Диана Експрес” , “Обещай ми любов” на LZ и Силвия Кацарова , “Proud Mary “ на Тина Търнър, „Миллион алых роз” на Алла Пугачова.
“В една евентуална класация за руски песни по баровете, в челната тройка със сигурност ще влезе и евъргрийна “Позови меня тихо по имени” на Любэ. Има едно неписано правило, че не можеш да пуснеш само една песен – руските вървят най-малко по две”, казва Савов.
В заключение изпълнителят споделя, че в една вечер е трудно да се предвиди точно кои и колко български, английски или пък руски песни ще звучат. Всичко, до голяма степен, зависи от нагласите на хората, от техните реакции и предпочитания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!