Последни Новини

Зрелостници от Монтана, Габрово, Русе и София печелят наградите в национално състезание на Стопанската академия

Проф.д-р Андрей Захариев, декан на факултет „Финанси“ при Стопанската академия в Свищов: Който иска да се кандидатира за ректор и да ръководи висше училище, следва да е водещ изследовател
април 16, 2021
Възстановиха училище в Елена, строено от майстор уста Генчо
април 19, 2021
Покажи всички

Зрелостници от Монтана, Габрово, Русе и София печелят наградите в национално състезание на Стопанската академия

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Тазгодишното издание на Националното състезание за зрелостници “Финанси ‘2021“, организирано  от  катедра „Финанси и кредит“, Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при Стопанска академия  „Д. А. Ценов“ – Свищов и фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ привлече интереса на ученици от всички краища на България.

Възпитаници на средни училища от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Перник, Монтана, Ямбол, Луковит, Хайредин и Клисура влязоха в оспорвана битка за призовите места в надпреварата. Представянето затрудни максимално журиращата комисия в състав от професори, финансисти-практици и журналисти от национални медии. Сред тях са проф. д-р Стоян Проданов, ръководител катедра „Финанси кредит“ в Стопанската академия и изпълнителен директор на „Бул Инс“ АД, проф. д-р Андрей Захариев, декан на факултет „Финанси“ в свищовския ВУЗ“ и председател на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, д-р Николай Колев, изпълнителен директор на „Делта Сток“ АД, Любка Куманова, маркетингов директор на , KAI Group Bulgaria, Кузман Илиев: Co-founder на CADRé Ltd, д-р Ивайло Маринов, ръководител на службата по търговско-икономически въпроси при Посолството на България в Република Румъния и др.

Крайните победители бяха селектирани при засилена конкуренция на основата  на техните есета на базата качество, обоснованост, оригиналност и реализуемост на идеята по време на заключителното заседание на журиращата комисия, проведено в онлайн формат. До финалния етап на състезанието достигнаха деветнадесет участници, които демонстрираха висока обща култура, добри икономически познания и ангажираност към обществените проблеми. Наградният фонд на конкурса бе осигурен от фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, която има за цел да стимулира и засилва интереса на младите към икономическото обучение, наука и реализация.

Наградата за първо място, в размер на 400 лв. бе присъдена на Стефани Петкова, възпитаник на Финансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски“, Монтана за разработка на тема „Фондови борси и социални мрежи – идеите на „Поколението Z“. В съчинението си авторът извежда на преден план поколението Z, което притежава способността да детронира досегашните неоспорими авторитети, да разбие консервативните модели и да взриви статуквото. Противопоставяйки се на всичко неактуално, се наслаждава на ефекта от деструктивното си и понякога дори ирационално поведение, с убеждението, че променя необратимо не само правилата на играта на финансовите пазари, но  света към по-добро. Именно поради тази причина „звездите“ на изминалата 2020 г. са компании като Robinhood, GameStop, Etsy, Signal, Bandai Namco и Tesla.

Наградата за второ място с парично изражение 300 лв. бе определена за Пламена Добрева, възпитаник на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, Габрово за разработка на тема „Проектът, който бих предложил на моя роден град“. Авторът извежда смехотерапията като терапевтичен метод за лечение на тялото, емоциите и душата и в тази насока предлага създаването на “Therapy Stand-up Comedy Bar“ в града на хумора и сатирата – Габрово. Идеята е местни и гостуващи артисти да се грижат за доброто настроение, но и за здравето на жителите на Габрово и околността.

Наградата за трето място от 200 лв. заслужи Моника Цанева, възпитаник на Средно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“, Русе за разработка на тема „Моята визия зa мобилно финансово приложение в Play Store и App Store, предлагайки разработването на финансово приложение, което да подпомага разпределението на ежемесечните предвидени разходи на млади и възрастни, и да сравнява и избира най-подходящите опции за спестяване и остатъчното разпределение на личните средства с оглед извличането на максимална полза.

Журиращата комисия определи за най-иновативна авторска разработка е на Андрей Колев, възпитаник на Финансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски“ от Монтана с парична награда в размер на 100 лв.  Идеята на автора е създаването на мобилно приложение Buying Assister, което да отговаря на всички въпроси от страна на купувачите. По този начин те ще получават информация за определени характеристики на продукта и на неговия производител. В хода на заключителното заседание журиращата комисия реши да разпредели още една допълнителна награда и да отличи Владислава Владимирова Тодорова, възпитаник на Софийска професионална гимназия по туризъм, за най-креативна авторова разработка, събрала различни идеи за подобряване градската среда на столицата ни.

Обявяването на резултатите съвпада със седмицата на честванията по повод 69-тата годишнина от основаването на първата българска финансова катедра: „Финанси и кредит“ в свищовското висше училище. През 2021 г. се навършват и 85 години от създаването на Стопанската академия в Свищов. По този повод проф. д-р Стоян Проданов, ръководител на катедра „Финанси и кредит“ споделя: „Школа с богати традиции във финансовата наука, катедра „Финанси и кредит“ при Стопанската академия  е дала образование на над 28 хиляди студенти, намерили успешна реализация във водещи финансови институции, банки, административни звена в страната и чужбина. Към момента катедрата обучава кадри в четири професионални финансови направления: „Корпоративни финанси“, „Публични финанси“, „Банково дело“ и „Инвестиционен мениджмънт“. Академичният състав на катедрата се състои от двадесет преподаватели, доказани специалисти с богат практически опит и високи умения за академично преподаване, които се радват на уважението на многобройните ни възпитаници“.

Катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия  отправи благодарност към всички участници и на журиращата комисия, която се ангажира с оценяването на разработките и изрази своето удовлетворение от провелото се състезание.  Деканът проф. д-р А. Захариев и проф. д-р Стоян Проданов, ръководител на катедра „Финанси и кредит“ отправиха покана към достигналите до финалния кръг зрелостници за включване в кандидатстудентската кампания на Стопанска академия и присъединяване към голямото семейство на обучаващите се и завършили студенти на спец. „Финанси“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!