Последни Новини

Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ с изложба и музикален спектакъл за 200-годишнината от рождението на Г.С.Раковски

Инициатори от “Търново рънс” прокараха пътека до крепостта Ряховец
април 14, 2021
Учредиха смесен Лайънс клуб във Велико Търново
април 15, 2021
Покажи всички

Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ с изложба и музикален спектакъл за 200-годишнината от рождението на Г.С.Раковски

Инициативите са част от Проект „Народните будители и Аз“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски на 14 април в Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел бе открита юбилейна изложба на детски рисунки.
Инициативата е част от проект „Народните будители и Аз“ и се провежда за единадесета поредна година.
Проектът „Народните будители и Аз“ с ръководител доц. д-р Кирчо Атанасов.има за цел да представи на младите хора имената и дейността на онези български възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на държавата ни.
„България, носеща аромата на рози, плодородна и красива земя, е страна изстрадала своето минало. Тази държава, за която се пеят песни и се редят стихове, се оказва почти непозната за голяма част от младото поколение. За хората които са живяли чрез идеите си за „една чиста и свята Република“, се говори чисто фактологически и формално. До сърцето на младия човек думите често не достигат. Бягствата в чужбина не носят носталгия, гордостта на българина се заменя с материални блага“, коментират организаторите.
В централното фоайе на националното училище бяха експонирани 32 рисунки на деца от общо 207 получени творби. Специализирано жури от художници е оценило младите таланти, като между тях са и ученици от Молдова и Северна Македония.
Кулминация на тържествата в Котел бе музикално-драматичния спектакъл „С Раковски в сърцето“, който е по сценарий на Мария Градешлиева и режисура на Руси Тодоров.
В музикалният салон на училището 90 млади артисти от 3 до 12 клас в четири сцени пресъздадоха моменти от живота на Георги Стойков Раковски. Музиката на спектакъла бе от подбран котленски изворен фолклор. Специално място бе отделено на хайдушките песни от района на Котел и Жеравна с прекрасни вокални и камерни изпълнения, които пресъздават по един различен и вълнуващ начин живота и бита на котленци.
Мария Градешлиева, която е дългогодишен директор на Националното фолклорно училище в Котел споделя, че подготовката на такъв спектакъл е изключително вълнуващо и не само защото Раковски е национален и дори световен герой, а и защото родолюбивото чувство е част от същността на човек, който се е родил в България и работи и живее в Котел. В периода на подготовката на този спектакъл тя разкрива, че прочела и проучила десетки исторически и литературни източници.
Най- важното послание на Георги Стойков Раковски, според нея е съчетано в неговите думи във Възпомянание старобългарско на развалини старасолавнаго града Червеновода билз Рухчука:
„Млади юноши! Ви, поколение днешно,
България от вас чака
в пъприще славно ви да внидите сговорно,
племе удрете лъжепророка!

Знамен азийски долу да падне ниско,
Лъва да вдигнете венчана,
Миру да се проникнете и ви високо:
Живи България пак славна!!!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!