Последни Новини

Инициатори от “Търново рънс” прокараха пътека до крепостта Ряховец

Белгийски часовник отмерва времето от 130 години в Сухиндол
април 14, 2021
Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ с изложба и музикален спектакъл за 200-годишнината от рождението на Г.С.Раковски
април 14, 2021
Покажи всички

Инициатори от “Търново рънс” прокараха пътека до крепостта Ряховец

Калин Василев повежда над 200 души на 17-километров поход към средновековната твърдина

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Създателят на инициативата за движение и здраве “Търново рънс” във Велико Търново Калин Василев и доброволци са прочистили пътеките, които отвеждат до върха на прочутата крепост Ряховец край Горна Оряховица. В благородната дейност се включили десетина ученици от различни училища в старата столица.
“Организирам по над 30 похода годишно и непрекъснато търся нови дестинации, които да включвам в маршрутите, за да е интересно на моите последователи. Разбрах за средновековната крепост, където от няколко години се провеждат археологически проучвания и изследователите са разкрили множество древни тайни. Свързах се с ръководителя на разкопките Илиян Петракиев и той ни посочи откъде минават подходите към калето”, разказа Калин Василев.
Докторът по генно инженерство допълва, че още щом обявил идеята в социалните мрежи и доброволци изявили желание да се включат в прочистването на пътеката към крепостта. Василев ги снабдил с инструменти-ножици, триони, ръкавици и след усърдна 4-часова работа бил пробит коридор през шубраците. Малко след това с още пет души направили опознавателен подход до атрактивния исторически обект.
“Имаме Фейсбук страница с над 11 000 членове, а постовете ни събират по над 40 000 лайка. Оказа се, че и този път успях да заинтригувам стотици хора от региона, зажаднели за излети сред китната ни природа”, споделя Калин Василев.
Близо 200 души вече са изявили желание да се включат в похода на 17 април до крепостта Ряховец. Те ще преминат 17-километрово трасе, чието начало е от крепостта Царевец във Велико Търново и преминава по скалния венец над манастира Света Троица, през хижа “Божур” край Горна Оряховица, по новата пътека и стига до крепостта Ряховец.
“Там ще ни чакат археолозите, които ще изнесат беседа за историята на древната твърдина и за находките, които свидетелстват за живота през миналите епохи в района”, казва с нескрит ентусиазъм Калин Василев.

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!