Последни Новини

Исторически роман разкрива Раковски като единствения държавен лидер през Възраждането на поробена България

Учени дискутираха за живота и делото на Георги Стойков Раковски
април 13, 2021
Белгийски часовник отмерва времето от 130 години в Сухиндол
април 14, 2021
Покажи всички

Исторически роман разкрива Раковски като единствения държавен лидер през Възраждането на поробена България

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

На 14 април се навършват 200 години от рождението на една от най- ярките и титанични личности на нашето Възраждане и национално-освободителното ни движение – Георги Стойков Раковски. Макар и недооценен Раковски никога не е бил забравян. Името му носят селища, улици, училища,читалища и Военната академия. Стотици портрети на видния ни възрожденец и революционер украсяват институции и кабинети, понякога и на съмнителни патриоти, а името му с почит се оповестява на всяка тържествена заря проверка. Знаем ли обаче достатъчно за нашия велик сънародник днес и стига ли наученото от учебниците по история, за да се гордеем с неговото величаво дело?
За пръв път в историческия роман „Прозренията на Раковски“, писателят Бойко Беленски разкрива много нови и непознати за широката аудитория факти около личността на големия българин и с лекота убеждава, че трябва да сме горди, че през ХIХ век българската поробена земя е родила такъв титан.
В романа Раковски е представен не само като полиглот, блестящ ерудит, като ренесансова личност, надживяла времето си. Описан е като успешен военен стратег, революционер, отдаден до смъртта си на каузата да освободи поробеното Отечество, но и като визионер, и изключителен дипломат. Личност, напълно равна с други европейски титани на духа, дипломацията и родолюбието. Малцина знаят, че 12 училища в Индия носят неговото име, той е първият българин, превел от санскритски индийския епос „Панчатантра“.
Безстрашен, осъждан на смърт от османската власт, прекарал години в турските зандани, той се отдава до последния си дъх на мисията на Освобождението.
В продължение на десетилетие, той е най-представителния самомообявил се държавник от поробените български земи, който е приеман с почести от европейския елит, в дворците, резиденциите и домовете на балкански князе, руски дворяни, генерали и духовни водачи.
“Раковски се оказва най-авторитетния предводител на „правителството в сянка“ на несъществуващата все още държава, естествен и признат лидер на българите. Различен е от образованите си сънародници, приели турски служби и богатия, спокоен живот в Цариград. Винаги елегантен и изискан, той е известен сред съратници и легисти с прозвищата си Герестия, Народния войвода, Княза”, споделя авторът на книгата.
В романа е развита художествено и романтичната линия на неговата голяма и трагична любов с Фросо – дъщерята на българския генерал хаджи Христо Вулгарис и гъркинята Мария. Възвишеното чувство към много по-младата самоотвержена девойка обаче завършва с драмата, която преследва истинските революционери, венчали се за Освобождението на поробеното отечество. Обещанието му след като отпътува от Атина: „Някъде в бъдещето ще се срещнем и ще бъдем заедно!“, никога не се сбъдва, защото Фросо се стопява от любовна мъка по своя годеник и си отива без време от света.
В романа са представени релефно образи на съвременници на Раковски – неговият секретар Иван Касабов, с когото има непримирима вражда, Николаки Богориди, войводите Ильо, Стефан Караджа, Македонски, балкански регенти, князе и дипломати, с които гордият българин общува наравно и със самочувствие.Специално място заема и образа на дякон Игнатий, чието героично прозвище „Левски“ дава самият Раковски.
“Читателите ще научат подробности за убежденията, които теоретически и практически пулсират с динамиката на европейската политика, променливите обстоятелства и съответно потребностите на освободителната борба. От създаването на самостоятелна бойна единица (легия) , подкрепяща Сърбия в борбата срещу общия враг, през разочарованието от коварството на Великите сили след подписано примирие и разпускането й, през мечтата за Балканска коалиция, която се оказва невъзможна и имагинерна. Тя е последвана от създадения в последната година на живота му Закон за народните горски чети. Следва разочарованието и твърдото убеждение, че в поробената българска земя трябва да се създадат тайни революционни комитети и самите българи да поемат отговорността за освобождението си”, разкрива Бойко Беленски.
Във финала на романа авторът загатва как именно Левски е посветен в концепцията за революционните комитети и той реално се оказва прекият и най- верен ученик, и последовател на Раковски.
Раковски умира на 9 октомври 1867, покосен от туберкулоза, но с все така тревожен ум и ясна мисъл. Месеци преди това той предугажда своя край и до последен дъх не спира да размишлява и да дава наставления на своите съратници.
Угасва в Букурещ заедно с верния си телохранител Бранислав Велешки, но оставя изключителна ярка диря и последователи в историческото ни Възраждане. Той запалва искрата на националната революция и с примера си издига националното ни самочувствие на българи след пет века робия.
За написването на романа, Беленски, който е автор и на исторически романи за Ботев и Стамболов и завършва документалната си творба за Вазов, ползва богатата библиотека на проф. Петър Велчев, бивш секретар на Литературния институт към БАН.
„Проф.Велчев разполага с уникална библиотека с богат фактологичен материал, благодарение на него, аз успях да създам тази историческа проза“, признава Беленски.
След художествената интерпретация на светинята Раковски, авторът е доволен, че в навечерието на 200-годишния юбилей се появи и допечатка на романа му. Така той ще е достъпен за всички читатели, с интерес към живота на нашите велики предци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!