Последни Новини

Къщата на смеха в Габрово реди изложба „Quo vadis?” с латински сентенции и графики на Борис Димовски

С професионален мениджмънт и научна ресурсна база се води битката с COVID-19 в  Университетска болница „Канев“ -Русе
март 29, 2021
Ген.м-р Груди Ангелов, началник на Военната академия „Георги Стойков Раковски“: Академията издава дигитален бюлетин с полезни материали за COVID-19 и различни явни учебни документи
април 6, 2021
Покажи всички

Къщата на смеха в Габрово реди изложба „Quo vadis?” с латински сентенции и графики на Борис Димовски

На 1 април Музеят на хумора и сатирата чества 49-годишнина

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Музеят на хумора и сатирата в Габрово вече над година периодично затваряше и отваряше врати заради пандемията, което се случва за първи път в близо половин вековното му съществуване. На 1 април ще се честват 49 години от създаването на Къщата на смеха и по силата на последната заповед на здравните власти,тя ще може да приема посетители.
“Празникът по случай Деня на шегата започна още на 28 март с виртуално гостуване на две български училища в чужбина – училище “Пейо Яворов” в Брюксел и училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк. Пред учениците представихме две от най-популярните образователни програми на Музея- „Габровски хумор“ и „Карнавал“.
Включиха се 30 семейства от училището в Брюксел и над 60 семейства от училището в Ню Йорк”, сподели Маргарита Доровска, директор на Дома на хумора и сатирата.
Тя допълва, че 1 април винаги е бил ден на отворените врати в Музея на хумора.
“Подарявали сме усмивки на стотици български деца, а това, че те се забавляваха в залите на Музея бе най-голямата ни награда. Изненадата за тях е онлайн участието на любимия илюзионист и приятел на Музея – Дани Белев. Той е габровец, с прекрасно чувство за хумор. Габрово освен Столица на хумора е и града, в който се провежда най-голямото магично събитие в България – “Златна котка”. Гостуването на Дани Белев е подарък за децата и любителите на илюзионното изкуство”, подчертава Маргарита Доровска.
Музеят ще изненада своите почитатели и с интернет изложбата „Quo vadis?”- латински сентенции с графичен коментар от Борис Димовски, която ще бъде публикувана във фейсбук страницата. Въпреки, че карикатурите са рисувани през 80-те, а самите сентенции са на над 2000 години, изложбата е актуална и днес. За нея Радой Ралин пише: „ Боговете на Елада бяха поети, а боговете на Рим – държавници! Рим беше немислим само с една митология, упование на изкуството и художествената самодейност. Рим беше тоталитаристична държава, представляваща империя с разноезични и разноплеменни народи, които, за  да бъдат държани векове под робство, трябваше римско право. Рим имаше свой обществен живот, диктатори и трибуни, философи и нероновци, а имаше отпор срещу тиранията в тези крилати фрази, които, преследвани в своето време, отлетяха в нашата епоха, та да и бъдат мерило за чест!“.
В навечерието на празника екипът на Музея започва да повдига завесата и на един от новите си проекти – онлайн изложбата „Ах, това Вариете“.
“В нея съвсем ще изтупаме праха от спомените за Експерименталния сатирично-вариететен театър, за да ослепят отново с дързостта и блясъка си. Ще извадим старите ленти, ще проветрим нафталинената миризма от костюмите, ще си спомним отзивите и скандалните истории, ще чуем гласовете на тези, които някога наричаха Вариетето свой дом.
Независимо от обстоятелствата ще продължаваме да ви засипваме с хумор и сатира онлайн, но истината е, че нямаме търпение скоро да ви посрещнем отново в Музея”, уверява Доровска.
Тя е категорична, че не трябва да се забравя, че светът е оцелял, защото се е смял!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!