Последни Новини

Българско издателство стимулира семейното четене по време на пандемия

Изследователят Павел Серафимов разкрива тайните на тракийския език
март 27, 2021
Проф.д.н.Венелин Терзиев: Изборът, който правим, определя живота ни
март 28, 2021
Покажи всички

Българско издателство стимулира семейното четене по време на пандемия

Психолози твърдят, че монотонния живот води до чувство на самота, несигурност, раздразнителност и тревожност у подрастващите

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Сред най- потърпевшите от карантината и социалната изолация по време на пандемията са децата и подрастващите. За такива тенденции предупреждават психолози.
Изследвания в  различни държави показват , че при нарушаване на обичайния живот на децата, водещ до монотонност,  се появяват дистрес и симптоми на депресия, като най- уязвими са тези на възраст от 6 до 12 години. Миналогодишно проучване  показва, че половината от българските деца в карантина са изпитали отрицателни чувства, като самота, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35% от родителите преценяват, че психичното здраве на техните деца е влошено.
„В период на пълен локдаун, когато детските ясли, градини и училища са затворени, родителите трябва да се мобилизират и да създадат оптимална среда на комфорт на децата вкъщи. Като в същото време ограничават малчуганите да прекарват с часове в интернет. Това е време за творчество, четене, пълноценно общуване със семейството и занимателни игри. Четенето на детски книжки заедно с родителите е един от ефективните механизми за намаляване на негативното влияние на социалната изолация върху детето“, подчертават психолози.
По съвет на специалисти издателство избра модел на социална отговорност с осигуряването на безплатни книжки с приказки за децата по време на карантината.
„Това е много тежък период за децата. В момента те отново са затворени по домовете и това ги потиска, тъй като не общуват с връстниците си, освен чрез интернет. Стартираме кампания, като при закупуване на една книга от нашето издателство, децата ще получават безплатна детска книжка по избор. Акцията организирахме по повод 2 април – Световен ден на детската книга. Този ден не е избран случайно за празник – тогава е роден Ханс Кристиян Андерсен, с чиито приказки сме израснали всички ние. Готови сме да подарим голям брой детски книги, за да облекчим ежедневието на децата, затворени вкъщи”, коментира Делян Илиев, управител на издателство „Атеа“.
Издателството разполага с богато илюстровани детски поредици. Поредицата „Книжки с картинки за чудати животинки“ включва книги за деца, подходящи за възрастта 4-8 години, написани от известния писател, публицист и преводач Асен Сираков. Авторът е носител на “Златно перо” за литература и публицистика, както и националната награда за детска литература „Константин Константинов“  (2018 ). Книжките са илюстрирани от известни български художници – Виктор Паунов,Тодор Попов и Румен Статков. Художникът Виктор Паунов е носител на Националната награда „Борис Ангелушев“ за илюстрация,  Наградата на IBBY за литература и книги за деца към ЮНЕСКО и националната награда „Константин Константинов“ за илюстратор (2019).
Сред творбите на Асен Сираков са “Приказка за Малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън”, „Приказка за малката слоница“, Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на плишимура“ и „Приказка за Ежко Измишльоткин и къртицата Софица“. Под формата на поеми, приказките за животни се възприемат много по-лесно от детското съзнание и се запомнят бързо.
„Ако не впечатлиш едно дете, ако това, което гледа, слуша или чете му е скучно, не му е интересно, не го кара да създава собствени образи и ситуации, то никога няма да започне да мисли самостоятелно и да научава неща, които биха му били от полза в живота. Именно детската приказка е едно такова чудодейно творение, особено, ако се “получи”, а пък когато се “получи”, за това произведение няма и възраст”, споделя Асен Сираков.
Историите в рими са много подходящи и за драматизация. Децата могат да разпределят роли със свои другарчета и да играят домашни представления на мама и татко, на дядо и баба.
“Книжките от тази поредица не само ще накарат малчуганите да съпреживяват, да развиват въображението и емоциите си, но и да научат повече за природата, и света на животните. Дидактичният елемент в тях ще затвърди представите им за добро и зло, за справедливостта, за приятелството, за смелостта, доблестта и др.”, подчертават педагози.
„Приказка за малката слоница“ е с възможности за оцветяване, и върви в комплект с пъзел.
За подрастващите и учениците е подходяща поредицата за митични създания от фолклора, легендите, литературата и киното, съдържаща бoгaти цвeтни илюcтpaции, кapти c oбoзнaчeни тepитopии и фaктoлoгични кapeтa. Чрез книгите децата ще научат от къде произлиза мита или легендата, породил иcтopиитe зa cъoтвeтнoтo създание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!