Последни Новини

Спиро Константинов-търговецът от Арбанаси, дал цялото си богатство за освободителните борби

Геотермална енергия ще захранва най-иновативната сграда във Велико Търново
март 1, 2021
Ценни издания доказват връзката на общественото здраве с обществените библиотеки
март 7, 2021
Покажи всички

Спиро Константинов-търговецът от Арбанаси, дал цялото си богатство за освободителните борби

Част от кореспонденцията на Васил Левски с комитетските дейци в Румъния минава през щедрия българин

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Богата на факти и събития е професионалната и лична биография на Спиро Константинов – крупен търговец от Арбанаси. Той е роден през 1832 г. Учи четири години в местното Гръцко училище при поп Марин Анастасов. През 1848 г. неговият вуйчо заможният арбанашки търговец х. Панайот х. Атанасоглу го изпраща да учи занаят в Румъния. Едва 16- годишен младежът започва работа в кантората на Костаки  Русович в Букурещ. През 1853 г. е привлечен като съдружник в търговското предприятие на х. Парашкев Маринович. Това разказва доц. д-р Светла Атанасова, главен уредник в отдел „История на България XV-XIX в.” , Регионален исторческ музей-Велико Търново.
Тя допълва, че от 1859 г. Спиро Константинов установява самостоятелна търговска практика.
“За стопанските успехи на възрожденският търговец, съдим от факта, че през 1868 г. той притежава 16 търговски магазина в Букурещ и манифактурна работилница за преработка на тютюн. Неговото богатство преди Освобождението се оценява на стойност от 20–30 000 турски лири, които се равняват на 500–600 000 златни лева”, подчертава изследователката.
По думите на доц.Атанасова Спиро Константинов е силно повлиян от политическите идеологии, шестващи сред българската емиграция в Румъния. През 1863 г. търговецът се застъпва пред властите за незаконно пребиваващите българи в Букурещ. Отдава значителна част от своето богатство за въоръжаване на бунтовните чети от 1867 г. и за изграждането на Вътрешната революционна организация в българските земи. Спиро Константинов се завръща в България през 1885 г. В началото на XX век той е регистриран като едноличен търговец от с. Арбанаси в Горна Оряховица.
“Неговата благотворителна дейност в полза на Отечеството заслужава специално внимание. Спиро Константинов дарява 50 жълтици на старейшините от Добродетелната дружина за революционното движение. През 1863 г. при опит в Габровския хан в Букурещ да бъдат арестувани 60 души български хъшове, арбанашкият търговец гарантира за тях пред властите, дава им средства за препитание и ги настанява на работа при Петър Стоянов.  През 1867 г. той дарява сумата от 48 400 цванца за въоръжение на въстаниците от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. По-късно снабдява с оръжие и четата на Филип Тотю”, разкрива доц.Атанасова.
При последвалия обиск в дома му в Букурещ е арестуван от румънските власти и остава 3 месеца в затвора. През 1871 г. при поредното транспортиране на оръжие „6 сандъка с револвери” до Свищовското пристанище е заловен и затворен за 5 месеца. От 1870 г. Спиро Константинов е член на Българският революционен централен комитет в Букурещ. Той подпомага финансово дейността на българската революционна емиграция и Вътрешната революционна организация в българските земи.  Изпраща 7000 жълтици за оръжие на Одеското настоятелство. Част от кореспонденцията на Васил Левски с комитетските дейци в Румъния минава през него.
“За заслугите на Спиро Константинов към националноосвободителното движение IX – тото Обикновено Народно събрание през 1889 г. му гласува 50 лв. месечна пенсия. По този повод министър-председателят Стефан Стамболов произнася знаменателната фраза:„Знам какво са правили тамкашните (в Букурещ) българи и самопожертвованието на този човек просто ме удивлява.”
Спиро Константинов умира в бедност през 1911 г. Погребан е в родното Арбанаси”, казва в заключение доц.Светла Атанасова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!