Последни Новини

Геотермална енергия ще захранва най-иновативната сграда във Велико Търново

Силва Василева от Регионална библиотека „Любен Каравелов“-Русе: Георги Стойков Раковски-типичен представител на ренесансовия човек
февруари 28, 2021
Спиро Константинов-търговецът от Арбанаси, дал цялото си богатство за освободителните борби
март 2, 2021
Покажи всички

Геотермална енергия ще захранва най-иновативната сграда във Велико Търново

DCIM100MEDIADJI_0337.JPG

Модерният Бизнес център за 25 млн.лева ще разполага с конгресни зали, офиси, лаборатории, заведения

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Усилено напредва строителството на модерния Бизнес център, който ще е най-иновативната сграда в старата столица. Инвеститор е водещият производител на опаковки от хартия, текстил и полиетилен “Екстрапак”. Съдружниците в предприятието влагат 25 млн.лева в емблематичния обект. Той ще бъде въведен в експлоатация в началото на следващата година. В момента се правят вътрешните инсталации и се работи по фасадата. Въпреки, че има още близо година до завършването на Бизнес центъра, вече се търсят управител и главен готвач. Има и кандидати за наемане на площи.
“Разгънатата застроена площ е 30 362 кв.м. Сградата ще е на осем етажа плюс един подземен и един технически. Бизнес центърът ще разполага с паркинг с 230 паркоместа, 161 велосипедни места и 23 станции за зареждане на автомобили с електрическа енергия. Офис помещенията ще са с площ от 58 до 600 кв.м, или общо 15 000 кв.м, и ще могат да бъдат гъвкаво конфигурирани”, обясни Милен Георгиев, който е един от основателите на “Екстрапак”.
Идеята за Бизнес център се появила преди няколко години, когато находчивите предприемачи разбрали, че има търсене на модерни и технологични офиси в Търново, но предлагане няма. Милен Георгиев, който е собственик и управлява великотърновската IT компания “Експерта”, осъзнал, че фирмата му и подобни на нея не могат да се разрастват без нови офиси.
“В града не се предлагат висококачествени офис помещения. Ако някой иска да развива бизнес с висока добавена стойност, трудно може да го направи без наличието на подобен проект”, коментира Георгиев.
Той разкрива, че е предвидено Бизнес центърът да разполага с помещения за споделени работни места. Те ще могат да се наемат от великотърновци или гости на града, които нямат постоянно работно място. На първото ниво ще са разположени търговски обекти, които ще имат директен излаз на паркинга. Конгресният център за 500 души ще е най-големият и модерен не само в региона, но и в страната. Освен голяма зала ще има и 5 по-малки, които също ще могат да се конфигурират в зависимост от желанията на клиентите. Голямата конгресна зала е проектирана така, че в нея ще може да влезе и излезе голям автомобил, който прави дебют или представяне на българския пазар.
Мултифункционалната сграда ще разполага още с т.нар. data center-помещение за разполагане на сървъри.
“Предвидени са и площи за лаборатории. Те ще са снабдени с по-мощно електрозахранване, с вентилационни системи и с допълнителна екстра-въздух под налягане. В тези зали ще могат да се развиват малки производства-електроника, създаване на прототипи и др.”, обяснява Милен Георгиев.
Той споделя още, че в сградата ще могат да се наемат и помещения за съхранение на хартиен или друг вид архив. Посетителите ще имат достъп до плувен басейн с дължина 25 метра и ширина 12.5 м и подводно осветление, спортен център и кухня с кантина за хранене.
“Сградата е енергийно ефективна, като отоплението и охлаждането ще се осигуряват чрез геотермална енергия, добивана от 72 сонди. Те няма да имат досег с подземните води, а ще акумулират топлина или студ в зависимост от сезона от земята под Бизнес центъра”, пояснява предприемача. Сградата ще е електрифицирана и подсигурена със две подстанции и генераториподстанции, а разходите за отопление ще намалеят 6 пъти благодарение на сондите за геотермална енергия. Дружеството смята да купува само електричество от възобновяеми източници. Освен това дъждовната вода ще се събира в резервоар, за да не затормозява градската канализация и ще се използва за миене на санитарните възли.
Милен Георгиев е категоричен, че в строителството се влагат рециклирани материали като сред тях е използваната стомана.
Помислено е и за безопасността на сградата. В градежа и се използват предимно негорими материали и ще бъдат обособени три различни типа системи за гасене на пожари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!