Последни Новини

Млад учен обоснова 4 локации за зарядни станции по трасето на „Хемус“ между София и Варна

Професори-финансисти дариха 4600 лева за изграждане на учебен банков салон в Стопанската академия в Свищов
февруари 25, 2021
Силва Василева от Регионална библиотека „Любен Каравелов“-Русе: Георги Стойков Раковски-типичен представител на ренесансовия човек
февруари 28, 2021
Покажи всички

Млад учен обоснова 4 локации за зарядни станции по трасето на „Хемус“ между София и Варна

Гл.асистент Димитър Костов от Стопанската академия в Свищов казва, че навлизането на електроавтомобилите е зависимо от добрата инфраструктура за зареждане

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Електрическите автомобили навлизат все по-широко в транспорта. Прието е, че те имат редица предимства пред возилата, задвижвани от двигател с вътрешно горене. Успешното им и бързо приложение, обаче, е силно зависимо от възможностите за изграждане на инфраструктура за зареждане, която да е едновременно оперативно функционална и икономически изгодна. Това казва гл. ас. д-р Димитър Костов от Катедра „Финанси и кредит“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов.
Младият учен е направил изследване на оптималното разположение на зарядни станции по новостроящата се автомагистрала „Хемус“ като е изчислил общо 4 локации по трасето, което е с обща дължина 418 км .
„На първи етап са избрани локации по него за потенциални крайни и начални точки на маршрути и за разполагане на станции за бързо зареждане. Точките са от набора от изходи от магистралата и са разположени през равни разстояния от приблизително  50 км. На втория етап са посочени крайни и начални точки за формиране на маршрути. Те са – София, изход за Плевен, изход за Велико Търново, изход за Шумен и Варна. Формират се 20 маршрута със съответни дължини, като се отчита разстоянието, както само в едната, така и в двете посоки“, подчертава гл.ас. Димитър Костов.
Той допълва, че на следващия етап са избрани точки за първоначално разполагане на станции, които трябва да са на поне 150 км. В базовия вариант това са София, Плевен, Буховци и Варна.
Гл. ас. Костов направил изчисленията на базата на специална математическа методология. „Този тип проблеми в специализираната литература се решава с т.нар. FRLM модел (Flow Refueling Location Model), разработен от Къби и Лим  за целите на различни видове автомобили, задвижвани от алтернативни горива – електрически, водородни и др.“ пояснява гл.ас.Костов.
По думите му хибридните автомобили  ще навлизат все по-масово в употреба. Фактор за това са безспорните им екологични предимства, технологично все по-лесно преодолимите недостатъци, както и усилията на властите за въвеждане на стимули за закупуване. Ключов фактор за по-бързото и успешно развитие на този процес е бързото оперативно и финансово ефективно изграждане на зареждаща инфраструктура и съответстващото планиране на логистичните вериги . „За целта е приложен модел FRLM за намиране на минимален брой и оптимално разположение на станции по трасето на строящата се АМ „Хемус“. Резултатите са, че са достатъчни само 4 на брой, съответно в Ябланица, Летница, Лом Черковна и Провадия. Съотношението на условния трафик, базиран на демографски данни, показва, че натоварването на станциите е в същия порядък“, допълва гл. ас. Димитър Костов.
Изследователят е категоричен, че общият брой на тези станции за дадена пътно-транспортна мрежа трябва да не е твърде висок, поне на първо време.
„Изграждането на прекалено много станции означава много разходи на агрегатно равнище. На второ място – за да се постигне максимална полезност и възвращаемост от инвестиция в една станция, трябва натоварването ѝ да е максимално“, категоричен е гл. ас. Костов.
Младият учен е международен секретар на катедра „Финанси и кредит“ при Стопанската академия “Д. А. Ценов“ и представи за първи път своето изследване на международна конференция по логистика, организирана от Националния военен университет във Велико Търново.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!