Последни Новини

Д-р Илко Костурков, началник на Първо вътрешно отделение в МБАЛ “Св. Иван Рилски”- Горна Оряховица: Увеличават се чернодробните и стомашно-чревни болести заради злоупотреба с лекарства и преяждане

Над 100 учени дебатират „Логистиката и обществените системи“ на конференция в Националния военен университет
февруари 23, 2021
Професори-финансисти дариха 4600 лева за изграждане на учебен банков салон в Стопанската академия в Свищов
февруари 25, 2021
Покажи всички

Д-р Илко Костурков, началник на Първо вътрешно отделение в МБАЛ “Св. Иван Рилски”- Горна Оряховица: Увеличават се чернодробните и стомашно-чревни болести заради злоупотреба с лекарства и преяждане

Д-р Илко Костурков е завършил Медицински университет в Плевен. Специализирал е гастроентерология в Медицински инситут към МВР. По време на специализаицяита си работи и върху доктурантура на тема “Хронични вирусни хепатити”. През 2017г. придобива специалност гастроентерология към МУ-София. Началник е на Първо вътрешно отделение в МБАЛ “Св. Иван Рилски”- Горна Оряховица.
Притежава сертификати по абдоминална ехография, доплер ехография, горна и долна ендоскопия. Преминал множество курсове и обучения в страната и в чужбина.Член на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография и Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България.През 2019г. е избран за Лекар на годината в категория „Ти си нашето бъдеще”.

-Д-р Костурков, от месеци основната тема е COVID-19 и това създава впечатление, че другите видове заболявания не съществуват. Каква е реалността?

-Определено COVID-19 промени системата на здравеопазване през последните месеци. Дава превес на пандемията, а хората с други хронични заболявания останаха в сянка. Това доведе до появата на тежки случаи. В кабинета ми напоследък идват пациенти с много по-сериозни увреждания и по-тежко общо състояние. Това се дължи на страха на болните да си правят профилактични прегледи. Това пък е причина за отрицателна тенденция. Увеличават се пациентите, които са закъснели с консултацията си със специалист и здравословните им проблеми са се обострили.

-С какви патологии се сблъсквате напоследък?

-През последните седмици наблюдаваме доста пациенти с хронични и тежки чернодробни заболявания като чернодробна цироза. Това е в следствие на начина на живот на тези хора. Идват, когато състоянието им е влошено и се изисква спешна хоспитализация.

Каква е тенденцията с онкологичните заболявания?

-Увеличават се. Въпреки че пациентите забелязват признаците на сериозното заболяване, не смеят да отидат на лекар. Повече идват в много напреднал стадий. Едни от най-честите ракови заболявания са тези на гастроинтестиналния тракт. Според данни на Световната здравна организация /СЗО/ от злокачествени новообразувания загиват на всяка минута 17 човека . Ракът на дебелото черво е най-честата онкологична патология на органите на храносмилателния тракт. Негови жертви са мъже и жени на възраст между 40 и 80 години , но има и редица случаи при по-млади пациенти.

Кои са основните фактори, които провокират възникването на рака на дебелото черво?

-На първо място това са начинът на хранене – преобладаването в рациона на месни, мазни и брашнени храни, недостатъчно съдържание на продукти с растителен произход, наличие на малко баласт (б.а.несмилаеми частици) в храната, задържане на фекална материя в червата поради непълно изхождане и запек. Наследствената предразположеност също е фактор за развитието на тумори. Заседналият начин на живот води до затлъстяване, а това пък е предпоставка за увреждане на вътрешните органи.-омазняване на черен дроб, болести на панкреаса, на стомаха. В следствие на преяждане, прекомерна употреба на алкохол, безразборно пиене на лекарства, се стига до т.нар.метаболитен синдром. Това означава, че метаболизмът се забавя, повишават се нивата на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар са извън норма и така започва да страда целият организъм. Заради прекалена употреба на аспирин например при нас често идват пациенти с кървене. Много хора посягат към различни лекарства, включително и антибиотици, както и препарати за разреждане на кръвта след като са чели нещо в интернет. Това самолечение е изключително опасно.

За какви симптоми трябва да следи всеки и при наличието им да потърси лекарска помощ?

-Ако сме подготвени, можем да разпознаем симптомите на рак на дебелото черво.В ранен етап болните се чувстват добре. Когато туморът достигне големи размери, могат да се наблюдават симптоми според това в коя част на дебелото черво ракът се развива като лесна умора, коликообразни болки в корема, загуба на тегло, анемия, нарушаване в ритъма на дефекация, наличие на кръв и слуз при дефекация, тежест в корема, подуване на корема, куркане на червата, гадене и повръщане, намален апетит, умора и повишена температура.

Какво препоръчвате, за да не се стига до тези здравословни проблеми?

-Рационално хранене, повече движение и спорт. Трябва редовно да се правят профилактични прегледи при специалист и изследвания. След 40-годишна възраст трябва да се правят профилактични прегледи веднъж на три години. Анализи за скрита кръв в изпражненията трябва да се правят ежегодно. Туморните маркери не са показателни за ранна диагностика и скрининг на пациенти поради недостатъчната им специфичност и късно позитивиране. При съмнения за рак на дебелото черво специалистите извършват изследване колоноскопия. При този метод в ректума на пациента се въвежда специален фиброоптичен апарат и чрез него се оглежда лигавицата на дебелото черво. Може да бъде взета и биопсия. При извършването на колоноскопия често се установят полипи на дебелото черво, които са предраково заболяване и в голяма част от случаите се отстраняват на място без да е необходима голяма хирургична операция. По този начин шанса за развитие на раково заболяване в дебелото черво е минимален.

Има ли възможност със съвременна апаратура при навременни прегледи да се установяват предразположения на организма или наченки на такива тежки заболявания?

-Разбира се. Има съвременни методи. Златен стандарт на световно ниво е извършването на колоноскопия. Въпреки, че тежките онкологични заболявания всяка година се увеличават прогресивно, искам да подчертая, че на никой лекар не прави чест да ги диагностицира, а по-големия успех е да открие наченките и с превенция да предотврати развитието на болестта. Най-доброто нещо е едно заболяване да се хване рано и да се излекува напълно. Това е, което аз и екипът ми всекидневно се опитваме да правим. Само за тази година в Първо вътрешно отделение на болницата в Горна Оряховица имаме над 200 полипектомии, което означава, че на над 200 души сме помогнали да се оттърват от новообразувания и сме ги предпазили да не развият рак.
В отделението се извършва диагностика на всички заболявания от гастроитестиналния тракт със съвременна апаратура на високо ниво. Отново подчертавам, че ранно поставената диагноза дава голям шанс за пълно излекуване от коварната болест.

Препоръчвате ли алтернативни превантивни методи срещу онкологични и други тежки заболявания като гладолечение, прочистване на организма, хидроколонотерапия ?

-Не. Тези методи не са доказани от експертите, че дават положителни резултати. Дори някои от тях могат да навредят повече, вместо да помогнат.

Отделението, което ръководите разполага ли с необходимата съвременна апаратура?

-Категорично! Отделението е снабдено с модерна апаратура на световна марка, която в момента е най-добрата за ендоскопско оборудване. Работим с ехограф от много висок клас, който може би е единствен в региона и помага за качествената и прецизна диагностика на пациентите.

Вие сте потомствен лекар гастроентериолог. Може ли да се каже, че сте и новатор?

-Опитвам се да въвеждам нови техники, които съм имал възможност да усвоя както в България, така и в чужбина. През годините на моето практикуване, много неща се промениха чисто технологично като полипектомии, кръвоспиращи манипулации и др. Ежедневно се сблъскваме с тежки случаи. Сред по-интересните от тях беше пациент с масивен кръвоизлив на дебелото черво. Болният беше загубил огромно количество кръв за няколко часа. Благодарение на едоскопските инструменти и прецизна работа на микроскопско ниво, успяхме да открием източника на кървене, да го запечатаме и спасихме човека. Дори не се стигна до операция, защото ако трябваше да бъде подложен на хирургична интервенция с влошените показатели, които имаше, вероятно щеше да загуби живота си.

Като млад специалист имате възможност за кариерно развитие. Защо избрахте да работите в общинска болница?

-Малката болница дава възможност за бързо развитие и за въвеждане на нови процедури, за внедряване на съвременна апаратура. Докато ако млад специалист попадне в голяма университетска болница, там има хабилитирани лица, доказани специалисти и всички тези интервенции, които изброих се извършват от тях, а младите кадри са с по-малки възможности за пряко усвояване на опит. Имах и личен избор, защото в Горна Оряховица е семейството ми и реших, че трето поколение лекар, е добре да си остане в родния край.

Миналата година Ви бе присъден приз „Лекар на годината“. Какво е за Вас това отличие?

-Бях номиниран от регионалната колегия на Българския лекарски съюз. На базата на документираните резултати от моята практика, квалификации и дипломи, наградата ми бе връчена.

Как повишавате квалификацията си по време на пандемия, когато не се организират научни форуми?

-Тази година имахме планирани три конгреса в чужбина, но не се осъществиха. Често обаче обсъждаме конкретни случаи с колеги от страната и чужбина и обменяме опит онлайн. Благодарение на съвременните технологии правим заснемване, след това дискутираме, всеки споделя професионалното си мнение и опит. Преди време това не се практикуваше, а така сега повишаваме нивото и качеството на диагностиката.

Имате ли професионални идеи, които искате да внедрите в отделението, което ръководите?

-Да, имам много идеи. Възнамерявам поне веднъж годишно да организираме скринингови тестове за окултно кървене при пациенти от рискови групи като разходите са поемат от спонсор, а за болните да са безплатни. Да се правят периодично и изследвания за наличие на специфична бактерия, която уврежда лигавицата на стомаха и води до рак. Правил съм кампания за Хепатит С, което преди време се смяташе за много страшно заболяване, а сега вече е напълно лечимо. Чрез такива инициативи хората ще се ограмотяват и ще следят по-стриктно за здравето си. И в това е предизвикателството за едни лекар. Като открие пациент с наченки на заболяване и да го излекува напълно, а не да дойде човек в напреднал стадий на патологията и от вратата да специалистът да познае от какво страда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!