Последни Новини

Над 100 учени дебатират „Логистиката и обществените системи“ на конференция в Националния военен университет

Проф.д.н.Венелин Терзиев: Действа нов модел в управлението на българските университети
февруари 23, 2021
Д-р Илко Костурков, началник на Първо вътрешно отделение в МБАЛ “Св. Иван Рилски”- Горна Оряховица: Увеличават се чернодробните и стомашно-чревни болести заради злоупотреба с лекарства и преяждане
февруари 24, 2021
Покажи всички

Над 100 учени дебатират „Логистиката и обществените системи“ на конференция в Националния военен университет

В Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново на 25 февруари ще бъде открита първата по рода си научна конференция „Логистиката и обществените системи“. Форумът е под патронажа на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и ще се проведе онлайн, предвид спазването на противоепидемичните мерки. Участници в конференцията са учени, работещи в сферата на логистиката от български и чуждестранни университети. Ще се включат и обучаеми – студенти и курсанти от НВУ „Васил Левски“, както и докторанти от Военния университет и от други висши училища. Тринадесет са докладчиците от чуждестранни институции.
Ще бъдат изнесени два пленарни доклада. Първият доклад на тема „Състояние на системата за експлоатация, поддръжка и ремонт във въоръжените сили на Република България“ ще представят началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов и подполковник доцент доктор Григор Григоров. Професор доктор Ева Ромео от Университет Касино, Италия и професор доктор Синица Зарич от университета в Белград ще представят втория пленарен доклад на тема „Градската логистика и електронната търговия във време на Covid-19. Ролята на „умните” градове”. Общо са депозирани 133 научни доклада в три направления: военна логистика, бизнес логистика и социална логистика.
Външните участници в конференцията са от катедра „Логистика и вериги на доставките“ при УНСС, гр. София, ВА „Г. С. Раковски“, София, СА „Д. А. Ценов“, Свищов, Стопански факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, РУ „Ангел Кънчев“, Шуменски университет „Св. Константин Преславски“, ИУ – Варна, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и други. Най-активно е участието на преподаватели и докторанти от СА „Д. А. Ценов“, Свищов като от катедра „Финанси и кредит“ има представени 18 научни доклада, вкл. от декана на финансовия факултет проф. Андрей Захариев и ръководителя на катедрата проф. Стоян Проданов. Силно е участието и на свищовската катедра „Мениджмънт“, начело с доц. Ирена Емилова, където представянето е с 15 научни доклада.
От чуждестранни университети са депозирани доклади от Университета на Касино, Италия, Икономическия факултет на Университета на Белград, Сърбия, катедра „Логистика“ и Института по „Логистика“ към Университета по военни науки, Варшава, Полша и катедра „Логистика“ от Университета по отбрана, Бърно, Чехия. Освен научни доклади на форума ще бъдат презентирани фирмите от военно-промишления комплекс „Аркус“ АД, „Арсенал“ АД, „Дунарит“ АД и „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД.
Онлайн ще се включат и представители на Министерството на отбраната от дирекция „Политика по въоръженията“, дирекция „Логистика“, специалисти по логистиката от Командването на Сухопътни войски, Съвместното командване на специалните операции, бригада „Логистика“ и 110-ти логистичен полк.
Целите на научния форум е да се представят общотеоретичните и научно-приложни постановки, свързани с логистиката и ролята й за функционирането на обществените системи, да се открои ролята на логистиката в отделните сфери на дейност, да се сподели опита и взаимодействието между логистичните структури, както и да се обсъдят възможностите за практическа подготовка на обучаемите по логистика в трите сфери на приложение. Планира се конференцията да стане ежегодна.
Председател на организационния комитет на научни форум е бригаден генерал Иван Маламов, а научен секретар е професор д-р на науките Ваня Банабакова. В състава на международния научен съвет участват 36 учени и експерти, представляващи 12 университета и академии от шест европейски държави. Планирано е в списание „Логистика“ да бъдат отразени научните резултати от събитието като електронният сборник с научните доклади ще бъде регистриран в НАЦИД, съгласно изискванията на регулаторната уредба за развитие на академичния състав в Република България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!