Последни Новини

Оперен певец ръководи Федерация по стрелба със старинни оръжия „Черен барут“

Искам да съм българин!, заявява Румен Гатев в стихосбирката си „Манифест на една душа”
февруари 16, 2021
Учени-финансисти от Стопанската академия внедряват в община Видин цифров модел за бюджетно управление
февруари 22, 2021
Покажи всички

Оперен певец ръководи Федерация по стрелба със старинни оръжия „Черен барут“

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Оперният певец Христофор Йонов от години е запален по старинните оръжия. Наскоро гласовитият търновец оглави Федерацията по стрелба с предно пълнещо оръжие „Черен барут“. От началото на тази година организацията е член и на международната Федерация по нетрадиционния спорт, която съществува от 1971 г. и е със седалище в Швейцария.

„Това се случи след упорит труд от 2016 г. За да учредим Федерация обаче трябваше да имаме създадени минимум 7 клуба в страната с поне по 7 членове“, обяснява Христофор Йонов.

Изкусният стрелец с гордост подчертава, че със своите съмишленици успели да създадат 8 клуба като първият и най-голям с над 40 членове от цяла България е във Велико Търново. Останалите структури са в София, Варна, Пловдив, Провадия, Стара Загора, Шумен и Казанлък. Към момента Федерацията обединява над 200 любители на старинните оръжия. Сред тях има и колекционери, които не само събират уникати, но ги и реставрират, поддържат ги в пълна изправност и дори стрелят с тях.

Христофор Йонов споделя, че предстои подписване на договор с Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, за да може членовете на Федерацията да ползват за тренировки стрелбището на военния ВУЗ, което е най-добрата база.

„Във Федерацията се практикуват 40 дисциплини с различни видове древни оръжия . Стреляме с реплики на предно пълнещи и разделно зарядни оръжия- кремъчни, фитилни, капсулни. Това са пушки, револвери, използват се дори и лъкове.

Става дума за исторически реплики на оръжия с предно пълнене от преди 1900 г. действащи с черен барут. Едни от най- интересните модели са карабините „Хенри“ модел 1860 г., Оръжието,което завладя запада-“Уинчестър Йелоубой“ от 1866 и 1873 година, „Ролинг Блок“ модел 1871 г., револвери „Колт“ от 1873 г. „Сингъл Екшън Арми“ или така нареченият “Миротворец”, револвери „Смит и Уесън“ модели “Скофийлд” и трети руски образец и много други“, изброява Йонов.

Той уточнява, че кремъчните, капсулни и дуелни пистолети, револвери от Дивия Запад са на по 150-400 години и са действащи“, изброява оперният певец.

Христофор Йонов е единственият за България вносител на уникални исторически оръжия. Притиснат от пандемията и отпадналите гастроли заради затворените сцени, миналата година гласовитият мъж се замислил за ново поприще.

„От над 10 години имам онлайн магазин за старинни оръжия. Реших да отворя и реален търговски обект в родния си град“, споделя Йонов.

Така реално талантливият мъж превърнал хобито си в бизнес. Магазинът му наподобява музей. В аранжираните с внушителни ловни трофеи помещения, зад стъклени витрини гласовитият търновец е подредил богато разнообразие от традиционни оръжия и аксесоари за лов, самоотбрана и свободно време. Предлага също рицарски доспехи и одежди, средновековни шлемове, умалени макети на наполеонови оръдия, мечове-самурайски, темплиерски, масонски, ритуални и др. Интерес представлява и богатият асортимент от ножове-с инкрустации, с кокалени дръжки, резбовани и дори от стомана Дамаскиня.

Певецът оръжейник уточнява, че автентичните висококачествени продукти възраждащи историята, се купуват от участници във възстановки, от колекционери, от собственици на имоти за украса на механи и ловни хижи.

„Тези изделия са перфектен, оригинален и луксозен подарък за истински мъже, за специални хора с вкус“, подчертава Йонов.

Не крие, че сред клиентите му са филмови компании, депутати, бизнесмени, мощни фирми. Колекционните оръжия са на стойност от 300-400 лева до 5000-6000 лева.

Христофор Йонов продава и цялата гама от съвременни оръжия, боеприпаси и аксесоари.

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!