Последни Новини

Популярни шеги оживяха по прозорците на Габровския театър

В Свищов почетоха 165 години Първо българско народно читалище
януари 30, 2021
Нов роман представя любопитни факти за любовта на Христо Ботев с търновката Венета
януари 31, 2021
Покажи всички

Популярни шеги оживяха по прозорците на Габровския театър

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Видеоинсталация с габровски шеги и анекдоти посреща посетителите на входа на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово. С помощта на дигиталните изкуства екипът на театъра осмисля по нов начин пространството пред културната институция. Част от инсталацията е разположена на фасадните прозорци на НЧ „Априлов-Палаузов – 1861“, където се помещава ДТ „Рачо Стоянов“.
Визуалната трансформация на сградата е осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Културно наследство“, сесия 2020, модул „Съхранение и популяризиране на културно наследство“. Различни холограмни проекции представят популярни шеги, разиграни от актьорите. Те влизат в ролите на зевзеци от миналото.
Холограмите целят да популяризират и запазят габровския хумор като нематериално културно наследство сред младите хора, жителите и посетителите на града. Те предоставят достъп до съвременни културни продукти на хора, които нямат възможност или не посещават арт събития. В последните години ДТ „Рачо Стоянов“ търси атрактивни и иновативни начини да достигне до по-широка аудитория и да привлече нови публики.
Видеоинсталацията допълва образа на Габрово като столица на хумора, разнообразява градската среда и доприняся за развитието на туристическия сектор. Тя служи като средство за опазване на градския фолклор, шеги и анекдоти като  част от живото културно наследство на Европа. Подготовката ѝ започна в края на 2020 г.
Традиционно в Габрово всяка година се провежда карнавал на хумора, а през година – Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата и Международен фестивал на комедийния спектакъл. С новите форми на визуалните изкуства традиции и иновации си взаимодействат. Холограмната инсталация ще стане част от съпътстващите събития в карнавалната седмица и ще съхрани специфичната идентичност на региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!