Последни Новини

Носителка на „Златна лира“ 21 години управлява училище за таланти

Проф.д.н.Венелин Терзиев: Обществото ни боледува и затова търси своето място и своите нови водачи
януари 28, 2021
Единодушна подкрепа за Атомната централа даде местната власт в Белене
януари 29, 2021
Покажи всички

Носителка на „Златна лира“ 21 години управлява училище за таланти

Мария Градешлиева: „Нашите възпитаници са креативни, изкуството ги облагородява, възпитава ги на дисциплина“

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Носителка на националната награда „Кристална лира“ за успешен мениджмънт на художествено-творческа и концертна дейност вече 21 години управлява Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел. Мария Градешлиева, която е удостоена и с почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики на Министерство на културата през 2017 г. се яви за седми път на конкурс за директорския пост на единственото по рода си в Северна България учебно заведение за таланти. Освен ръководител, самата тя е възпитаник на школото и е била преподавател по тамбура и методика.

Мария Градешлиева е забележителна личност и през годините е завоювала множество отличия.

Когато получа награда, си давам сметка, че тя е резултат от шанса, който имам да работя точно в това училище с прекрасни колеги професионалисти и даровити деца.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Наградата, от която най-много се изненадах, бе през 2005 г. Тогава бях номинирана и впоследствие включена в годишник на Научно – изследователски институт в Северна Каролина- САЩ. Бях една от 1000-та успели жени – ръководители в света, справили се с управлението на институцията си в нестандартни условия“, споделя Мария Градешлиева.

Днес директорката с дългогодишен опит е принудена да е начело на реномираното школо в извънредна ситуация на пандемия.

В момента училището е пусто, притихнало и тъжно. По коридорите не се чуват песни, няма групички, които упражняват стъпките на нов танц, залата за репетиции е онемяла“, казва Градешлиева.

Тя допълва, че по време на дистанционното обучение се набляга предимно на теоритичните знания, но на учениците им липсват практическите занимания и прекия контакт с преподавателите.

Изключително трудно се работи в този стил, въпреки че използваме новите технологии. Емоцията се губи. Ако това положение продължи дълго, вероятно децата ще имат пропуски в практическото обучение. Стараем се обаче да не го допуснем. Нашите ученици са много амбициозни и като че ли пандемията засили интереса им към ученето“, коментира Мария Градешлиева.

В Националното училище по фолклорни изкуства се обучават 260 момчета и момичета от 26 области на страната. Учениците са от 3 до 12-ти клас. За възпитаниците си директорката с богат опит говори с майчинска обич.

Ако се вслушаме и вгледаме в младежите, ще открием нови светове. Младият човек е креативен, изкуството го облагородява, възпитава го на дисциплина, на това, да умее да работи в екип. Дава му възможност да експериментира чрез творчеството, да гради новия образ на фолклора ни. Нашите деца са различни, те са позитивно настроени към всичко, защото изкуството, което творят, им носи удовлетворение и радост. В тях има благост, обичливост, привързаност към родови корени, съхранение на духа. Имат идентичност“, изтъква Градешлиева.

Тя признава, че успехите се дължат на усилията на целия школски екип от хора с рутина. През годините е успяла да привлече като преподаватели изявени фолклористи. Най-новата специалност в училището е „Акордеон“, а преподавател е Пламен Димитров, който се слави като един от най-добрите акордионисти в страната.

Мария Градешлиева не крие удовлетворението си, че по време на нейното управление учебната база е обновена.

Един ръководител в съвремието е „ родител“ на едно такова училище като нашето. Децата освен, че учат и живеят в общежитието, хранят се в столовата, спортуват в новата ни придобивка – спортна зала и стадиона, но и си почиват след нелекия, почти 9-10 часов учебен ден. За всичко това те, нашите деца, да се чувстват почти като у дома си, се грижим ние, техните учители и ръководството. Последното ни постижение е с изключителното съдействие и грижа на Министерството на културата, на министър Боил Банов, бе именно изграждането на пети блок – многофункционална спортна зала по програма „Региони в растеж“. По проекта бяха осигурени 3,8 млн. лева, с които бе завършен 11 корпусният комплекс – красив и уникален, сътворен от талантливия арх. Младен Панчев. Благодарна съм на проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на „Реставрация“ АД към Министерството на културата, с чието съдействие извършихме реконструкцията.

На мен се падна отговорността да построим с екипа ми 3 танцови зали във времето. Препокрихме цялата база. Успяхме да подменим дограмата, да изградим нови вътрешни комуникации, да се погрижим за интериора и екстериора“, разказва амбициозната директорка.

Мария Градешлиева с ентусиазъм разкрива, че по предложение на министъра на културата Боил Банов независимо от мерките за изолация, в училището започват усилена подготовка за националните чествания на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски. Тържествата ще са през април идната година.Училищното ръководство предвижда да организира научна конференция с участието на ученици. Освен това ще бъде подготвен пищен спектакъл с музика и танци. В него ще бъдат включени песни, създадени от Раковски и за Раковски. Ще бъде представена и театрална постановка, която ще пресъздаде случка от живота на българския революционер и възрожденец.

Имаме ученици, които освен че пеят , танцуват и свирят на различни инструменти, но и чудесно рисуват и са добри рецитатори. В изявата ще се включат и учители, които пишат стихове и са композитори“, уточнява Мария Градешлиева.

По думите на директорката през юли тази година са успели да проведат в реална среда 12-то издание на песенно-инструменталния конкурс „Песенна дъга над Котел“ .

На този традиционен конкурс всяка година се присъждат 15 стипендии, които са по програма на Министерския съвет за закрила на деца с изявени дарби. Тази година се състезаваха над 400 участника. На отличените 15 таланта се отпускат стипендии по 135 лева месечно за цялата година“, обяснява Градешлиева.

Директорката на НУФИ „Филип Кутев“ споделя с огорчение, че заради пандемията тази година са отпаднали десетки участия на учениците в концерти, фестивали и конкурси у нас и в чужбина.

Имахме покана за турне в Канада, но пътуването се провали. Въпреки това обаче вече има голям интерес към нашето училище и множество запитвания от родители за условията за кандидатстване и прием“, подчертава Мария Градешлиева.

Снимки-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!