Последни Новини

С​​тарши комисар Стефчо Банков, директор на Дирекция “Вътрешна сигурност”: Не толерираме нито една проява на корупция, дори на неетично поведение на служители от МВР

Ген.м-р Груди Ангелов, началник на Военната академия в София: Ще отдадем заслужено признание към паметта и подвига на великия ни възрожденец Георги Стойков Раковски
януари 12, 2021
Нови майстори от България представени в Homo Faber Guide на международната фондация „Микеланджело“
януари 17, 2021
Покажи всички

С​​тарши комисар Стефчо Банков, директор на Дирекция “Вътрешна сигурност”: Не толерираме нито една проява на корупция, дори на неетично поведение на служители от МВР

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Старши комисар Стефчо Банков е завършил ЮЗУ „Неофит Рилски“, специалности „Връзки с обществеността“ и „Право“. Има магистърска степен по „Философия“ от СУ „Св. Климент Охридски“.Преподавател в Правно-историческия факултет на ЮЗУ. В МВР постъпва през 2004 г. Работил е в 5-о РПУ и ГДБОП. От 2009 до 2019 година е началник сектор в дирекция „Вътрешна сигурност“, след това зам.-директор. От 23 декември оглавява Дирекция „Вътрешна сигурност“.

 

-Старши комисар Банков, измина една година, откакто оглавихте една от най-важните служби в МВР. Несъмнено през 2020 г.бе реализиран сериозен успех в борбата с корупцията във ведомството. Как ще коментирате високите резултати?

-Министерството на вътрешните работи е може би единствената институция в страната, която има смелостта да покаже пред обществото грешките си, но най-вече да предприеме необходимото за тяхното отстраняване. За да се излекува и поддържа, който и да е организъм, първо трябва да се диагностицира проблемът. Именно чрез Дирекция „Вътрешна сигурност, МВР последователно и безкомпромисно премахва онези „тумори“, които пречат на механизма да функционира нормално. През 2020 г. дирекцията насочи енергията си към прокламиране и реализиране на политиката на правителството за нетърпимост към корупцията във ведомството. Показахме на хората, че няма да толерираме нито една проява на корупционно, дори неетично поведение на нашите служители. За реализиране на това, „отворих“ вратите на структурата не само за моите колеги, директорите на дирекции в София и страната, но и за обикновените хора, доколкото това не пречи на работата ни. За мен като директор от особено значение е диалогът и в контекста на това бих искал да подчертая, че резултатите не закъсняха. Служителите на МВР трябва да са наясно, че ръководството в системата не се притеснява да комуникира помежду си и да си сътрудничи с ДВС-МВР при проблеми, свързани с корупционни прояви. Всичко това доведе до драстично намаляване на дисциплинарните нарушения и силно занижена среда на корупционни прояви.

През изминалата година като лична кауза приех и реализирах политиката по диалог с обществото. Опитах се да чуя всеки един, който потърси дирекцията, за да сподели проблемите си, макар и често пъти извън компетенциите ни. Това ме кара да се чувствам удовлетворен, тъй като полицията е структурата, призвана да защитава и пази хората, нашите работодатели. Годината ни изправи пред поредното предизвикателство – COVID-19 и ни накара да бъдем по-отговорни в действията си и да вземаме бързи решения, без право на грешки.

През 2020 г., следвайки политиката на министъра на вътрешните работи, дирекцията, респ. Министерството на вътрешните работи, бележи намаляване на корупционните прояви сред униформените служители. Ще ме попитате какво толкова е станало и защо отделям такова внимание на това? Разбира се, че това е повод за гордост и то не само за мен, но за цялото ръководство на МВР. Всеки ден, всяка минута хората се срещат с нашите униформени служители, с онези, които все по-често наричаме служителите на първа линия в МВР. Нашите униформени полицаи са онези, с чиито действия се гради или срива имиджът на системата.

През изминалата година дирекцията предприе политика по превенция и огласяване на проблемите. Всички наши действия се координираха с прокуратурата, което гарантира правовия ред и безпристрастност при разследването.

-Още първата работна седмица на Новата година Дирекцията задържа трима служители на реда от РУ-Сливо поле. Това отново е доказателство за висок профисионализъм на вашите служители.

-Служителите на дирекцията са най-добрите сред най-добрите. Всички са с висок морал и ценности. Приемствеността между по-старите и млади служители е реална и Вие виждате, резултатите от това. Няма да скрия, че служителите на дирекцията често пъти работят извън установеното работно време и едва ли има празник, на който да не се работи. Това е така поради спецификата на работата и поради факта, че за да бъдем обективни, трябва да положим много труд.

Всеки един случай на корупция в системата на МВР е важен, независимо че много от хората биха казали, че някои от случаите са дребни и нямат значение. За дирекция “Вътрешна сигурност” при МВР премахване на корупцията дори и минимална е и ще бъде приоритет. И промяната вече се вижда с всеки изминал ден.

Служителите от Сливо поле ги наблюдавахме повече от 6 месеца, като искам да подчертая, че дейността ни бе под ръководството на Окръжна прокуратура Русе. Несъмнено подкупа, с който същите бяха задържани, някои определят като минимален, но оценявайки процеса в съвкупност и поотделно, виждаме създадена практика, която носи не само правни последици след себе си, но и пречи на имиджа на страната ни като член на Европейския съюз.

Полицейските служители от Сливо поле не се спираха пред нищо, за да „изкарат по една надница“ допълнително, както посочи наблюдаващият по делото прокурор от ОП Русе. Всички знаете, че патрулните автомобили на министерството са оборудвани с камери за видеонаблюдение и звук, което има за цел да гарантира както спокойствието на гражданите, така и сигурността на нашите служители. Пренебрегвайки своята сигурност, тримата полицаи умишлено увреждаха автомобила с наблюдение, за да използват по време на работа от резервните ни автомобили, такива без камери. Арогантното им поведение при комуникацията с гражданите по време на проверка е непълно несъвместимо с дейността им и неприемливо за политиката на МВР, която е отражение на стратегията на правителството за борба с корупционните прояви.

-Корупцията ли е най- големият бич на МВР?

Корупцията е много актуална тема, най- вече в съдебната система и МВР. Темата е особено чувствителна и значима с цел гарантиране на върховенството на закона и държавността в страната. В последния Доклад относно върховенството на закона на ЕК от септември 2020 г. се съдържа коментар и за работата на дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР, като орган със специфична компетентност по разследване на престъпления, извършени от служители на министерството. Горд съм от обстоятелството, че нашият труд е високо оценен. В следствие на нашите последователни и целенасочени усилия през 2020 г. бяха проведени множество успешни операции при които бяха задържани високопоставени служители от МВР, а по- късно част от тях се сдобиха и с повдигнати обвинения за подкупи и то не в малки размери. За качеството на нашата работа говорят и увеличаващият се брой осъдителни присъди, на фона на общия брой образувани корупционни дела. Нашите резултати са високи и благодарение на отличното сътрудничество, което имаме с Прокуратурата на Република България- прокуратурите в страната и най-вече със Специализираната прокуратура, предвид спецификата на нашата работа.

Не мога да кажа, че корупцията е най-голямото ни предизвикателство. Всеки ден сме изправени пред нови казуси, които изискват висок професионализъм и оперативна тактика за разрешаването им. Знаете как започна 2020 г. за нас. Благодарение на работата на служителите от ДВС-МВР под надзора на Специализираната прокуратура през януари 2020 г. бе предотвратена имотна измама в особено големи размери, като в организираната престъпна схема имаха участие и полицейски служители.

През февруари осъществихме мащабна акция на ГКПП Калотина, при която бяха задържани 30 митнически и полицейски служители за участие в организирана престъпна група и злоупотреба със служебно положение. Малко след това задържахме и повдигнахме обвинение на ръководен служител в МВР за вещно укривателство на пари, при опит за измама с тото-фиш, придобит по неправомерен начин при злоупотреба със служебно положение.

Както съм казвал и друг път, няма универсално лекарство, с което да преборим проблема, но ние като една модерна и бързо развиваща се структура, ежедневно въвеждаме иновативни начини за превенция и противодействие.

-Защо МВР не може да изкорени корупцията сред служителите си?

-Министерството на вътрешните работи е огромна институция. В него работят над 40 000 души, различни като поведение, манталитет и култура на общуване. Трудно бихме могли да ги поставим по общ знаменател. МВР е институция, чието име ние трябва да пазим и да градим. Обществото не може да си представи колко разнородна е дейността му. Каквото и да се случи в държавата, на първа линия са служителите на МВР. Смело мога да твърдя, че в системата на МВР работят хиляди съвестни и отговорни служители, за които основен дълг е наистина да служат на обществото. Особено в малките населени места, където всички се познават, полицаят играе ролята на бърза помощ, охрана и е в позицията да разрешава проблемите на гражданите. Често пъти работи и извън работно време и по празниците. За него можем да кажем, че е в близост до обществото. През изминалата година заради извънредното положение, полицаите получиха и допълнителни задължения, като например да транспортират болни до болничните заведения или да проверяват лица, поставени под карантина. И това, когато дори голяма част от полицаите бяха болни, а редиците им силно разредени.

За тези полицаи не мога да кажа нищо лошо. Те са такива по призвание.

-Какви други изкушения има в системата?

-Като цяло изкушенията в системата са много, средата е високо рискова и податлива на това. Ние се сблъскваме с различни нарушения и престъпления, извършени от служителите на МВР. Като се започне от злоупотреба със служебно положение, извършване на нерегламентирани дейности, през кражби, измами и всякакви други „модерни“ престъпления. През годината имахме няколко случая, свързани с производство, притежание и разпространение на наркотици. Задържахме бивши и настоящи полицейски служители за участие в такива деяния. Системата търпи промени. Като отговорна институция ние поехме инициатива за промяна в нормативната база и регламентиране на контрола върху употребата на наркотични вещества и техни аналози както при постъпване на работа в МВР, така и сред вече назначените служители. Длъжни сме да го направим, за да защитим гражданите, а и останалите служители.

-Какво е Вашето мнение за превенцията като ефективен метод за противодействие на корупцията?

-Превенцията на корупцията е ефективен метод, доказан и утвърден в системата на МВР. Тя е естествено продължение на водената национална и институционална политика в тази област. Лично моето мнение е, че за превенцията не се говори, тя е тихият начин да покажем, че имаме воля и сили да се справим с престъпността. Смея да твърдя, че познавам отлично европейското законодателство и практика по противодействие на корупцията. Нашата законодателна рамка е малко по-различна и се нуждае от още допълнителни промени, за да можем да прилагаме всички ефективни методи и средства.

През настоящата година дирекция „Вътрешна сигурност“ започва своя кампания за популяризиране на каналите за подаване на сигнали за неправомерни деяния, извършени от служители на МВР. Целта ни е да дадем прозрачност и публичност в работата на министерството, както и да засилим гражданския контрол чрез активно участие в предотвратяването и разкриването на корупционни практики в системата на МВР. Ще провокираме доверието на обществото, като дадем възможност за анонимно подаване на сигнали на телефонната линия 02/9822222 и интернет страницата за подаване на сигнали на МВР. Чрез създаването на мобилно приложение ще улесним възможностите на гражданите, като ще им създадем интернет опция да подадат сигнал, чрез гласово обаждане, изпращане на текстово съобщение, прикачане на видео или снимков материал, документиращ извършеното деяние и авторството му. Идеята за това дойде след влизане в сила на Директива ( ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета относно защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения на правото на Съюза. Мобилното приложение ще даде възможност за разглеждане на анонимни сигнали, в случаите, когато в тях се съдържат достатъчно данни за идентификация на нарушителя и нарушенията, които е допуснал.

Всеки гражданин, който смята правата си за нарушени, може да се свърже с нас и да сподели информацията, с която разполага, а ние ще направим всичко възможно, за да го защитим.

Чрез превенцията ние се стремим да защитим и самите служители от системата. Иска ми се гражданите да знаят освен правата и своите отговорности. Оказва се, че голяма част не познават добре антикорупционното законодателство и не са наясно, че предлагането на подкуп, както и обещаването на каквато и да е материална облага е деяние, за което носят наказателна отговорност съгласно българския Наказателен кодекс. Нашата превенция е насочена и към тях, за можем да повишим тяхната информираност и доверие в работата на МВР.

-Независимо от естеството на работата ви, срещате ли разбиране и подкрепа от ръководството на МВР?

-Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи отлично с ръководството на Министерството на вътрешните работи. Институционалната ни политика е насочена към ограничаване на корупцията в системата, чрез модерни механизми и методи. Министерството има желание да се справи с проблема и да създаде условия на институционална хигиена. Дирекцията има пълната подкрепа от ръководството на МВР, в лицето на министъра и зам.-министрите. Главният секретар на МВР се отнася с професионално разбиране и координира сътрудничеството ни с подчинените му директори в страната. В същото време разполагаме с оперативна самостоятелност да изпълняваме функционалните си задължения, без да сме зависими или ограничени. Спецификата на нашите правомощия налага да сме обект на непрекъснато наблюдение и интерес, както от страна на медиите, така и от страна на Прокуратурата на Република България. Всяко наше действие, всяка наша операция е под прякото наблюдение на Специализираната прокуратура. Това допълнително повишава доверието на ръководството в нашата работа.

Смятам сега водената политика на министерството за социално отговорна, ясна и последователна. В крайна сметка, ние имаме обща цел и трябва да работим като екип за постигането й. Лично аз участвам във Вътрешноведомствения координационен съвет за борба с корупцията в МВР и мога да кажа, че създадените механизми и предприеманите мерки водят до очаквания резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!