Последни Новини

Ген.м-р Груди Ангелов, началник на Военната академия в София: Ще отдадем заслужено признание към паметта и подвига на великия ни възрожденец Георги Стойков Раковски

Инициативен комитет подготвя национални чествания по повод 200 години от рождението на Георги Стайков Ръковоски
януари 11, 2021
С​​тарши комисар Стефчо Банков, директор на Дирекция “Вътрешна сигурност”: Не толерираме нито една проява на корупция, дори на неетично поведение на служители от МВР
януари 15, 2021
Покажи всички

Ген.м-р Груди Ангелов, началник на Военната академия в София: Ще отдадем заслужено признание към паметта и подвига на великия ни възрожденец Георги Стойков Раковски

 

Наситена програма от културни инициативи ще съпътства честванията на 200-годишнината от рождението на бележития българин

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Военната академия в София чества 200-годишнината от рождението на великия патриот на България Георги Стойков Раковски и 75 години, откакто с регентски указ от 5 март 1946 г. учебното заведение получава правото да носи неговото патронно име. Това обяви началникът на Военната академия генерал майор Груди Ангелов.
“Общественото обявяване на инициативата е предпоставка за съпричастност на по-голям брой българи към националното отбелязване на юбилея по достоен начин, както и за отдаване на заслуженото признание към паметта и подвига на великия ни възрожденец и основател на двете легии, предхождащи съвременната Българска армия.Раковски остава в нашата история с неговия неумолим характер, с неговата действеност, с неговата прямота и честност. Един характер, който по онова време успява да въвлече във великото дело стотици видни българи. Затова, когато споменаваме имена като тези на Каравелов, Ботев и Левски, не можем и не трябва да подминаваме приноса на техния първоучител Раковски”, подчерта генерал майор Ангелов.
Той изброи основните дейности, които се предвижда да бъдат проведени за възстановяване на спомена за великия патриот на България.
­По повод на мащабните чествания се учредява Инициативен комитет. Подготвя се Международна научна конференция „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“. За годишнината и патронен празник на Военната академия ще бъде отслужен водосвет за здраве и успехи.
­Изработва се военно-учебен и един документален филм за Георги Раковски, предстои издаване на юбилеен вестник, както и провеждане на дни на отворени врати във Военна академия „Г. С. Раковски“. Предвиждат се военно-спортни турнири.
­Кулминацията на честванията ще са в родния град на Раковски- Котел, където ще има тържествена заря-проверка.
“Сред многобройните събития са още откриване на изложба от творбите на учениците, участвали в конкурса „Народните будители и аз“, посветен на Раковски. Възстановяване и провеждане на националния крос „Раковски“, организиран за първи път през 1969 г.
Ще бъде представена експозиция от оригинални документи, архиви и старопечатни книги в каталожната зала на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.Постоянна експозиция на постери върху метални стативи, посветена на Раковски ще бъде подредена пред сградата на НБКМ.
­Работи се върху издаване на фототипно документално издание „Документалното наследство на Г. С. Раковски в НБКМ“, съобщи генерал майор Груди Ангелов.
­Той информира, че ще бъде отдадена почит на Георги Раковски в София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Панагюрище и Раковски.
­Организират се кръгли маси, посветени на живота и делото на Раковски, в Котел, София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Панагюрище и Раковски. Изложби от произведения на Раковски и четения-срещи ще се състоят в цялата страна.
­Предстоят още конкурси за студентите от висшите училища, изучаващи история, етнология, журналистика и фолклор, посветени на живота и дейността на Раковски, както и национален конкурс за учениците от средните училища „Народните будители и аз“, посветен на Раковски.
­Организаторите са включили в програмата и посещения на музеите в България, които имат експонати, принадлежали на Раковски. Ще бъде представен документалният филм за Г. С. Раковски „Образ невъзможен“ (България, 1996 г., режисьор Станимир Трифонов, сценарист проф. Тончо Жечев) в училищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!