Последни Новини

Инициативен комитет подготвя национални чествания по повод 200 години от рождението на Георги Стайков Ръковоски

Проф.д.н.Венелин Терзиев по повод 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски: Велик българин, който трябва да помним и следваме
януари 8, 2021
Ген.м-р Груди Ангелов, началник на Военната академия в София: Ще отдадем заслужено признание към паметта и подвига на великия ни възрожденец Георги Стойков Раковски
януари 12, 2021
Покажи всички

Инициативен комитет подготвя национални чествания по повод 200 години от рождението на Георги Стайков Ръковоски

 

Министерството на културата и Министерството на отбраната са ангажирани с тържествените прояви

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Започна подготовката на национални чествания по повод 200 години от рождението на Георги Раковски, с които по достоен начин ще бъдат почетени паметта и подвига на идеолога, организатора и ръководителя на националноосвободителното движение в България. Министерството на културата и Министерството на отбраната са ангажирани с тържествените прояви.Това бе обявено на пресконференция в понеделник.

“С регентски указ № 6 от 5 март 1946 г. на създадената преди 109 години Военна академия е дадено името на големия български възрожденец и революционер Георги Стойков Раковски, създал Първата българска легия – предшественица на съвременната Българска армия.

На 14 април 2021 година се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски – първият голям български будител след Паисий и Софроний и национален идеолог на България, родоначалник на националното революционно движение, негов организатор и ръководител.

Министерството на отбраната напълно подкрепя амбициозния план от събития и дейности, посветени на живота и делото на Раковски в градовете София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Котел, Панагюрище и Раковски, подготвен от Инициативния комитет за национално отбелязване на годишнината с цел издигане на военно-патриотичното възпитание на подрастващото поколение и съхраняване на българската национална идентичност и родова памет”, изтъкна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той подчерта, че Военната академия “Георги Стойков Раковски” е достойно място за старт на националните чествания, защото Раковски ще остане в българската памет като идеолог на националноосвободителното ни движение, който пръв говори за стратегия и тактика на националноосвободителните борби и създава знаменитите български легии, превръщайки се в предтеча на организираната българска войска.

“Военната академия “Георги Стойков Раковски” е подходящо място и защото е известно вниманието, с което Раковски се е отнасял към образованието, към науката, към възможността младите българи да се учат. Той е един от първите, които заговарят за български университет, наричайки го “високо българско училище”. Георги Стойков Раковски е сред първите българи, които поставят въпроса за Освобождението на България в един по-широк политически контекст – може би първият, който употребява понятието “Източен въпрос” и свързва с неговите последици освобождението на Отечеството. С разработените от него „План за освобождението на България“, „Статут за едно Привременно българско началство“, „Върховно народно българско тайно гражданско началство в емиграция“ и „Привременен закон за народните горски чети“ Раковски се изявява не само като революционер, но и като първи строител на бъдещата българска държавност. С работата си за създаване на съюз на балканските християнски народи и с влиянието си сред сръбския управленски елит, позволило формирането на Първа българска легия на сръбска територия, Георги Раковски се превръща и в първия български дипломат и политик. Само поемата “Горски пътник” да беше написал, и само вестник “Дунавски лебед” да беше издавал, Раковски пак щеше да остане в българската история. Но той разработва “Български речник”, автор е на редица литературни, историко-етнографски и научни трудове, цитирани и до днес”, подчерта министър Каракачанов.

Той допълни, че в своята 109-годишна история Военната академия търси най-верните пътища за успешно изпълнение на своята мисия, която вече повече от век е била и си остава подготовката на лидерите на Българската армия на оперативно и стратегическо ниво, какъвто е бил и Раковски – военен теоретик и стратег на националноосвободителната борба, пламенен родолюбец, който с перо и сабя се бори за освобождението на България.

По време на честванията ще бъде представена изложба от оригинални документи, архиви и старопечатни книги в каталожната зала на Националната библиотека “Св.св.Кирил и Методий” и ще бъде отпечатан каталог на експозицията. Работи се и над фототипно документално издание за документалното наследство на Георги Стойков Раковски.

Множество дейности предстоят и в Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел.

По време на кулминацията на честванията- 14 април ще бъдат поднесени цветя от представителна група от музиканти, певци и танцьори на паметника на Георги Стойков Раковски, а по улиците на родния му град ще премине пъстро шествие.

“Организира се изложба – конкурс с творби, свързани с живота и делото на Георги Стойков Раковски, чието набиране и оценяване ще бъде извършено от Национален проект „Народните будители и Аз“. В определена зала в Националното училището ще бъдат представени произведенията на ученици и учители- рисунки, стихове, разкази, музикално-тематични творби, изпълнени на живо пред гостите на тържествата. Ще бъде изнесен музикално-тематичен спектакъл „С Раковски в сърцето“ с участието на 120 ученици от 3 до 12 клас. Драматизацията ще включва изпълнения на песни за революционера, текстова част с мисли за Раковски и пресъздаване театрално на случки от живота му.Във всички определени за това пространства на комплекса на Националното училище ще бъдат поставени информационни табла с факсимилета на документи, исторически текстове, мисли и откъси от творбите на Раковски”, обявиха организаторите на мащабните прояви.

В школото за даровити деца ще се състои конференция с участието на ученици и преподаватели. На нея ще бъде разгледана дейността на революционера и ще бъдат привлечени деца и от други училища на територията на община Котел, които да развият и запознаят гостите в кратки доклади с тази страна на дейността на великия българин.Предвижда се още издаване на юбилеен брой на училищния вестник, посветен на делото на Раковски.

На 12 април в София ще бъде представен основния пленарен доклад на тема: „ГЕОРГИ РАКОВСКИ – КОГОТО ТРЯБВА ДА ПОМНИМ И ДА СЛЕДВАМЕ“ от представител на Министерство на културата в Международната научна конференция „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“.

Предвижда се издаване на юбилеен вестник, посветен на бележития българин, както и сборник с материали от конференцията.

Кръгли маси, изложби, четения, посветени на живота и делото на Раковски ще се състоят в градовете София, Пловдив, Велико Търново, Сливен, Карлово, Котел, Панагюрище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!