Последни Новини

Военната академия “Георги Стойков Раковски”  удвои студентите си

Генчо Генчев, кмет на община Свищов: Стратегическата ни цел е изграждането на Дунавски индустриален технологичен парк
декември 28, 2020
Университетската болница “Канев” в Русе сключи споразумение с научна организация в Република Северна Македония
декември 31, 2020
Покажи всички

Военната академия “Георги Стойков Раковски”  удвои студентите си

 

Експерти от учебното заведение анализират ситуацията с COVID-19 и дават препоръки за опазване на националната сигурност

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Съвсем скоро висшите училища ще започнат новите си кандидатстудентски кампании. Между тях, през последните години достойно място заема Военна академия „Георги Стойков Раковски“. При общ спад в броя на студентите в България с по около 6000 на година, това учебно заведение успя да удвои своите обучаеми.
“С отварянето на „Белият замък“, както някога е наричана Военна академия преди 20 г. са приети първите цивилни студенти.

По същото време е подменена отоплителната система, което подобрява енергийната ефективност в административната  и учебната сграда.

Следва общо възстановяване на комплекс „Царски зали“, открити за посещения през юни 2015 г. Те са създадени през 1892 г. , но интериорът им е бил заличаван на няколко пъти като последния път е при заснемането на филма „Цар и генерал“ през 1965 г.

Комплекс „Царски зали“ стана предпочитано място за корпоративни събития, но и за сватби.Големите промени и грижи за материалната база започват, след като в края на 2017 г. Правителството отпуска 7 000 000 лева от бюджетния излишък за ремонтни дейности в академията”, споделят от ръководството на военното учебно заведение.

От Академията допълват, че е изградена система за контролиран достъп и видеонаблюдение.

Благодарение на отпуснатите средства е извършен ремонт на покрива и се изпълнява проект за енергийна ефективност.Сменена е дограмата и на по-голямата част от основната административна сграда, построена през 1936-1941 г. Преди 2 години е открит паметник на полковник Борис Дрангов.

“Следващият значим проект е Изграждане на фотоволтаична централ с капацитет 300 kW/h за използване на слънчевата енергия за нуждите на Военна академия. Това доведе до значителна икономия на електроенергия и възможност остатъкът от мощността да се продава на ЧЕЗ. По този начин, Академията се включи в  Националната енергийна политика за използване на възобновяеми енергийни източници. Напълно обновен и оборудван с нови компютърни конфигурации е Центърът за компютърно-подпомагани учения и симулации. На мястото на порутена сграда е построен нов паркинг със 100 места и система за зареждане на електромобили. С тази инвестиция чувствително бе подобрена средата и бе решено предизвикателството да се намери площ за паркиране”, споделят от академията.

През новата учебна година студентите се обучават в 60 обновени зали и кабинети. Навсякъде са поставени LED-осветление и растерни окачени тавани. На третия етаж, който почти не се използва в течение на години заради съществуващи течове, е направен цялостен ремонт, който включва полагане на топлоизолация и монтиране на ламиниран паркет в коридорите, подмяна на вратите и ремонт на кабинети и зали с нови 1031 седящи места. С това, техният капацитет е увеличен с 85% и е създадена отлична обстановка за нормална работа на преподавателите и обучаемите.

Обновена е столовата, изградена е вентилационна система в кухнята. Този ремонт спира разрушителните процеси от високите подпочвени води там и възстановява красивите архитектурни елементи в столовата, като осигурява максимален капацитет от 300 места.

Ремонтирано е помещение за обособяване на книжарница, с която се подобрява процесът за обслужване на студентите и слушателите по време на тяхното обучение. Направена е реконструкция на помещения на първи и втори етажи на „Регистратура за некласифицирана информация“.
В затворената част на парка са изградени два тенис корта. Приключва работата по още няколко, които ще бъдат с осветление и под „балон“.

“Гордеем се с реставрацията на колоните от дърворезба на пирамидата за оръжие в зала на комплекс „Царски зали“, дарена от цар Фердинанд и цар Борис III на Военното на Негово Величество училище през 1918 г. Пирамидата е възстановена от дърворезбаря Христо Терзиев и е изработена от майстора-дърворезбар Нестор Алексиев от село Осой, Дебърско в Република Северна Македония.
В момента се изграждане общежитие в района на академията, където да бъдат настанени поне 145 студенти и слушатели. То ще даде възможност да се посрещнат нуждите и на новоназначени преподаватели. Надеждите са да посрещне наемателите си още през следващата учебна година.

“На езерото в парка на Академията ще бъде направен ремонт. Пострадало е от бомбардировките през 1944 година. Оттогава не може да задържа вода, затова не функционира. Във връзка с изграждане на поредния лъч на метрото, Столична община пое ангажимент да го възстанови в автентичния му вид. Гражданите и гостите на столицата ще могат да прекарват прекрасни часове край него”, уточняват от Военната академия.

Храм-паметник на загиналите през ПСВ е следващият значим проект, за който съвсем скоро ще започне кампания за събиране на дарения.

Със съдействието на Министерството на културата и лично на министърът на културата Боил Банов се предвижда възстановяване на „Стълбището на началниците“ на Военното училище, с техните бюстове, както е изглеждало през 1934 г., както и караулката и арката с надпис на входа на Академията.Северният парк – наричан „офицерски“, с беседката на княз Кирил, също може да бъде отворен за посещения на граждани – съвместно със Столична община. На неговата територия вече функционират тенис кортове.

“В момента във Военната академия се обучават в пъти повече цивилни студенти, отколкото офицери. Съотношението е условно, защото предметът на дейност на Академията включва и обучение на специализанти. Организират се и се провеждат над 100 специализирани курса за придобиване и повишаване на квалификацията на експерти, работещи в Министерството на отбраната, областта на националната сигурност и отбрана от различни държавни, обществени институции и ведомства, дипломатическите среди и представители на бизнеса и медиите, както и други лица, работещи в областта на националната сигурност и отбрана. Заедно с тях, всяка година ВА обучава около 2000 българи и чужденци.

През тази учебна година Академията приюти за наука над 1000 студенти- близо 420 бакалаври и 600 магистри”, изтъкват от учебното заведение.

Магистърските програми през последната кандидатстудентска кампания са 13. Най-новите от тях са „Психология“, „Киберсигурност“, „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“ и „Сигурност във въздухоплаването“. Разбира се, доайен е „Национална сигурност и отбрана“. Продължава приемът и за „Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната“, „Мениджмънт“, „Енергийна сигурност“, „Логистика“, „Корпоративна сигурност“, „Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи“ и „Публични комуникации в сигурността и отбраната“ – чиито студенти на няколко пъти печелят призови места на двете национални състезания по PR.

Всички специалности провеждат обучение по нови или актуализирани учебни планове и програми, съобразени със съвременните предизвикателства. Стремежът на Академията е да предлага такъв образователен продукт, който да удовлетворява потребностите на студентите и да е гарант за развитие на сектор „Сигурност“ и за просперитета на страната.

Актуализирани са всички документи, свързани с организацията и провеждането на учебната и квалификационната дейност. В съответствие с желанията на потребителите на кадри са направени не само номинални промени, но и такива в съдържателно отношение, изразяващо се в приемане на нови квалификационни характеристики, учебни планове и програми.

“Преди две години е акредитирана бакалавърска програма за студенти по „Сигурност и отбрана“, което се случва за пръв път във вече почти 109-годишната история на висшето училище. Тя е получила една от най-високите първоначални акредитационни оценки и е с продължителност 4 години (8 семестъра) за редовно и 5 години за задочно. От 1-ви октомври 2019 г. започва тяхното обучение. При това, Академията отчита 230% ръст на приема на студенти за учебната 2020-2021 г., спрямо 2018-2019 г.  Усъвършенстван е графикът на учебния процес – очните занятия на задочниците вече се провеждат и през почивните дни. Това става по тяхно желание, отразено в ежегодния Доклад за резултатите от проучване мнението на обучаемите.
През лятото на 2021 г. ще започне прием за третия випуск бакалаври. Подробна информация може да бъде получена на сайта на ВА, на страницата ѝ в социалната медия, както и на телефоните на отдел „Учебна дейност“, а всеки желаещ може да бъде консултиран и на място от служителите”, казват от емблематичното учебно заведение.

Военната академия предлага на възпитаниците си различни видове спорт и обучение по чужд език, което организира Департамент „Дистанционно обучение, езикова подготовка и квалификация”.
По време на кандидатстудентските кампании значително са разширени дейностите за популяризиране на Академията като висше училище. Изготвени са  рекламни материали и диплянки, използвани са и билбордове. Активно и успешно са синтезирани възможностите на различни медии – телевизии, радиа, сайтове, социални мрежи и др.

Организират се Дни на отворените врати – целогодишни посещения на ученици в Академията – за запознаване с учебната и материалната база, голяма част от която е паметник на културата.

Извънредните условия относно пандемията катализират процеса на въвеждане на онлайн-обучение във всички висши училища. Отделни преподаватели са били бързо обучени за работа с платформата Office 365, която напълно удовлетворява. Чрез нея се провеждат не само лекции, но и семинари, анкети и дори изпити. Учебната година продължава със занятия, провеждани онлайн от 4 януари. Военна академия е подготвена да посрещне това предизвикателство. Бързо е адаптирана платформата за дистанционно обучение BlackBoard за онлайн-занятия. Обновени и качени на нея са всички лекции. Предоставената от МОН платформа Office 365 предоставя широки възможности за използване на инструмента „виртуална класна стая“ и др. Решението за прекратяване на присъствените занятия е взето сред първите в страната – още на 9 март тази година. Създадена е отлична организация, за да се води нормален учебен процес – семестрите и учебната година са завършили навреме.
Извършено е и препланиране на учебния процес във връзка с настъпилата пандемична обстановка, при което не е допуснато да отпаднат учебни занятия и е тествана в реални извънредни условия платформата за дистанционно обучение.
“За да се избегне струпване в столовата по време на присъствени занятия, са закупени машини за напитки и закуски, разположени на всеки етаж”, подчертават от ръководството на Академията.
Институт “Перспективни изследвания за отбраната” /ИПИО/ с директор проф. д-р Митко Стойков следи ситуацията с коронавируса от самото начало. “Естествено, заразата и обстановката влияят върху националната сигурност като цяло, както и върху нейните отделни елементи. Военната академия подготвя конкретни анализи, а препоръките на нейните учени предоставя на Министерство на отбраната. Академията има възможност да приеме работата на Национален ситуационен център със своята експертиза. Освен с нея, разполага с база и опит да провежда учения. Осигурява работни станции, в които представители на различни ведомства могат да работят в екип. Неотдавна е проведено учение на ЕС за България – за управление на кризи”, обясняват от учебното завение.

В Академията се провеждат ежегодни международни научни конференции. Последната е в периода 12-14 ноември 2019 г. на тема: „Дългосрочни предизвикателства за развитие на средата на сигурност и изграждане на способности на въоръжените сили”.

Един от най-важните проекти, осъществен от ИПИО е „Научно-методическо осигуряване на Стратегическия преглед на сигурността и отбраната“. Това става в национален формат през 2019 и 2020 г. Стратегическият преглед е организиран с Решение на Министерския съвет №26 от 18 януари 2019 г. За провеждането му е създадена Междуведомствена експертна група, която включва 56 експерти от 29 министерства, държавни агенции и национални служби. Ръководител на групата е директорът на ИПИО проф. д.н. Митко Стойков. По друг важен научно-приложен проект „Изграждане на изследователски лаборатории в ИПИО“ са изградени и въведени в експлоатация три изследователски лаборатории: „Иновации в образованието и развитие на академичния състав“ –  предназначена за изследване, експериментиране, моделиране и внедряване на перспективни технологии, иновации и платформи в образованието и квалификацията; „Военна история и поуки от практиката“, в която се разработва нов интерфейс на базата данни в АИС на БА с опита от мисиите за поддържане на международния мир и сигурност. Последна е изследователската лаборатория към Националния ситуационен център.

По проекта „Развитие на рейтинговата система на висшите училища в България”, за поредна година Академията е класирана на първо място в професионално направление „Военно дело” и на второ място в професионално направление „Национална сигурност”.

“Академията провежда обучение на слушатели и студенти за придобиване на образователна и квалификационна степен „магистър” по 13 специалности от професионално направление „Национална сигурност”, по 2 специалности от регулираните професии в професионално направление „Военно дело” и по 1 специалност от професионално направление „Психология”.
От 1 октомври 2019 г. Академията обучава и студенти за придобиване на образователна и квалификационна степен „бакалавър” по една специалност от професионално направление „Национална сигурност”.
През този период са проведени 21 процедури за акредитация (една за институционална и двадесет за програмна). За 18 процедури има решения на Националната агенция за оценка и акредитация, като всички оценки са максимално високи над 9.00 и за максимален срок на валидност от 6 години”, изтъкват ръководителите на престижното учебно заведение.

Към настоящият момент Академията има подписани 50 договора за сътрудничество и взаимодействие с висши училища, институти и научни организации не само в областта на обучението, но и по отношение на научните изследвания в сектора за сигурност и отбрана в България.

В областта на обучението, научната и научно-приложната дейност си сътрудничи с 40 други организации.
От 2016 г. Академията е утвърдена за издател на тримесечното военнотеоретично списание „Военен журнал“, като до момента са публикувани над 130 статии в 15 броя, а от април 2018 г. е възстановено и списание „Българска военна мисъл“ – двумесечно онлайн издание на български и английски език. Академията съхранява и продължава традицията на военното книгоиздаване на едно от най-старите български издателства с правото върху неговата марка, след като то бе закрито. При това, Военно издателство не е просто „прехвърлено“ към Военна академия, а тя е закупила марката „Св. Георги Победоносец“, за да я съхрани и използва в своята издателска дейност, която има дълга история. Разбира се, Академията предлага книги, издадени от нея в новата ѝ книжарница. Всеки желаещ може да ги закупи оттам – както и много сувенири, знаци и рекламни материали на Военна академия „Г. С. Раковски“. Наскоро е направено фототипно издание на книгата „Чаталджа. Тактическа студия“ от 1930 г. на генерал Иван Фичев – създателят на два оперативни плана за водене на Балканската война. Това става възможно при съвместните усилия на Академията с неговия родственик, получил първата членска карта на Клуба на възпитаниците и приятелите на ВА – Константин Фичев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!