Последни Новини

Генчо Генчев, кмет на община Свищов: Стратегическата ни цел е изграждането на Дунавски индустриален технологичен парк

Втори випуск украински магистри придоби „двойна диплома“ от Стопанската академия
декември 25, 2020
Военната академия “Георги Стойков Раковски”  удвои студентите си
декември 30, 2020
Покажи всички

Генчо Генчев, кмет на община Свищов: Стратегическата ни цел е изграждането на Дунавски индустриален технологичен парк

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Генчо Генчев е кмет на община Свищов втори мандат. На последните местни избори подкрепен от четири партии-ГЕРБ, БСП, ДПС, на градската структура на ВМРО и избран от първи тур. Преди това управлявал два мандата родното си село Царевец. Има магистратури по „Стопанско управление“ към ЮЗУ “Неофит Рилски” и „Културен туризъм “ към ВТУ “Св.св.Кирил и Методий“. В момента докторант с предстояща публична защита на дисертационен труд към Исторически факултет, катедра „Нова и най-нова история на България“ на ВТУ “Св.св.Кирил и Методий“.

 

-Господин Генчев, дълго време бяхте и кмет на община Свищов, и доброволец в местната болница. Как съвместявахте двете дейности?

-Така се случи, че последните месеци от годината съм доброволец в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“. Ефективното съвместяване на служебните ми ангажименти като кмет с доброволчеството се постигна благодарение на моя добър и професионално подготвен ръководен екип, на който мога да разчитам и считам, че успешно се справихме в тези условия.

-Какво мотивира първия човек на общината да остане толкова дълго на първа линия в битката с пандемията?

-Воден бях от гражданския си дълг и личната ми отговорност към обществото. Това е въпрос на вътрешно усещане, съпричастност и разбиране. Мотивира ме и примера на медицинската сестра Лидия Македонска, с която се срещнах в първите дни на пандемията. Бях поразен от факта, че тя вършеше огромна работа сама в COVID-отделенията заедно с един санитар и там имаха остра необходимост от подкрепа.

-Решаваща ли беше Вашата роля в болницата?

-Оценка на свършеното аз сам няма да си поставям. Доколко решаващо е било моето присъствие ще оставя да преценят хората, с които работих и пациентите, които преминаха на лечение през отделенията. Само ще кажа, че ежедневно давахме всичко от себе си, водихме битки и се борехме за спасението на всеки един човешки живот. Предизвикателства не липсваха- остър недостиг на медицински персонал, влошен психоклимат на работната среда и пр. В критични ситуации обаче лесно се проявяват недостатъците на системата- непоправими грешки в управлението на лечебното заведение от миналото, водещи до трайни негативни последици и загуба на ресурси, които са толкова необходими в настоящето. Разединяването на колектива през годините, разпродаването на поликлиниката на парче, на отделни етажи, корпуси са малка част от фактите, които най-добре илюстрират резултатите на редица недалновидни управленски решения. От началото на пандемията беше набавено необходимото оборудване, осигурено бе и редовното снабдяване с медикаменти. Изказвам благодарност на студентите по медицина и младите лекари, които се включиха ефективно и пълноценно в медицинския екип на болницата и работят всеотдайно и безрезервно. През цялото време усещахме сериозната и навременна подкрепа от страна на здравния министър и на председателя на комисията по здравеопазване в НС.

-След като са се разкрили множество проблеми, какви мерки ще предприеме община Свищов като принципал на болницата?

-Предстои ни сериозен анализ на състоянието на болницата и нейното бъдеще. Единственото добро нещо в тази пандемия е, че си дадохме сметка колко важен и значим е труда на медицинските специалисти и колко дефицитни са здравните кадри. Осъзнахме, че липсата на човешкия ресурс е слабото звено в системата. Защото с броя на починалите от коронавирус лекари и медицински специалисти са останали оголени откъм персонал поне няколко болници в България. Стана ясно, че най-големият проблем у нас е свързан с общинското здравеопазване, което през годините назад беше пренебрегвано. Големите градове са по-добре обезпечени, защото имат областни болници, частни клиники, медицински бази. Докато общинските болници разчитат само на средствата по клинични пътеки. Това е крайно недостатъчно и ако тази практика не се промени, те са обречени. Няма кмет, няма сила, която да накара едно такова здравно заведение да заработи ефективно, ако няма спешни законови промени относно финансирането на общинските болници. Миналата година беше дадена глътка въздух на свищовската болница, когато държавата ни отпусна субсидия от 40 000 лева. Ако държавата системно подпомага общинските лечебни заведения, те няма да изпадат в колапс и в ситуация на оцеляване. Друг проблем, който забелязах, докато бях част от болничната дейност е, че по-възрастните медици не допускат пълноценното включване в работата своите младите колеги. А, трябва да има приемственост, за да се осигури възможност на новозавършилите специалисти да практикуват под ръководството на опитни лекари.

-Има ли нещо добро, което се случи в това трудно време на пандемия?

-Единственото добро нещо, което се случи е, че тази здравна криза ни отвори очите и видяхме в какво състояние е здравната система, отделните лечебници, нивото на кадрите и като цяло функционалността на здравеопазването в България. Освен това във време на болест и отчаяние, много хора отвориха сърцата си за добри дела. В трудни моменти хората стават съпричастни, сплотени и малко по-добри. Но, за жалост се проявява и човешката злоба.

-От години община Свищов има проблеми с некачествен централен водопровод за над 2 милиона лева. Продължава ли тормоза с постоянните аварии по ВиК-системата?

-Това е предизвикателството, с което община Свищов не успява да се справи и към момента. Ще търсим трайно решение на този основен проблем през идната година, като това няма как да се случи без решителна помощ от страна на държавата. Авариите по водопровода продължават. По случая се води разследване за некачественото изграждане на съоръжението, но до сега няма становище на Специализираната прокуратура, под чието наблюдение се води разследването срещу виновни длъжностни лица. В същото време заплахата общината да остане трайно без вода е реална. Засега няма спиране на водоснабдяване благодарение на ВиК „Йовковци“ и на клонът на дружеството в Свищов, които адекватно реагират на всяка една авария. Това обаче не е решение на проблема. Преди седмица имаше поредна сериозна авария, която беше отстранена за 24 часа. През зимата консумацията на питейна вода е по-малка, но с нейното повишаване през пролетта и лятото, водната криза ще се задълбочи.

-Само преди дни с постановление на МС бяха отпуснати допълнителни средства на общините и Свищов получи 2 млн.лв. В какво ще бъде вложена тази сума?

-Община Свищов много ясно и приоритетно е разработила инвестиционната си програма и тя се изпълнява целенасочено и последователно през целия мандат. Част от тези средства ще бъдат инвестирани в малките населени места. Това е единствената възможност да подобрим инфраструктурата в селата, защото е непосилно за общинския бюджет да се заделят толкова средства. Освен това в Свищов има разработен мащабен втори инвестиционен проект за подмяна на вик-мрежата и асфалтиране на улици, както и за голяма част от тротоарните настилки. С въпросните средства ще можем да довършим всичко, което не успяхме да направим досега по отношение на пътната инфраструктура в общинския център и населените места.

-Община Свищов е първенец по разработени и одобрени проекти. Кои са най-мащабните реализирани задания?

-Община Свищов завърши с голям успех инвестиционната си политика в рамките на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 година. Може би сме единствената община, която успя да договори средства от индикативния резерв за 1,8 млн.лева, с които ще се направи подобряване на градска жилищна среда в отделни квартали и улици в града. Това стана възможно след като изпълнихме инвестиционната си програма във всички направления и оси. Тя възлизаше на около 17 млн.лева, а всъщност успяхме да усвоим 20 млн.лева по ОП „Региони в растеж“. Многобройни са и другите проекти, които община Свищов финализира в предишния мандат и през 2020 г. Равносметката е, че в мандата 2015-2019 година бяха реализирани общо 106 проекта с различни източници на финансиране-от еврофондове, от държавния бюджет и др.финансови инструменти. Общата стойност на изпълнените проекти за 4 години надхвърля 61 млн.лева. Успешно бе осъществена рекултивацията на градското сметище, бяха привлечени средства за подмяна на водопреносната мрежа на 49 улици и асфалтирането им. Подготвили сме голям проект за над 4,5 млн.лева чрез финансиране по Фонд „Флаг“ , които Европейската банка за развитие ще предостави при изключително нисък лихвен процент за срок от 20 г. Това е единствената възможност, от която могат да се възползват българските общини, за да осъществят значими за местното население инфраструктурни проекти.

Предизвикателството, пред което сме изправени са новите планове за интегрирано развитие на общините. Община Свищов вече има разработена амбициозна програма, проведени са срещи с бизнеса, с местните жители, с различни обществени групи и проектните предложения се обработват. Имаме създадени изключително добри партньорства със Стопанска Академия „Д.А.Ценов“, с предприемачи, с образователни, културни и социална институции.

Амбицията ни е да разполагаме с работеща инвестиционна програма с добри и полезни идеи, а не да се разработват „кухи“ проекти за самоцелно усвояване на средства.

-Какво ще допринесе за община Свищов строежа на главния път Русе-Велико Търново?

-Радвам се, че започва строителството на магистралата Русе-Велико Търново и през този мандат ще настоявам пред АПИ да заложи и изграждане на скоростна пътна отсечка, която да свърже община Свищов с главното трасе, което е жизнено важно за развитието на региона. Удовлетворени сме от изпълнения ангажимент за рехабилитирането на пътната отсечка Вардим-Свищов, която беше сериозно компрометирана и създаваше риск за пътуващите.

-Какво се случва с терена на бившите казарми в Свищов?

-През настоящия мандат като основен приоритет в общинските политики сме задали изграждането на Дунавски индустриален технологичен парк. Започна изготвянето на подробния устройствен план. Надявам се до края на 2021 г. той да бъде приет и да стартират проектните разработки, за да може през 2022 г. да започнат строителните дейности. За създаването на индустриалния парк са заложени над 20 млн.лева в Плана за интегрирано развитие на община Свищов, защото той ще отговори на всички индикатори по европейските програми и насоките за икономическо развитие, които дава българското правителство. Неговата роля е значима и определяща за икономическото развитие на региона.

-Какви други инициативи провежда община Свищов за привличане на инвеститори?

-Стараем се чрез политиките, които водим да създаваме условия за привличането на инвеститори. Не спираме да инициираме дейности в тази посока. През идната година ни предстоят отново срещи с Агенцията за инвестиции, с Националната компания „Индустриални зони“ за водене на преговори с предприемачи, които биха инвестирали на територията на община Свищов. Това е труден процес, но не и невъзможен! Общината в годините назад е пропуснала много сериозни възможности в това отношение и това е предопределило до голяма степен нейното настоящо икономическо състояние.

-Работите ли за развитието на туризма в общината, която има потенциал за това, въпреки че заради пандемията това е най-блокирания сектор?

-От няколко години даваме сериозен тласък на развитието на туризма. Още от предишния мандат община Свищов води процедура, чиято цел да бъде придобита собствеността на историческата местност Паметниците, която в момента е държавна. Ако тя стане общинска собственост ще можем да я развием като потенциален туристически обект заедно с археологическия резерват Нове. Сега те са под юрисдикцията на Министерството на земеделието, Министерството на културата, Агенцията по горите. През миналата и тази година се извърши археологическо проучване на древна крепост в местността Калето. Имаме готов проект, който също ще бъде заложен в Плана за интегрирано развитие на община Свищов, за да може този централен район на града да стане част от туристическия продукт.

-На територията на общината има лековити минерални води. Как се използва този природен потенциал?

-Да, вече 2-3 години вървят конкретни дейности и в тази област. Извършват се изкопни работи за разкриването на минерален извор в източната част на Дунавската индустриална зона и може да се каже, че е в централната част на града. В миналото обаче той е бил затлачен и стопанисването му -занемарено. Всички документи за узаконяването на този каптаж са подготвени и работим по разкриването му, както и за установяване на дебита му. Имаме конкретни идеи как използваме този безценен природен ресурс в бъдеще.

-Какви инициативи са реализирани в образователната и социалната сфера?

-Усилията ни са насочени и в тези чувствителни за развитието на обществото сфери. До няколко месеца ще отвори врати Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и сега виждаме колко са необходими такива социални заведения, въпреки първоначалното недоволство на част от живущите в съседство. Потребността от този тип социални услуги е нарастваща, предвид застаряването на населението, множеството самотно живеещи хора, невъзможността на техните деца да се грижат за тях и пр. Развихме асистентската подкрепа, като наехме близо 300 лични асистенти по линия на отделни закони и програми. Осигуряват се интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда на близо 90 потребители. В условията на пандемия подкрепа имат още 150 потребители от целевите групи. Сто човека ежедневно получават безплатен топъл обяд. Имаме реализирани и множество образователни проекти. Изградихме модерни многофункционални спортни площадки в две големи училища в града. Обновиха се всички дворове на детските градини в Свищов, като се създадоха нови безопасни детски площадки в тях. Направиха се ремонти на парковете и на обществените детските площадки . Предстои през следващата година по Проект „Красива България“ да довършим промяната в облика на дворното пространство в още едно детско заведение.

-Често казвате, че добре си партнирате със Стопанската академия. В какво се изразява това сътрудничество?

-Това е престижно учебно заведение с голям научен потенциал и дългогодишни традиции във висшето образование. Преди година с общи усилия преодоляхме сериозна финансова криза на академията със съдействието на министъра на образованието Красимир Вълчев и висшето училище вече се стабилизира. Община Свищов е дала заявка за активно партньорство и предстои реализиране на общ проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“, по който ще си сътрудничим. Развитието на общината и на академията е симбиозно, пряко и взаимосвързано. То е в общ интерес на всички.

По повод на светлите коледни и новогодишни празници пожелавам на всички здраве, щастие и благополучие! Нека бъдем по-добри!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!