Последни Новини

Акад.Иван Юхновски дари планетарен скенер на градската библиотека в Севливо

Проф.Андрей Захариев, декан на факултет „Финанси“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов: Чрез интегрирани планове общините ще ускорят регионалното развитие
декември 20, 2020
Един от всеки пет пациенти има симптоми на хронична умора и стрес
декември 21, 2020
Покажи всички

Акад.Иван Юхновски дари планетарен скенер на градската библиотека в Севливо

Градска библиотека в Севлиево получи планетарен настолен скенер CZUR Aura. Той е дарен от почетния гражданин на Севлиево академик Иван Юхновски – учен и общественик.

Скенерът е подходящ за всякакви книги и документи с формат до А3, изключително бърз, разпознаващ български език при сканиране и с възможност да произведе файл с опции за търсене. Софтуерът за оптично разпознаване на символи на Aura може да конвертира заснети JPG изображения в редактируеми Word, Excel или PDF формати.

Оборудването е в отдел „Краезнание“ на библиотеката. Предстои дигитализиране на ценните книги от неговия фонд, което ще помогне за тяхното съхраняване и за напред в годините.

Акад.Юхновски е химик органик, чиито научни интереси и основни приноси са в областта на инфрачервената спектроскопия и квантовата химия. Доктор на химическите науки, действителен член на БАН, почетен член и дългогодишен председател на БАН.

Близостта и привързаността на акад. Юхновски към севлиевската библиотека датират още от детските  години, когато семейството му е изселено от София в Севлиево.

„От много ранни години започнах да изпитвам силно желание да чета и научавам нови неща. За това още от много малък станах постоянен и ревностен читател на библиотеката на читалище „Развитие”. Днес с чувство на дълбока признателност мога да кажа, че бъдещият ми път като учен и изследовател не би бил с толкова широки възможности за подготовка и избор на любимото поприще, а може би даже не би се осъществил, ако не беше тогавашната наша прекрасна и богата библиотека”, споделя дарителят.

Акад. Юхновски е автор и съавтор на над 160 публикации, както и на редица изобретения и патенти. Вписан е в „Златната книга на българските изобретатели“ на Патентното ведомство през 1999 г. Почетен доктор е на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Химикотехнологичния и металургичен университет и на Националния университет „В. Н. Каразин“, гр. Харков, Украйна. Акад. Юхновски е действителен член на Европейската академия на науките, изкуствата и литературата в Париж и на Обществото „Лайбниц“ в Берлин. Експерт е на Нобеловия комитет по химия.
През 2017 г. е  учредена наградата „За изявен млад учен в областта на органичната химия“ на името и с финансовата подкрепа на акад. Иван Юхновски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!