Последни Новини
Ангел Ганцаров написа енциклопедия за великотърновската журналистика от 1877 година до наши дни
декември 15, 2020
Проф.Андрей Захариев, декан на факултет „Финанси“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов: Чрез интегрирани планове общините ще ускорят регионалното развитие
декември 20, 2020
Покажи всички

Млади програмисти създадоха индустриален робот

Изобретателите продължават ерата на автоматизираните изделия „Берое“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Млади програмисти създадоха първия у нас индустриален робот след ерата на автоматизираните системи „Берое“-Стара Загора. В офис-ателие във Велико Търново IT-специалистите Росен Христов, Георги Маринов и Теодор Георгиев и техния екип работят над изобретението от девет месеца.

Роботът RS-01 може да намери приложение при извършване на различни манипулации в промишлеността като заварки и боядисване, както и да асистира при подаване и вземане на заготовки от машини в производството.

Екипът ни наброява вече около 45 души на възраст от 27 до 40 години. Сред тях има програмисти, инженери, математици. Част от дейностите се осъществяват в реставрирана 4-вековна ковачница в габровското село Козирог. Превърнали сме някогашната работилница в лаборатория. В момента там снимаме и документален филм, който отразява пътят от камъка до изкуствения интелект“, споделя Теодор Георгиев.

Той допълва, че с колегата инженер-конструктор Росен Христов се запознали на миналогодишното издание на изложението „Младежко техническо творчество“, което се провежда от 2016 г. в Горна Оряховица по инициатива на Фондация „Милен Григоров“.

В ежегодното изложение-конкурс участват ученици-индивидуално и групово, студенти и младежи работещи във фирми за иновативни изделия и технологии.

На форума младите изобретатели представят собствени разработки в различни области като машиностроене, електроника и електротехника, роботика, приложна механика и др.Участва се с полезен модел, конструкция, изделие, макет, инструмент, софтуер или машина.

С инженер-конструктор Росен Христов се срещнахме на изложението и се оказа, че ние имаме готов симулатор на роботи, а той пък механизирани стави и така решихме да обединим усилия за създаване на цялостно изделие“, разказва Теодор Георгиев.

Самият той в продължение на 15 години е живял и работил в Германия. Програмистът доверява, че има три деца и е избрал те да растат и да учат във Велико Търново, а той и колегите му са създали българска фирма.

Стартирахме в края на 2015 г. и работим заедно с нашите стратегически парньори „Телеконт“ ЕООД, а дружеството функционира от 1991 г. Разработваме, произвеждаме и внедряваме телемеханични роботизирани системи за управление в тежката и леката промишленост, предимно за автомобилостроенето. Създаваме SCADA системи за управление в енергетиката и симулации на технологични процеси“, подчертава Теодор Георгиев.

Той пояснява, че по дефиниция това са системи за работа в реално време.

Тяхното основно предназначение е да събират и обработват процесната информация, постъпваща от обектите. Освен това контролират технологичния процес, предоставят на операторите достоверна, актуална и пълна информация. Създават възможност за контрол и управление чрез визуализиране на процесите и диалог със системата и формират команди за автоматизирано управление на процесите и др.“, разяснява изобретателят.

Теодор Георгиев допълва, че с „Телеконт“ са наследници на секция „Системи и Програмно Осигуряване на системи за управление на разсредоточени обекти“ на бившия Централен Научно-изследователски Институт по Комплексна Автоматизация – ЦНИКА.

Институтът, с неговите 1200 сътрудници и 65-годишна история беше една от основните организации в България, реализиращи проектите по автоматизация на българската промишленост във всичките й области – машиностроене, химия, металургия, транспорт и др. Наши ментори са учени на достолепна възраст от тези бивши изследователски звена“, разкрива Георгиев.

Той и колегите му освен по роботизираните системи, работят предимно по проекти на немското автомобилостроене за

Audi, VW, Porsch, Lambo, MAN, BMW, Daimler. Имат и няколко разработки за Ford и Volvo.

Вече имаме готовност за серийно производство на робота RS-01. Със създаването му постигаме различни цели. Благодарение на нашето изобретение може да се реши проблема с намирането на професионални кадри в отделните производства. Изделието може да намери приложение освен в промишлеността, но и при осъществяването на социални проекти, както и в сферата на медицината. Удачно е да се използва и при обучение по механика, електроника, програмиране, операционни системи, протоколи за комуникация“, казва Теодор Георгиев.

По думите му засега екипът сам разработва всички детайли, хардуерът, специфична електроника. Наложило се да си направят собственоръчно дори и зъбни колела преди да открият специализирана фирма-производител в Горна Оряховица.

Имаме знанието, умението и технологичните възможности за серийно производство на механичното управление на детски и инвалидни колички. В момента тези приспособления се внасят у нас от чужбина и са доста скъпи. Ако са родно производство, цената им ще е значително по-ниска“, обясняват Теодор Георгиев и Георги Маринов.

Двамата уточняват, че извършват функционални тестове с робота RS-01, но към изделието вече има сериозен интерес и множество запитвания от потенциални клиенти.

Пуснахме клип в социалните мрежи и само за ден видеото удари рекорд от над 5000 гледания“, разкри Теодор Георгиев.

Като се стигне до серийно производство, програмистите възнамеряват да отворят производствена база, както и да ползват съществуващи промишлени цехове.

Снимки-Веселина Ангелова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!