Последни Новини

Ангел Ганцаров написа енциклопедия за великотърновската журналистика от 1877 година до наши дни

Проф.д.н.Венелин Терзиев: Част от обучителните програми не са адаптирани към работа в електронна среда
декември 15, 2020
Млади програмисти създадоха индустриален робот
декември 17, 2020
Покажи всички

Ангел Ганцаров написа енциклопедия за великотърновската журналистика от 1877 година до наши дни

В книгата си авторът е разказал любопитни факти от прашни папки, неотваряни над 140 години

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Книга за великотърновската журналистика написа доаенът на спортната журналистика Ангел Ганцаров. Творбата е първата в България енциклопедия за развитието на журналистиката. Книгата разказва историята на медийната гилдия в старата столица от Освобождението на Велико Търново през юли 1877 година до наши дни.
“Описал съм какви вестници и списания са излизали през този период. Споменал съм за появата на радиата, телевизиите и сайтовете след това.Няма друга такава книга за журналистиката. За Велико Търново има много книги. За историята му, за царе ,царици, музиканти, писатели, кметове, само за журналистите нямаше. Аз съм 26 години в това поприще и имам много наблюдения и информация. Работил съм за телевизия, радио, четири вестника. Колекционер на вестници съм, имам над 300 търновски вестника. Затова реших всичко което знам и успея да проуча, да събера в книга. Открих множество неизвестни до този момент любопитни факти”, сподели Ганцаров при представянето на книгата си.
Той изтъкна, че във Велико Търново е издаден първия селски вестник в България. През 30-те години на миналия век в болярския град се завъртат и първите цветни информационни страници.
Ангел Ганцаров работил усърдно над книгата повече от 10 месеца. Преровил е прашни папки от архивите, които не били отваряни повече от 140 години и в тях открил безценна информация.
“Много ми помогнаха ръководствата на Регионалния исторически музей, на Регионалната библиотека “П.Р.Славейков”, както и на Държавния архив във Велико Търново. Заради липса на достатъчно финансиране, в библиотеката направиха предпечатната подготовка на книгата, за което съм изключително благодарен”, разказа Ганцаров.
Той допълни, че е искал да събере повече информация за медиите и хората, работили за тях. Първото радио е Кабелно радио – Велико Търново, сега Общинско радио Велико Търново, което вече има 68-годишна история. Най-стария регионален вестник “Борба” пък излиза от 76 години.
„Докато търсех информация попаднах и на смешни обяви от 20-30-те години на XX век. Кой магазин обявил, че са доставени кебапчета, друга пък казва къде се продават най-качествените кюлоти, на трето място нови галоши и прочие. Оказа се, че е имало дейци, които са издавали по няколко вестника. Съществували са и партийни вестници, и независими също, но авторите са имали пристрастия към определени политически сили. Излизал е вестник „Въздържателче”. Пропагандирал е да не се употребява алкохол и цигари от подрастващите и децата от началната възраст и прогимназиалния. През периода 1926-1928 година – един брой е бил цветен”, разкрива Ганцаров.
Майсторът на перото е завършил книгата от 380 страници с кратка информация за всеки един журналист, работил за медиите през годините за по-дълъг период.
“Поне със стотина колеги се свързах и изнамерих биографиите им. Събрах огромно количество снимков материал. Публикувал съм най-атрактивните фотографии на 30 страници. Сред тях са великотърновски журналисти с известни личности като бившия съветски президент Михаил Горбачов, с българските президенти Георги Първанов и Петър Стоянов, с покойния патриарх Максим и др. ”, подчерта Ангел Ганцаров.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!