Последни Новини

Обучаваха педагози за противодействие на насилие и тормоз в училищна среда

Вестник „Росица“ в Севлиево излиза вече 135 години
декември 10, 2020
Мария Градешлиева, директор на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел: Младият човек е креативен, изкуството го облагородява, възпитава го на дисциплина
декември 15, 2020
Покажи всички

Обучаваха педагози за противодействие на насилие и тормоз в училищна среда

Павликени стана първата Община в страната, която даде старт на мащабен проект

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Обучаваха педагози от Павликени за справяне с насилие и тормоз в училищна среда. Тренингът се проведе онлайн в събота от висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в сферата на сигурността и  преподавател в четири университета.

Курсът бе организиран с подкрепата на кмета на община Павликени инж.Емануил Манолов, който оцени реалната нужда от такава подготовка на преподавателите.
Така Павликени стана първата Община в страната, която даде старт на мащабен проект, разработен и провеждан от Сертифициран Център за професионално обучение „Кели“, който организира курсове за учители и ученици за справяне със съвременните киберзаплахи.
В обучителния семинар на тема: “Превенция и интервенция на училищните прояви на насилие и тормоз” с продължителност 4 часа се включиха 18 педагози от СУ “Бачо Киро” с директор Петя Неделчева. Втората част от обучението е насрочено за 19 декември.
Засегнатите по време на първата виртуална среща аргументи бяха радикализацията и екстремизма. Обсъдени бяха подходите в превенцията срещу тормоза в училище и бе изведена тезата, че много по-рентабилно е да се инвестира в превенция, отколкото в противодействие.
“В условията на пандемия и масови форми на онлайн обучение е назряла необходимостта от нов подход в подготовката на учениците в контекста на съвременните опасности и рискове в киберпространството. В образователния процес в средните училища в страната е належащо трайно да бъдат внедрени в учебните програми конкретни предмети, касаещи противодействие на престъпността и защита на Националната сигурност”, коментират експертите организатори на обученията.
Те подчертават, че наблюдават процесите, влияещи върху поведението на подрастващите в България и апелират за спешно прилагане на такива мерки.
“Във връзка с приетата нормативна уредба за развитието на учениците в училищната среда и извън нея, Министерството на образованието и науката отделя ресурс, който е наличен в бюджетите на училищата. Тези средства трябва да бъдат целево изразходвани. Необходимо е и учителите да бъдат обучавани как да реагират в моменти на конфликти, при извършени престъпления от малолетни и непълнолетни лица и как да дадат правилната посока за подобряване поведението в училищната среда и извън нея”, казват още обучителите.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!