Последни Новини

Вестник „Росица“ в Севлиево излиза вече 135 години

Регионалната библиотека в Русе притежава внушителна колекция от над 5000 екслибриса
декември 3, 2020
Мария Градешлиева, директор на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел: Младият човек е креативен, изкуството го облагородява, възпитава го на дисциплина
декември 15, 2020
Покажи всички

Вестник „Росица“ в Севлиево излиза вече 135 години

Това е най-старият вестник у нас, който все още се издава

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Вестник  „Росица”- Севлиево е най-старият регионален вестник, който продължава да се издава и на хартия в страната. Основан е от група будни севлиевски учители, социалдемократи през 1886 г. Това споделя Минка Минчева,  главен редактор на изданието.
Тя уточнява, че на 4 юни през следващата година вестник „Росица“ ще навърши 135 г. от създаването си. Годишнина, достойна за уважение, защото е заслуга на хората, които са работили в него – редактори, журналисти, краеведи, дописници, печатари, на будните севлиевци, които са имали нужда от своя вестник, защото са му вярвали.
„И днес вестник „Росица” отстоява запазената си марка да отразява политическите събития на времето, да представя различни гледни точки на поставени проблеми, да помага в търсенето на решения. И ние ще я продължим, защото знаем златното правило – написаното остава, не можеш да го промениш с едно кликване на мишката. Затова определят вестниците като летописците на времето“, казва Минка Минчева.
По думите и мнозина са тези, които предвещават края на местния и регионален печат, след силната конкуренция на електронните медии и най-вече на Интернет.
Интернет сайтовете предлагат много бърз достъп до всяка информация и новина, които чрез Фейсбук се разпространяват мигновено. Но те ни винаги гарантират тяхната обективност. Факт е, че новинарските емисии на електронните медии много рядко включват сюжети от различните краища на страната, в т.ч. и от Севлиево, ако новините не са от криминалните хроники на полицията.
„А тук животът продължава с различен дневен ред от този, който ни представят националните медии. Жителите на общината имат своите успехи, които заслужават да бъдат представени пред обществеността, защото доброто стимулира повече да правиш добро.
Не оставаме безразлични и към проблемите на хората. Търсим причините, но и начини за тяхното решение. И така ще бъде, защото имаме отговорността да продължим постигнатото от всички редакционни екипи – в. „Росица“ да бъде институция в полза на хората от община Севлиево“, подчертава Минчева.
Тя допълва, че заслуга за това има и местната власт, която през годините, независимо от обществените системи, е запазила вестника общински; на севлиевци, които имат нужда от своя вестник; на местния бизнес, който продължава да рекламира в него, защото изпитана истина е, че независими медии има там, където има силна икономика. Севлиево има този потенциал – да запази и развива още едно от богатствата на културно-историческото си наследство – в. „Росица“.
Устоял на бурите и устремен към бъдещето в. „Росица“ има и Интернет сайт, който предлага информация от Севлиево, региона и страната. Имаме Фейсбук страница, която анонсира част от темите и интересните публикации във вестника. Не са малко читателите и на хартиеното издание на в.“Росица“.
„Работим активно с членовете на клуб „Журналист“ в Средно училище „Васил Левски“, чийто публикации намират място на страниците на вестника.
Имаме толкова много истории да припомняме за севлиевци, които с делата си са белязали хилядолетната история на този край. Но не са малко и тези, които пишат днешната история на общината за поколенията“, подчертава Минка Минчева.
Будителската роля на вестник „Росица“ и днес беше високо оценена от Съюза на българските журналисти в България и на 1 ноември 2019 г. вестникът получи най-високото отличие на СБЖ „Златното перо“.
Редакцията на вестник „Росица“ и Община Севлиево подготвят програма за честването на 135-тата годишнина му през 2021 г., която ще включва представяне на историята му през годините; журналистически конкурси, изложба, конференция „Ролята на местния и регионален печат в борбата с фалшивите новини“ и др.

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!