Последни Новини

Регионалната библиотека в Русе притежава внушителна колекция от над 5000 екслибриса

Отец Славчо Иванов, свещеноиконом от Великотърновската епархия: Изпитанията са, за да се осъзнаем, че трябва да сме по-добри
декември 2, 2020
Вестник „Росица“ в Севлиево излиза вече 135 години
декември 10, 2020
Покажи всички

Регионалната библиотека в Русе притежава внушителна колекция от над 5000 екслибриса

 

Международният конкурс за миниатюрна графика, който провежда книжовното средище има 16-годишна история

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Една от най-значимите прояви в събитийния календар на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, Международният конкурс за екслибрис, вече има 16-годишна история. През изминалите години конкурсът печели все по-голяма международна популярност. Авторитетът му привлича нови и утвърдени имена на творци в областта на графичното изкуство от цял свят. Това споделя Ренета Константинова от Регионалната библиотека в крайдунавския град.

Тя пояснява, че екслибрисът е вид миниатюрна графика, която представлява гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга. В буквален превод еx libris означава „из книгите на…“, в смисъла на „от библиотеката на…“. Той отличава принадлежността на една книга към библиотеката на даден собственик. Обикновено е етикет, който се залепва на вътрешната страна на корицата на книга, или печат, който се поставя там. Съдържа името на собственика на книгата и рисунка, която образно представя интересите му или състава на библиотеката му. Специфична особеност за екслибриса са неговата лаконичност и изящество на рисунъка, изразяването на отношението към отделния човек. В него се преплитат текст и образ, усеща се оригиналността на концепцията, артистичността и майсторството на изпълнение.

Регионална библиотека в Русе поставя началото на Международния конкурс за екслибрис през 2005 г. Целта е да се отбелязват различни събития чрез уникалността на екслибриса като знак за принадлежност, за връзка между книгата, колективната памет и нематериалното културно наследство, знак за отношение между писател, книга, читател, време и пространство. Конкурсът, който е ежегоден, поощрява креативността и е предизвикателство към артистичността на всеки един творец, а изданията на форума показват колко богата и разнообразна може да бъде човешката фантазия и идентичност.

Всяко издание има своя тема – историческа, социална, съвременна. Различни културни и знакови събития в България и от света дават възможност на всеки творец, според преживяванията си и техниката, която използва, да претвори своите виждания и идеи в миниатюрна графика. Присъствието на графиката в библиотеката се определя от обстоятелството, че отпечатъкът винаги е на хартия, а Библиотеката пази книжното слово и книжния образ“, коментира Ренета Константинова.

Конкурсът е организиран по инициатива на Иван Иванов – Йоаний, консултант на Графичния кабинет на културната институция. Идеята е всички постъпили графични произведения в жанра екслибрис да поставят началото на виртуална галерия с екслибриси на Библиотека „Любен Каравелов“. Международният конкурс за екслибрис е уникален по рода си за България. Изработен е регламент на съревнованието, учредени са Голяма награда и Награда на Регионалната библиотека. За членове на журито се канят световноизвестни художници и експерти в областта на графичното изкуство. Всеки селекциониран участник получава диплом и каталог. Конкурсните творби се експонират на изложба, по време на която се награждават отличените автори.

Началото – като всяко начало – е трудно. В първия конкурс, посветен на 100-годишнината от рождението на единствения български Нобелов лауреат за литература – русенеца с австрийско гражданство Елиас Канети, участваха 14 творци с 32 отпечатъка. Международното участие бе на представители от Русия, Беларус, Турция и Македония. Докато през 2018 г. в четиринадесетия конкурс участниците бяха 373 от 42 държави с 619 творби. Темата за свободата през 2017 г събра най-много представители на различните художествени школи от 40 държави – 440 със 709 екслибриса“, изтъква Константинова.

Добре организирана рекламна кампания промотира иновативния културен продукт не само в България, но и в чужбина.

До момента в конкурса са се изявили общо 1600 художници.

Малко след като обявихме темата на четиринадесетото издание на конкурса, получихме от Владо Горески от Северна Македония 49 екслибриса по темата и писмо, в което пишеше, че нашият сериозен и професионален ангажимент и цялата работа, която вършим са го вдъхновили и са му дали креативен план за действие. Творбите му напълно ни принадлежат и са посветени на библиотеката, на нашата работа и творчески идеализъм. Някои от тях са вдъхновени от българската литература и писатели като Пейо Яворов, Блага Димитрова, Станка Пенчева, Димчо Дебелянов, Елиас Канети“, подчертава Ренета Константинова.

Тя споделя още, че част от колекцията на библиотеката са 80 екслибриса, дарени от известния художник Петър Лазаров, който е член на Британската асоциация на гравьорите върху дърво и е един от най-добрите съвременни графици в света. През 2006 и 2008 г., на втория и четвъртия конкурс, той е бил председател на журито.

Конкурсът е отворен за участници без ограничение на възрастта. С годините все повече деца навлизат в изкуството на екслибриса, използвайки традиционни техники като линогравюра, суха игла или по-нови техники като компютърна графика. Това доведе и до обособяването на специална награда за лица под 18 години.

Изданията на конкурса показват колко богата и разнообразна може да бъде човешката фантазия и идентичност, дори в рамките на една тема. Ежегодният конкурс предоставя възможност на творците да работят по всякакви теми“, казва Константинова.

Тя изброява поредица от културни и знакови събития в България и в света, които са били в основата на конкурсите през годините – 100-годишнината от рождението на Елиас Канети, членството на България в Европейския съюз, 120 години от създаването на Регионална библиотека „Любен Каравелов“– Русе, река Дунав, история, еротика, любов, културно наследство, вино, свобода, знакови и азбучни системи.

Най-голям интерес предизвика темата за свободата. В конкурса през 2017 г. участваха рекорден брой творци – 440 от 40 държави. През миналата година темата на ХV конкурс за екслибрис бе „Ex Libris – Ex Cinema“. През 2019 г. 416 участници от 38 държави (Турция, Русия, Украйна, Унгария, Малайзия, Япония, Китай, Индия, Аржентина и др. ) изпратиха 613 творби. За първи път в международния конкурс за екслибрис на Русенската библиотека се включи представител на Кения. Доайен сред участниците бе Арпад Шаламон от Словения, унгарец по произход, роден през 1930 година, който участва в проявата от 2007 г. до сега. Най-младата участничка във форума е Ада Инджи Акюз от Турция, на 8 години“, уточнява Константинова.

Тази година голямата награда е присъдена на Полина Николова за творбата „Cliché Ii“, която вече е печелила конкурса през 2015 г.

Както всяка година, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ даде и свое отличие, с което е удостоен Джоселин Беноа от Канада за графиката „Ex Inventions 2“.

Спонсорската награда от Русенска стопанска камара е за Витали Бондар от Беларус за творбата „Growth Innovation“.

В категорията до 18 години свои миниатюрни графики изпратиха 46 участници – ученици от България, Русия, Китай и др. Наградата в тази категория бе обявена от Председателя на Ротари клуб – Русе Иво Сонев. Неин носител е Емил Чолаков от Пловдивската математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ за творбата „Flight“, допълниха от Регионалната библиотека в крайдунавския град.

Вече е известна и темата за следващото ХVІІ-то издание, която е „Ex Libris – Ex Trains“.

Русенската библиотека притежава завидна колекция от екслибриси. Сбирката наброява над 5000 изображения, постигнати с различни графични техники. Творбите могат да бъдат разгледани през интернет страницата на библиотеката, както и чрез електронния каталог. Част от тях са представени в Европейската дигитална библиотека – EUROPEANA. Изчистената рисунка е своеобразен символ на изяществото и творческата свобода, на интелектуалната и емоционална връзка между книгата и човека.

Снимки-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!