Последни Новини
“Реставрация” ЕАД дари 2000 лева на Регионалната библиотека в Русе
ноември 18, 2020
Обявиха победителите в ХVІ-я Международен конкурс за миниатюрна графика
ноември 19, 2020
Покажи всички

Превръщат вековно училище в Елена в картинна галерия

????????????????????????????????????

Възстановяването на школото, строено от майстор Уста Генчо, е с над 1,4 млн.евро по проект

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Издигат от руините емблематично училище в Елена. Школото е градено преди век и половина от тревненския майстор Уста Генчо. По-късно сградата е била изпепелена при пожар. След десетилетия в разруха, в момента е в ход реставрирането на постройката. Някогашното училище ще бъде превърнато в художествена галерия с информационен център.

Възстановяването на възрожденската сграда в автентичния и вид, е по спечелен от община Елена проект „Култура във вечността“ по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния-България“ 2014-2020 г. Разработката е съвместна с румънската община Меджидия, окръг Констанца.

Стойността на проектното предложение е над 1 490 000 евро, от които 1 199 667 евро от Европейския фонд за регионално развитие, и 1 383 478 евро национално финансиране. Приносът на бенефициентите е в рамките на 2% от общата стойност на предложението. Дейностите, които община Елена, водеща по проекта, е предвидила са за 962 330 евро, като собственият й принос е в размер 19 246 евро. С решение на Общинския съвет е обезпечено собственото участие на общината със средства от бюджета, също и устойчивостта на проекта за пет години“, обясни пред „Труд“ Светослав Петров, старши експерт „Културно наследство“ към Община Елена.

Старото класно училище в Елена, за което поколения еленчани пазят скъпи спомени, е построено през 1874 г. от майстор Уста Генчо Кънчев, чието дело са и няколко църкви в околията.

В една дописка във вестник „Век“ от 1874 г. се казва, че строежът върви доста бързо, като авторът на статията дори нарича постройката „Сграда на музите“, което ще се окаже в последствие доста подходящо за това което предстои да се случи до месеци“, разказва Светослав Петров.

Три години по-късно, по време на освободителните боеве край града през 1877 г., школото е опожарено до основи. Тогава местните хора събират 70 000 гроша и наново построяват училището. Повторното му изграждане става през 1880 г. от същия майстор.

Освещаването и откриването на новата сграда е било на 1 декември 1880 г. като посрещат 550 ученика първоначално. Пожар изпепелява училището отново през 1985 г. и от постройката остават само основите и част от зидарията.

Опити да се възстанови старото училище общината прави през 2009 г. с проект по Програмата за развитие на селските райони, а по Програмата за трансгранично сътрудничество предложението е одобрено след повторно кандидатстване.

В полуприземния етаж ще бъдат обособени модерни депа и складове за съхранение на ценния фонд от картини и икони на Музея на Възраждането. Предвижда се да има още реставрационни помещения, складове, санитарни възли за посетители и персонал. На първия етаж ще се помещава информационен център и галерия, а на втория – галерия.“,споделя Светослав Петров.

По думите му прилежащите пространства около бъдещата художествена галерия ще бъдат реновирани, а спортната площадка ще бъде превърната в многофункционално пространство за културни, масови и спортни събития. В изпълнение на т.нар. „зелена идея“, заложена в проектното предложение, около галерията ще бъде монтирано соларно осветление и соларни пейки. Всяка пейка ще има портове за зареждане на мобилни телефони и осветление.

Светослав Петров допълва, че освен строителството са включени дейности за културен обмен между партньорите, съвестни пленери, изготвяне на рекламни материали и стратегия за опазване на културното наследство и популяризиране на двата града-Елена и Меджидия.

По време на пленерите у нас ще гостуват румънски художници, а български автори пък ще творят в северната ни съседка. Подготвили сме и четири туристически пакета, съвместното с община Меджидия – румънския партньор в изпълнението на проекта. Пакетите обхващат темите „Изкуство“, „Културно-историческо наследство“, „Фестивали“ и „Религиозен туризъм“. Едно от събитията, които предстои да организираме е представянето на тези пакети пред туристически агенции от България и Румъния.“, разкрива още Светослав Петров.

Жителите на Елена не крият одобрението си от инициативата на общинската управа да възроди старинното школо.

Иванка Димитрова разказва, че започнала работа като млада учителка в учебното заведение през 1963 година и е преподавала до 1984 година, когато за последен път ударил школския звънец.

Много хубава беше сградата. Тя се използваше освен за учебни занимания, но и за събирания на учители, съвещания, провеждаха се открити уроци“, спомня си Димитрова.

На 14 февруари 1988 година училището пламва и изгаря до основи, до днес причината за пожара не е известна.

Липсата на галерия се чувства осезателно, защото хората които идват като туристи в Елена, искат да видят културното и художествено наследство. Може да се осъществи трайно като пространство не само за гостуващи, но и за художници, които са в Елена. Деца, които имат афинитет към изкуството, също могат да се изявяват със свои творби“, изтъква Милчо Бонев, който е художник и учител по рисуване.

Откриването на новата художествена галерия трябва да бъде през лятото на 2021 година, тъй като края на изпълнението на проекта е през септември.

Снимки-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!