Последни Новини

Обявиха победителите в ХVІ-я Международен конкурс за миниатюрна графика

Превръщат вековно училище в Елена в картинна галерия
ноември 19, 2020
Академична дарителска кампания осигури кислородна апаратура за над 5000 лева за COVID-отделението в Свищов
ноември 20, 2020
Покажи всички

Обявиха победителите в ХVІ-я Международен конкурс за миниатюрна графика

Престижната инициатива „Ex Libris – Ex Inventions“ е организирана от  Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Обявиха победителите в ХVІ-то издание на Международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, „Ex Libris – Ex Inventions“. Художниците имаха възможност да интерпретират необятния свят на изобретенията чрез формите на малката графика.
Международният конкурс за екслибрис се проведе за поредна година под патронажа и с финансовата подкрепа на Министeрство на културата и Община Русе.
“Ограниченията, които пандемията COVID-19 наложи върху културни събития и масови прояви не отмина и състезанието за миниатюрна графика. Карантината наложи да бъде удължаван два пъти срокът за изпращане на творбите и затрудни организаторите, но с много ентусиазъм и за да се запази този уникален международен конкурс, станал емблема на библиотеката и неразделна част от културния календар на Русе, екипът прие предизвикателството и резултатите са налице. Голяма помощ и подкрепа бяха оказани от специалистите на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, които се включиха в журито и с това повишиха авторитета и реномето на състезанието, а от там и на цялата библиотека”, информираха от ръководството на книжовното средище.
На 13 ноември онлайн през фейсбук страницата на конкурса са обявени отличените участници, носителя на Голямата награда и темата за следващата година. Виртуално бе открита и изложбата с творби от 16-то издание на международния творчески форум.
“Равносметката за 2020 г. е- 207 участници от 29 държави -Турция, Русия, Украйна, Япония, Китай, Аржентина, Мексико, Италия, България и др. Авторите изпратиха 318 творби. Доайен сред творците отново бе Арпад Шаламон  от Словения, унгарец по произход, роден през 1930 г., който участва в конкурса от 2007 г. до сега. Най-младата участничка във форума бе Рада Москова от Самоков на 4 години.
Сред участниците бяха и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Торил Елизабет Ларсен от Норвегия, Елеонора Гершанович от Германия, Полина Петрова и др.”, обясниха организаторите.
Жури на конкурса с Председател проф. д-р Мъгърдич Касапян – преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и членове- Анна Тихонова (Беларус), Снежана Кезеле (Сърбия), Владо Горески (Северна Македония) и Иван Токаджиев, селектирали творбите и определили Голямата награда. През 2020 г. отличието е присъдено на Полина Красимирова Николова за творбата „Cliché Ii“, която вече е печелила конкурса през 2015 г.
Както всяка година, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ даде и своя награда на един от участниците. С нея бе удостоен Джоселин Беноа от Канада за творбата „Ex Inventions 2“.
Спонсорска награда от Русенска стопанска камара е спечелил Витали Бондар от Беларус за творбата „Growth Innovation“.
“В категорията до 18 години свои миниатюрни графики изпратиха 46 участници – ученици от България, Русия, Китай и др. Наградата в тази категория беше обявена от Председателя на Ротари клуб – Русе Иво Сонев във видеообръщение по време на церемонията. Неин носител стана Емил Чолаков от Пловдивската математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ за творбата „Flight“, допълниха от Регионалната библиотека в крайдунавския град.
В края на церемонията е обявена и темата за следващото ХVІІ-то издание, която е „Ex Libris – Ex Trains“.

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!