Последни Новини

Зачестяват бъбречните заболявания при децата

Амфорен печат, кула бастион и средновековни монети открити при разкопки на крепостта „Ряховец“
ноември 3, 2020
Ген.м-р Груди Ангелов, началник на Военна академия „Георги С.Раковски“: Имаме 230% ръст на приема на студенти спрямо предходната година
ноември 6, 2020
Покажи всички

Зачестяват бъбречните заболявания при децата

Преглеждат малките пациенти в болницата в Горна Оряховица с модерен ехограф от “Българската Коледа”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Десет малки пациенти, настанени в Отделението по педиатрия в МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица, са прегледани с цифровата ехографска система, дарена по кампанията “Българската Коледа” на болницата.
Модерната апаратура заработи в началото на октомври и с нея досега са прегледани деца на възраст от 0 до 16 години. Освен за пациенти на МБАЛ, с цифровата ехографската система ще се извършват и амбулаторни безплатни прегледи на деца по предварително изготвен график.
Днес педиатърът д-р Румяна Благоева извърши безплатни ехографски прегледи на деца с новата апаратура. От 13 до 15 часа бяха прегледани четири деца с нефрологични проблеми. По-малкият брой прегледани пациенти е заради разредения часово график при спазването на епидемиологичните правила.
“Прегледахме деца с бъбречни проблеми, насочени от техните лични лекари за проследяване”, коментира д-р Благоева.
Сред преминалите е имало дете с аномалия в единия бъбрек, друго, което се лекува от предхождаща инфекция на пикочните пътища, прекарало наскоро инфекция, със съмнение за цистит и др.
“През последните години при децата зачестяват нефрологичните заболявания като инфекциите на пикочните пътища”, коментира д-р Благоева.
По думите й диагностицирането им навреме е много важно, тъй като при много деца те рецидивират и са причина за хоспитализации и дългосрочни здравни последици като артериална хипертония, бъбречни ръбци и хронично бъбречно заболяване. Д-р Благоева допълва, че до седемгодишна възраст 8,4% от момичетата и 1,7% от момчетата са имали една или няколко инфекции на пикочните пътища.
“Основното предизвикателство при лечението на дете с бъбречно заболяване е, да не позволим хронифициране на болестта и развитие на бъбречна недостатъчност”, казва д-р Благодева.
Тя припомня, че от 2013 г. профилактичен ултразвуков преглед на отделителната система на всички кърмачета в България влезе в пакета профилактични прегледи.
Цифровата ехографска система е марка Еsaote и е произведена в Италия. Тя е на стойност 41 940 лева и е предназначена основно за нуждите на Отделението по педиатрия в МБАЛ. От болницата допълнително са закупили за ехографа и кардиологичен трансдюсер.
Предстои амбулаторните прегледи на деца с цифровата ехографска система в болницата станат регулярни, но по предварително изготвен график в условия на епидемия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!