Последни Новини

Музей “Етъра” в Габрово е носител на Националната награда „Музейна образователна дейност“

Проф. д.н.Венелин Терзиев: Просвещението е част от съзряването на едно общество
октомври 28, 2020
Проф.Маруся Любчева: Дневният ред на висшето образование е свързан с неговата технологизация
ноември 1, 2020
Покажи всички

Музей “Етъра” в Габрово е носител на Националната награда „Музейна образователна дейност“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, Министерство на културата обяви първите носители на Националната награда „Музейна образователна дейност“.
Отличието се присъжда на музей “Етъра” в Габрово за принос в популяризирането на културното наследство и изкуствата чрез създаване и въвеждане на музейни образователни програми. Наградата е учредена от Министерство на културата в съответствие със Споразумение за сътрудничество с Министерство на образованието и науката, подписано през 2018 г.
Отличия се връчват в категориите- „Културен институт – национален музей/художествена галерия“, „Културен институт – регионален музей“, „Културен институт – общински музей/художествена галерия“ и „Музеен специалист от национален, регионален и общински музей“. Музей „Етър“ е победител в „Културен институт – регионален музей“.
През 2019 г. учениците и студентите, които са посетили РЕМО „Етър“, са 55 844 от общо 226 070 туристи или приблизително една четвърт.
Разработването и провеждането на образователните програми на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ се реализира от музеен педагог, координатор събития, експерт връзки с обществеността, фотограф, дизайнер, екскурзоводи и аниматор.
Музей „Етър“ работи активно с детски градини, ученици от всички образователни степени, студенти и възрастни по опазване, изучаване и придобиване на нови умения, свързани с културното наследство.
Предлагат се разнообразни възможности за обучение, чрез програмите „Открий какво умееш“, „Научи и преживей“, „Знам и мога“, „Училище за лазарки“ и „Училище за коледари“.
В музейния събитиен календар са включени ателиета, национални детски конкурси, пленери на детска рисунка, детски празници на занаятите, отбелязване Международния ден на детето.
Активно е сътрудничеството с преподаватели от детски градини, училища и университети от цялата страна. Сред автентичната възрожденска атмосфера на музея се предлагат възможности за провеждане на открити и видео уроци, ученически и студентски практики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!