Последни Новини

Откриха контролна везна с гладиаторски сцени на 18 века в Никополис ад Иструм

Оприличават музиката на вокална група „Авигея“ с Вселена
октомври 13, 2020
Учени дискутират организационните аспекти на управлението на риска в системата на висшето образование
октомври 19, 2020
Покажи всички

Откриха контролна везна с гладиаторски сцени на 18 века в Никополис ад Иструм

За разкопки в древноримския град край Велико Търново от Министерството на културата бяха осигурени 21 000 лева

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Фрагмент от мерителна маса /б.а.секомата/ е открит при последните разкопки в древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп.
„Всеки римски град си е имал такава маса, където местните власти са контролирали търговията. Контролната везна е с релефни сцени от гладиаторски битки. Датира от първата половина на III век“, обясни директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново и ръководител на разкопките д-р Иван Църов.
Той съобщи, че археологическият сезон тази година е продължил 5 седмици с отпуснати от Министерството на културата 21 000 лева.
„Извърши се допроучване на югозападния ъгъл на форумния комплекс на около 300 кв.м площ. Бяха открити нови интересни структури. Някои от находките са свързани с отводняването на перистилния двор, който е бил разположен в тази част. Намерени бяха и доста необичайни артефакти под нивото на терена. Това са странни ями с крушовидна форма, в които имаше нахвърляни архитектурни детайли от различни места“, разказа д-р Църов.
Той допълни, че преди 2 години е бил открит друг фрагмент от същата мерителна маса. Новата находка е лявата част на контролната везна.Изображенията са на гладиаторски игри, провеждани в рамките на един ден. Започвали са с изгрева на слънцето като в амфитеатъра началото на зрелището е стартирало с ловни сцени.
„Важни са били мензорите, които се намират на работния плот на мерилната маса. Това са отвори с определен обем с отвор, в който се е изсипвала стоката-зехтин, вино, зърно и др. Така са били контролирани търговците на продукти. Известно е, че когато самите градски власти са купували зърно за плебса, са увеличавали или намаляли мерките, за да им излезе по-евтино изхранването“, разказва д-р Църов.
Той пояснява, че този тип съоръжения са били поставяни на градския площад. В Никополис ад Иструм обаче двете части на мерителната маса са открити на разстояние около 8 метра една от друга.
“Намерих и един крак и вероятно е постамент на тази мерителна маса. Представлява блок, оформен като животински бут. Липсва долната част във вид на лапа, която обичайно е под формата на лъвска лапа или на орлови нокти“, уточнява д-р Църов.
Археологът споделя, че е попаднал и на фрагменти от два надписа, амфори, около 80 монети предимно от IV век.
Сред находките са още глинени лампи и монета, която е изключително рядко срещана и е от т.нар.“Медальони“.  Проучвателят я оприличава на съвременните наградни плакети.
„Това са монети с много голям номинал и не са влизали в обръщение на пазара. Били са раздавани на заслужили поданици. Те са бронзови и с тегло около 16 грама“, пояснява д-р Църов.

снимки-Веселина Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!