Последни Новини

Оприличават музиката на вокална група „Авигея“ с Вселена

Проф.д-р Стоян Проданов, ръководител на катедра „Финанси и кредит“ в Стопанската академия и изпълнителен директор на ЗД „Бул Инс“: Експерименти със застрахователната система “бонус-малус” могат да изкривят пазара
октомври 13, 2020
Откриха контролна везна с гладиаторски сцени на 18 века в Никополис ад Иструм
октомври 14, 2020
Покажи всички

Оприличават музиката на вокална група „Авигея“ с Вселена

 

Изпълнителките Сибина Раденкова и Александра Василева: Когато тялото се движи в неравноделен ритъм, се освобождава душата

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Оприличават музиката на вокална група „Авигея“ с Вселена. Младите изпълнителки Сибина Раденкова и Александра Василева са отдадени на любовта си към българската народна музика. Певиците изпълняват народни песни с осъвременен аранжимент. Създават и авторска музика, вдъхновена от богатството на родния фолклор.

Двете амбициозни момичета от деца се занимават с български фолклор. Завършили са Софийския университет, специалност „Музика“.

Произхождам от музикално семейство. Баща ми беше народен певец. Още като съм се родила, акушерка ме е орисала с думите: „Певица ще бъде!“, споделя Сибина Раденкова.

Водени от страстта си към автентичните български ритми, преди 5 години създали вокална група „Авигея“.

Не случайно избрахме това име. Авигея е жена – добра, красива, мъдра и благоразумна. Образът и човешките и добродетели са представени в старозаветната част на Библията. Бяхме вдъхновени и впечатлени от нейната житейска история. Образът на Авигея съчетава не само външна красота, обаяние и харизма, но и женственост, сила, смелост и вяра“, пояснява Сибина.

В името “Авигея” се преплитат звуци в небесна комбинация, носещи усещане за свобода, живот, музика. “Авигея” е символ на творческия импулс, туптящ в сърцето на всяка една от нас. Импулс, с който вярваме, че ще вдъхновим сърцата и на нашите слушатели“, категорична е Александра.

Стремежът на изпълнителките е да съхранят музикалните традиции, но едновременно с това и да ги представят на публиката в актуален вариант.

Това, което е характерно за българската народна музика са неравноделните тактове. Когато тялото се движи в неравноделен ритъм, душата се освобождава и полита“, казва Сибина.

Даровитите изпълнителки припомнят, че българските народни песни разказват истории. Заради това и авторските им песни са създадени по лични преживявания. Такива са „Момина молитва“, „Мома на гора говори“ , „Звезда Деница“.

Българската народна музика е връзката с нашия корен, с бита на предците ни, с историята ни и с богатството на България. В нея има сила, мъдрост и вълнуващ ритъм, отварящ врати към други светове“, подчертават създателките на „Авигея“.

Групата е участвала в редица фестивали в страната и по света, както и в колаборации с известни музиканти като Теодосий Спасов и Стоян Янкулов-Стунджи. Сибина и Александра не крият радостта си, че са имали възможността да споделят сцената с изключителни музиканти като Зигфрид, Ерик Трюфа, Янка Рупкина, Бодуров Трио и много други. Като един от най-ценните творчески експерименти към момента те посочват албума “Канатица”, който реализирали съвместно с Иван Шопов през 2017 г.

И до днес албумът се радва на голям успех и се приема прекрасно от публиката. Неотдавна финализирахме и проект, реализиран съвместно с екипа на фондация “Нашият Дом е България”, в който имахме удоволствието да работим отново с прекрасни талантливи музиканти като Живко Василев, Стоян Янкулов – Стунджи, Деница Христова и други творци“, изброяват певиците.

Пандемията за тях се оказала катализатор за равносметка на постигнатото до момента и за търсене на нови творчески идеи.

Запретнахме ръкави и се заловихме здраво за работа. Реализирахме две нови песни и заснехме клипове. Подготвяме първия си самостоятелен албум, който ще бъде финализиран през март идната година. Радваме се на ползотворно сътрудничество с DJ 89 като обмисляме проект за съвместен албум“, разкрива Сибина Раденкова.

За по-дълбоко и въздействащо звучене, момичетата от фолклорната вокална група експериментират и представят народната мелодия в съчетание с пиано. За аранжимента и изпълнението се доверяват на талантливия пианист Теодор Петков -Тото.

Видеото към песента „Звезда Деница“ бе заснето във Врачански Балкан. Искахме да съчетаем магията на музиката с внушителни природни гледки. Красивите скали излъчват сила и мощ, и от тях ясно се виждат изгревът и залезът. А дивите коне, които препускат около екипа на снимачната площадка, са много приятно допълнение към цялостната картина“, казва Сибина.

Клипът “Магията на българската роза” пък е спечелил Гран При на международния филмов фестивал “На източния бряг на Европа”.

Много от хората, гледали “Магията на Българската роза”, ни попитаха коя е финалната песен и къде биха могли да слушат само нея. Затова заедно с Пламен Мирянов, който е основател на фондация “Нашият Дом е България”, решихме да презентираме песента като сингъл.

Благодарение на екипът на фондацията реализирахме още едно приказно видео към песента “Мома на гора говори”. Там също изживяхме изпълнени с приключения мигове, в които разбрахме, че обичта ни към музиката ни помага да преодоляваме и най-смелите предизвикателства, които се изправят на пътя ни“, подчертават Сибина и Александра.

Двете грации се стремят да са креативни в творческата си дейност и непрекъснато да я обогатяват и разширяват.

Възнамеряваме в новите ни изпълнения да включим и хор. Така ще можем да пресъздадем силата и мощта на многогласовото пеене. Искаме да организираме интерактивни седенки. Целта ни е „Авигея“ да има свой стил и послание. Да има смисъл това, което правим, защото музиката докосва, тя е обмен на енергия“, коментират гласовитите момичета.

Сибина и Александра са автори на моделите на сценичните си костюми. Последните им тоалети обаче са дело на моделиера Сърджан Кръстевски.

Той изработи рокли с разкошни ръкави, наподобяващи ангелски криле. На първата проба грабна ножицата и изряза плата буквално по телата ни и така извая дрехите. Подари ни украса от ръчно избродирани шевици. Имаме идея да създадем съвместна модна линия от тоалети с етномотиви. Искаме обаче тези дрехи да са с широко приложение и да се харесват от жени на различна възраст, от делови дами, да са подходящи за официални поводи, но и за ежедневието“, разкрива Сибина Раденкова.

Снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!