Последни Новини

6Fest с първи у нас фестивал за улични огнени спектакли

Издават втори алманах с творби на хора с увреждания
октомври 4, 2020
Организират Есенен търг за съвременно българско изкуство
октомври 8, 2020
Покажи всички

6Fest с първи у нас фестивал за улични огнени спектакли

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Шестият фестивал за улични изкуства 6Fest ще представи специално тематично издание – за първи път у нас фестивалната програма ще включва само улични огнени спектакли на театрални и огнени групи от България, повечето от които ще бъдат премиерни. 6Fest ще се проведе от 28 до 31 октомври в Пловдив с финансовата подкрепа на Министерство на културата и партньорството на Община Пловдив. Входът ще бъде свободен.
Сред акцентите в програмата ще бъде премиерният спектакъл на Театър на огъня и сенките “Fireter” “Легенда за нощта и деня – Балис и Ейрене”, който ще се играе за първи път именно на 6Fest на едно от знаковите места в Пловдив – Римски стадион. Премиерен за Пловдив ще бъде и новият спектакъл на Мим Формация “Жар Театър” – “Метаморфози”, създаден по откъси от поемата на Овидий.
Пътуващ театър “Скрин” ще гостува със спектакъла си “Мегале теа” – първи от поредицата “Мъдрият огън”, която е базирана на тракийската митология от Граовския регион.
На 6Fest очакваме и две местни формации от Пловдив – цирково-музикалният “Combino Project” с моноспектакъл на артиста Дарио Българио и Формация за огнено изкуство “Firestep” със спектакъла “Самодива”, отново премиерен за фестивала.
За да подкрепи развитието на този вид изкуство, 6Fest кани в програмата си и две младежки огнени групи – “Феникс” от Козлодуй и “Black Fire” от Габрово. Спектакълът на “Феникс” “Корени” е базиран върху българския фолклор и мита за Героя. “Black Fire” ще гостуват на 6Fest с премиерния си спектакъл “Четири стихии”.
6Fest е отправил покана и към арт формацията “Палячи” (Варна), специализирала се в огненото и светлинното изкуство на културно-историческа тематика.
Участието на част от тези формации на 6Fest обаче не може да бъде покрито от проекта пред Министерство на културата заради драстично намаление на бюджета. Затова 6Fest стартира и кампания за дарения за независимите артисти от фестивала в платформата HelpKarma .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!