Последни Новини

Български учен е поканен на престижен форум в Далекоизточния федерален университет във Владивосток

Свищовски преподавател стана Застраховател на годината
октомври 1, 2020
Издават втори алманах с творби на хора с увреждания
октомври 4, 2020
Покажи всички

Български учен е поканен на престижен форум в Далекоизточния федерален университет във Владивосток

Проф.Венелин Терзиев за трети път ще изнесе доклад на престижната конференция

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Български учен е поканен да участва в престижен международен форум в Далекоизточния федерален университет във Владивосток. Проф. Венелин Терзиев е редовен гост на конференцията и за трети път в пленарната сесия ще изнесе свой доклад. Той, както и представителите на Далекоизточния федерален университет, се интересуват от развитие на двустранно сътрудничество между България и Русия.

От 2018 г. в базата на Политехническия институт се провежда Международната научно-техническа конференция „FarEastСon“, която е посветена на обсъждането на актуални постижения в областта на индустриалното инженерство и съвременните технологии. Председател на програмния комитет на конференцията е Александър Тевиевич Бекер, професор, доктор на техническите науки, член-кореспондент на RAASN.

Съпредседател на организационния и програмен комитет на конференцията – Соловьов Денис Борисович е кандидат на техническите науки, професор», съобщи проф.Венелин Терзиев.

Научното събитие ще се състои от 6 до 9 октомври. Пътуването на проф.Терзиев е трябвало да бъде отменено поради приемането на ограничителни мерки от Русия, свързани с пандемията на коронавируса. Заради това участието му ще е онлайн.

«Надяваме се, че общият интерес от използване на съществуващия потенциал на двете страни, може да доведе до повишаване на ефективността на образователното взаимодействие, развитието на приоритетни области в областта на науката, както и идентифицирането на нови видове сътрудничество, ще остане до благоприятни времена», коментира проф.Терзиев.

Той поясни, че събитието е организирано в подкрепа на интердисциплинарна дискусия и публикуване на резултатите от научните изследвания, обобщаващи научните постижения в техническите и икономическите области на знанието във висшите училища, изследователски институти, големи промишлени предприятия, изследователски и производствени асоциации на Руската федерация, както и в други страни по света.

Висококвалифицираният състав на организационния комитет с дял от участието на международни представители, както и присъствието на поканени лектори с изключителни научни резултати в своята област, потвърждава високото ниво на събитието.

«Конференцията “FarEastCon” е надеждна платформа за формиране на междурегионално научно и техническо сътрудничество, което способства да обедини както местни, така и чуждестранни изследователи. Провеждането на това събитие позволява да се систематизират належащи проблеми и да се идентифицират тенденциите в научните изследвания в конкретни области», казва проф.Терзиев.

Резултатите от конференцията се публикуват в списания, индексирани в наукометричните бази данни Scopus и / или Web of Science, а именно: IOP Conference Series: Наука за Земята и околната среда (EES) (IOP Publishing Ltd.); IOP Conference Series: Наука за материалите и инженерство (MSE) (IOP Publishing Ltd.); Форум по материалознание (Trans Tech Publications Ltd.); „IEEE Xplore“ (публикувано от Института на инженерите по електротехника и електроника); Springer; Атлантида-преса.

Повече от 4000 души от 21 страни по света са регистрирани като участници в конференцията тази година. В конференцията участват лично около 200 представители на научни организации, университети, индустриални предприятия от различни региони на Русия и около 50 чуждестранни колеги от други страни. По време на събитието се изслушват пленарни и секционни доклади“, сподели още проф.Терзиев.

Българският учен разказа, че Далекоизточният федерален университет във Владивосток е един от най-големите университети в Далечния изток на Русия, който представлява основен академичен център на страната в Азиатско-Тихоокеанския регион. Поддържайки дългосрочни научни традиции и следвайки най-новите образователни тенденции, университетът се стреми да се превърне в най-добрия научен и образователен център на региона.

Кампусът на Далекоизточния федерален университет по право се счита за най-добрия не само в Русия, но и за един от най-добрите в света. Разположен е на брега на Тихия океан в екологично чист район на остров Руски, като Владивосток е в непосредствена близост. Това е истински студентски интелигентен кампус, който е удобен, светъл, гостоприемен и безопасен, където студенти от Русия и други страни учат и се сприятеляват.

Един от образователните отдели на университета е Политехническият институт на Далекоизточният федерален университет, който от 2010 до 2020 година е наричан Инженерно училище на Далекоизточния федерален университет.

Днес Политехническият институт на Университета е най-големият научен и образователен център за обучение в областта на инженерните и техническите науки. Общият състав на преподавателите и служителите е над 600 души, като има над 100 доктори на науките и професори, повече от 250 доктори и доценти. Има академици и член-кореспонденти на различни академии РАН, РАО и РААСН, заслужили учени, инженери, изобретатели и заслужили работници от висшето училище на Руската федерация. В института се обучават 6500 студенти.

Политехническият институт е представен от 13 катедри. Най-големият отдел е инженеринг, който от своя страна включва 4 отдела инженеринг и строителство, машиностроене, морски технологии и транспорт, енергоспестяване и запазване на ресурси; нефт и газ и добив.

Основните направления на научноизследователска дейност на Института включват Технологии за развитие на ресурсите на арктическите морета (Арктика); Технологии за енергоспестяване, спестяване на енергия и ресурси („Енергия“);Технологии за устойчиво и безопасно развитие на региона („Устойчиво развитие“).

Институтът разполага с 13 научни и образователни центъра, 19 научни лаборатории и 5 центъра за общо използване.

Длъжността директор /от създаването на Далекоизточният федерален университе-от 2010 до 2019 г./ е заемана от Беккер Александър Тевиевич, доктор на техническите науки, член-кореспондент на RAASN, а от 2019 г. – Александър Рудолфович Вагнер, кандидат на физико-математическите науки, доцент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!