Последни Новини

Огледална зала, музеен магазин и атрактивни изложби представя Веселата къща в Габрово

Проф.Венелин Терзиев: Мъдрият не само прилага знанието си в живота, но сам той създава това знание
септември 15, 2020
Откриха обновената с 3,8 млн.лева сграда на Националното училище по фолклорни изкуства в Котел
септември 15, 2020
Покажи всички

Огледална зала, музеен магазин и атрактивни изложби представя Веселата къща в Габрово

 

Инициативите в Музея на хумора и сатирата са част от честванията на 160 години от обявяването на селището за град

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Крилатата фраза на Радой Ралин „Светът е оцелял, защото се е смял“ обединява една голяма част от артистичните активности в Габрово, с които Музеят на хумора и сатирата се присъединява към отбелязването на 160 години от обявяването му за град.

Директорът на Веселата къща Маргарита Доровска и екипът й се включват в празника с откриването на огледалната зала, създадена от художничката Невена Екимова.

В артистичната концепция на авторката е заложена добрата традиция на пародиране на собственото ни отражение, която се появи дори в любимия на всички деца през 70-те и 80-те години „Ну, Погоди“. Гостите ще се видят в нова светлина в габровските селфи кабинки. Ще се разкрасят почти без пари с габровската пластична хирургия и ще се загубят и намерят в най-малкия, но много объркващ габровски огледален лабиринт“, разкрива Маргарита Доровска.

Дейната дама допълва, че най-ценният обект в залата е бляскавото яйце Габерже с кранче и с усмивка припомня габровската максима, че цяло яйце е много за една манджа.

И пак в духа на местния хумор казва, че за него една друга легенда разказва, че наследниците на Александър III са искали да го купят, но спестовните управници на Музея на хумора сметнали, че ще изкарат повече от билетчетата за вход ако го задържат.

Това артистично приключение ще отвори врати на 18-и септември от 18:30 с вдъхновено от темата парти, за което обявеният от организаторите дрес код е комбинация от сребърно, огледално, златно, ламе и пайети. Екипът на Веселата къща подсеща, че носенето на маски е задължително, с добавка по габровски „за да пият по-малко“

На следващият ден, 19-и септември, номинираният за Националната театрална награда ИКАР 2020 в категорията “Съвременен танц и пърформанс” проект на Стефан А.Щерев и ЛИГНА Колектив (Германия) НОНУМЕНТ ще се състои на връх Бузлуджа.

Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, продукция на Информбюро и Музей на хумора и сатирата, и се изиграва от публиката по време на разходка около чинията. Така участниците съпреживяват архитектурата и стават свидетели на сцени от историята на паметника. Желаещите да се включат е необходимо да се регистрират на http://bit.ly/2HwO7Og и да си носят смартфон и слушалки“, подчертава Доровска.

По време на градските тържества в Музея на хумора и сатирата ще бъде открит сувенирен магазин. Той е единственият музеен проект в страната, който се реализира с изцяло кредитно финансиране в размер на 80 000 лева с погасителен срок от 10 години. Средствата са осигурени от Фонд за градско развитие- Север. Проектът включва създаване на търговски обект с площ 80

кв.м., изработване на нови сувенири, както и отваряне на онлайн музеен магазин.

В каталога са включени оригинални артистични тишърти, значки, магнити и дървени пластики „Мащехата като котка“, създадени специално за проекта от варненския

артист Калоян Илиев – Кокимото. Изложбата му „Антигерой“ се открива отново на 18 септември в рамките на есенния сезон на Дома на хумора и сатирата и е един от акцентите в програмата на градските чествания.

В изкуството си Кокимото използва активно световната потребителска култура, а централна роля в нея е отредена на въображаемият му образ. Пародия или не, на границата с кича и култа към идоли, Кокимото поставя себе си под съмнение, а посредством мултиплицирания си типаж, разобличава проблемите на съвременното общество. Същия ден от 11 часа е предвидена лекция на Калоян Илиев, а от 13 часа стартира „Оптика и илюзии“ – детско ателие със занимания, свързани с откриващата се Огледална зала – демонстрация, експерименти и тълкуване на физични явления от раздел Оптика“, изброява Маргарита Доровска.

По случай 160 години Габрово град са организирани и други събития.

На 17-и септември, от 17:30 ч., на площад Възраждане ще се открие изложба, посветена на 100 години от рождението на арх. Карл Кандулков. Архитект Кандулков е автор на преустройството на бивша кожарска фабрика в Дом на хумора и сатирата. Възпитаникът на академията в Дрезден е автор на по-голяма част от значимите градоустройствени решения в Габрово, както и радетел на идеята за повече скулптури и паметници в града.

Предвижда се да бъдат отбелязани и 80 години от рождението на големия джаз музикант Манол Цоков. Подготвена е експозиция на открито „Габрово – център на знания и просвета”, финансирана по Програма Култура на общинската управа. 17 и 18 октомври пък са обявени за Дни на духовната музика.

Снимки-Дом на хумора и сатирата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!