Последни Новини

Втори национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ радва зрителите в Габрово

Почитатели на занаятите от над 50 селища в страната се забавляваха на Празника на пестила
септември 11, 2020
Проф.Венелин Терзиев: Мъдрият не само прилага знанието си в живота, но сам той създава това знание
септември 15, 2020
Покажи всички

Втори национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ радва зрителите в Габрово

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Вторият национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ Габрово 2020 се реализира като поредното издание на международния фестивал (с формат национален поради кризата). След осъществяването на първото издание на театралния форум през 2019 г., другата цел на проекта е постигането на устойчивост във времето. Важна е и селекцията на спектаклите, включени в програмата на фестивала – избраните заглавия са изключително от афиша на независимите театрални формации в България. Това дава още една възможност за подкрепа на творците от свободния сектор, толкова необходима в настоящите месеци.

Подбраните спектакли са максимално добра презентация на творческия потенциал на театрите от свободния сектор. Селекцията включва заглавия, подходящи за представяне на открито пространство.

Проектът цели популяризирането на съвременните постижения на кукленото театрално изкуство. Разширява достъпа до съвременното изкуство и култура, като създава възможности за представяне на културното многообразие в страната. Наред с това съдейства за подобряване образователното ниво на малките зрители, подбирайки спектакли, чиито теми и форми способстват за това. Не на последно място инициативата реализира културни процеси в посока обмяна на опит и споделяне на постижения между театралите.

Създават се условия за художествено въздействие, както и възможност за провокации с публиката, които насърчават активното съпреживяване на децата и възрастните на посланията на представленията.

Подбраните спектакли са подходящи за семейна публика. Проектът е насочен към най-малките, децата, както и към техните родители. Отговаря на потребностите им за общуване с достъпно за тях изкуство, създава емоционална среда за общуване с неговите създатели, разширява въображението и креативността им, провокира детските фантазии и възприятия. Създава от най-ранна детска възраст естетически критерии и оценъчни възможности. Спектаклите са подбрани така, че да подпомагат не само естетическото, но и духовното формиране на подрастващите. Именно те се нуждаят от провокативни, но в същото време ясни и категорични послания, които да утвърждават у тях морални критерии, да възпитават положителни качества. Спектаклите са безплатни за зрителите и се играят на сцената на площад „Възраждане” в Габрово.

Проектът се реализира от Куклен театър ВЕСЕЛ – Велико Търново и РА „Елмазови” – Габрово с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с любезното съдействие на Община Габрово, както и на „Ситигаз-България” и магазин за играчки „Smart Baby”-София.

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

5.09.

Откриване

17,00 – Театър „Мале-мале” (София) – „БАЛОН КАТО СЛОН”

18,00 – Куклен театър (Варна) – „РИСУВАНИ ПРИКАЗКИ С БАТЕ ИЦО”

6.09.

17,00 – Театър „ММ” (София) – „СЛОНЧЕТО С РОЗОВИТЕ УШИ”

12.09.

17,00 – ТФ „Закачка” (Хасково) – „ДОБРИТЕ БОБРИ”

18,00 – Малък куклен театър „Слон” (София) – „МЕЧО ПУХ”

13.09

17,00 – Театър на колела (София) – „ЕДНА ИСТОРИЯ С ДВЕ МИШКИ”

19.09.

17,00 – Театър „Трио” (Бургас) – „ПОВЕЧЕ ОТ МАГИЯ”

18,00 – Театър „Хамелеон” (Пловдив) – „ЛЕЧЕ-БУБОЛЕЧЕ”

20.09.

17,00 – Фондация „За Родопите” (с. Бостина) – „КОКОШКА С БРОШКА”

26.09.

17,00 – Държавен Куклен Театъраброво) – „оГНИВОТО”

18,00 – Малка театрална компания (Габрово) – „ОТ КУЛАТА”

27.09.

17,00 – Театър ВЕСЕЛ (В. Търново) – „ХРАБРИЯТ ОЛОВЕН ВОЙНИК”

Закриване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!