Последни Новини

Подготвят премиера на филма-възстановка „Битката при Добро поле“

Над 3000 зрители гледаха спектаклите на фестивала „Лято, кукли и приятели” във Велико Търново
септември 7, 2020
Силва Василева, зам.директор на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“-Русе : Обществените библиотеки се утвърждават като центрове за информация, знание, творчество, наука
септември 11, 2020
Покажи всички

Подготвят премиера на филма-възстановка „Битката при Добро поле“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

НД “Традиция” – клон Велико Търново и Регионалният исторически музей в старата столица стартират поредица от филмови възстановки на значителни събития, свързани с българската история и военното дело.

Първата късометражна лента пресъздава битката при Добро поле от 1918 г. Представени са най-драматичните моменти на защита на българските позиции при местността Добро поле и се акцентира на саможертвата на поручик Мазгалов и неговите войници.
Пробивът при Добро поле е битка през Първата световна война, състояла се на 15 септември 1918 г. в Македония между български части от една страна и англо-френско-сръбски части от друга. При надмощието на противника българите са неспособни да спрат офанзивата, но и отказват да се предадат. В тези усилни часове има прояви на безпримерен героизъм, сред които е саможертвата на подпоручик Стратия Мазгалов и неговите войници –  изгорени живи от огнехвъргачките на врага, докато защитават своето картечно гнездо. Битката завършва с поражение за България и пробив на фронта, в резултат на който България е принудена да иска примирие и да излезе от войната. Военният провал обаче не е провал на българския войник, а подвигът на  подпоручик Стратия Мазгалов става пример за себеотрицание и жертвоготовност.
Във филмовата възстановка участват представители на НД “Традиция” – клон Велико Търново, а мястото на заснeмане  е Архитектурно-музеен резерват “Трапезица”.Използваните костюми са реплики на оригинални униформи от 1918 г.
В процеса на възстановката са заснети 5 часа ултра HD кадри, от които впоследствие се създаде късометражния филм “Защитниците на Добро поле”.
Премиерата на филма е на 17 септември от 17,00 ч. в музей “Възраждане и Учредително събрание”, Велико Търново. Тя ще бъде придружена с фотоизложба, проследяваща снимачния процес, като на място ще могат да се видят оригинални оръжия от епохата и копия на български и френски военни униформи от Първата световна война.

1 Comment

  1. Пламен каза:

    А дали днес сме си взели бележка какво се случва когато оставяме решенията за сигурността ни в чужди ръце безотговорно! (Преди управлявани лошо от немски командири ,а сега крадени милиарди от крадливи депутати/олигарси слепи за сигурността ни без нито една съвременна ракетна системаа отбрана? ! )
    Вижда се разликата на другия край на фронта как сме се защитили повече от успешно под командването на ген.Вазов !Същите войници но под мъдро управление и подготовка !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!