Последни Новини

Над 3000 зрители гледаха спектаклите на фестивала „Лято, кукли и приятели” във Велико Търново

Иван Иванов е изпълнителен директор на Университетската многопрофилна болница „Канев“ в Русе: Създадохме специализиран отдел за научноизследователска дейност и подготвяме мащабен форум
септември 5, 2020
Подготвят премиера на филма-възстановка „Битката при Добро поле“
септември 8, 2020
Покажи всички

Над 3000 зрители гледаха спектаклите на фестивала „Лято, кукли и приятели” във Велико Търново

В продължение на трите летни месеца зрителите и гостите на Велико Търново се насладиха на богата палитра от детски куклени спектакли. Над 3000 почители на кукленото театрално изкуство аплодираха артистите във второто издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели” в старата столица.
Събитията, организирани в два модула от Куклен театър ВЕСЕЛ и финансирани от Община Велико Търново, се случиха на сцената на „Арт Лято” в старата столица. През юни първият модул „Лято 2020 с Театър ВЕСЕЛ” срещна почитателите на куклено-театралното изкуство с четири от най-играните представления на търновския куклен театър. През юли и август артисти от Испания и България представиха своите сценични творби в рамките на второто издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели”.
За първи път бяха раздадени и награди на зрители от фестивала. Трите изненади, предоставени от магазин за детски играчки „Smart Baby”, дългогодишен партньор на Театър ВЕСЕЛ, получиха Яна Касабова, Емилия Боянова и Михаил Димов. Мишо е изгледал над 60 спектакъла на сцената на кукления театър в читалище „Искра” и по време на двете издания на фестивала „Лято кукли и приятели” през 2019 и 2020 г.
За Награда на публиката се състезаваха всички участващи театрални трупи с изключение на театъра домакин от старата столица. Третото място е за испанския театър ПЛЮС с представлението „Двама“. На второ място са спектаклите на Център за изкуства „За Родопите” – „Сливи за смет“ и Фондация „Вива Арте“ – „Хитрата Лисанка“.  Наградата на публиката е за „Слончето с розовите уши” на Театър ММ – София. Победителят получава плакет керамика, дело на Лидия Къркеланова. Наградата бе обявена по време на закриването на кукления детски форум от организаторите от Театър ВЕСЕЛ.С поглед в бъдещето  предстои и трето издание на Международния театрален на фестивал „Лято кукли и приятели” през 2021г. Стремежът на Веселин Василев, директор на Театър ВЕСЕЛ, е да обогати бъдещия форум с повече гостуващи театри от чужбина, а събитието да остане неизменна част от афиша на културната и духовна столица на България – Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!