Последни Новини

Русенската библиотека обособява музикална зала след дарение от американска фирма

Проф.Аврам Агов, преподавател е по „История на Азия“ в университета Лангара във Ванкувър: Силната икономика на азиатските държави се дължи на култа към образованието
август 25, 2020
Промените във висшето образование в България – ефекти върху икономиката и пазара на труда
август 26, 2020
Покажи всички

Русенската библиотека обособява музикална зала след дарение от американска фирма

 

Културната институция получи електронни инструменти за 8000 лева

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Дарение от електронни музикални инструменти на стойност почти 8000 лв. изненада приятно Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе в горещите августовски дни. Американската фирма inMusic Brands с представителство в Русе направи реалност мечтата на библиотеката да оборудва музикална зала за младите си читатели в сектор „Изкуство“.

Обновеният отдел „Изкуство“ отвори врати на 15 февруари тази година с концерт на групата “The Groovin’ Pipers” и старт на благотворителна кампания. Инициативата се реализира с подкрепата на Max Club Ruse. Идеята на благотворителната кампания беше гости на клуба да свирят и в библиотеката поне веднъж месечно за всички любители на рока и съвременната модерна музика. Първите дарители, които използваха специалната кутия, имаха възможност и да си изберат книга или календар. Очакваше се това да продължи във времето за всички желаещи да помогнат със средства или дарение на подходящи електронни музикални инструменти, с които да се оборудва едно от помещенията в обновения отдел“, казват от ръководството на библиотеката.

За съжаление COVID-19 затвори вратите на културния институт и на всички предвидени в годишната му програма събития, включително и за музикалното оборудване на отдел „Изкуство“.

Изненадващо в началото на юли с нас се свърза Кристина Георгиева от американската фирма за производство и продажба на електронни музикални инструменти inMusic Brands”, сподели директорът на библиотеката Теодора Евтимова.

Тя уточни, че фирмата притежава много известни и добри марки за музикални инструменти и електронни изделия като AKAI Professional, Alesis, Alto Professional, Denon DJ, Denon Professional, HeadRush, ION Audio, M-Audio, Numark и други. В производствената й номенклатура са включени богата гама продукти, между които: електронни духови инструменти, електронни барабани, пиана, китари, грамофони, слушалки, контролери за диджеи.

Кристина Георгиева ни писа, че е присъствала на откриването на обновения отдел „Изкуство“ в библиотеката и веднага е видяла възможност фирмата, в която работи, да ни предостави безвъзмездно пакет от нейни продукти. Още през февруари управителят на inMusic Brands приема присърце нейната идея, но заради създалата се епидемична обстановка офисът и складовете на предприятието са затворени и това стопира дарителското начинание.

Веднага след подновяване на дейността на inMusic Brands в Русе Кристина Георгиева се свърза с нас. Библиотеката беше поканена да предостави списък с необходимите инструменти, който беше одобрен от управителя на фирмата в средата на юли“, разказа Теодора Евтимова.

Така началото на август се превръща в Коледа за регионалната библиотека в Русе! От складовете на inMusic Brands в Германия в библиотеката пристига цял „чувал“ с подаръци, между които стейдж пиано, кийборд и мастер кийборд, компактни и комплект електронни барабани, усилватели, духови контролери, активни тонколони, грамофон, микрофони и слушалки DJ контролен пулт, кийборд контролер и др.

Благодарение на дарителския жест на музикалната компания inMusic Brands, младите хора на Русе, за които музиката не е просто мелодия, ще имат своя зала в регионалната библиотека“, коментира Евтимова.

Тя допълва, че в нея могат да изпробват уменията си или да идват тук да посвирят на пиано, барабани, китара или духов инструмент, без да пречат на останалите читатели. Ние сме убедени, че добре оборудваният музикален кът ще стане и любимо място за концерти, музикални вечери и литературни четения.

Библиотеката отдавна е надскочила границите на обществено книгохранилище. Тя е социално ангажиран център за наука, духовно израстване и културна памет, който не би могъл да съществува без участието и помощта на обществото. Възникнала благодарение на своите златни дарители, днес тя вписва в списъка им и музикалната компания inMusic Brands. С благородния си жест американската фирма осъществи една мечта на русенските библиотекари, изглеждаща доскоро неосъществима поради пандемичните обстоятелства – да създадем за своите млади читатели музикална зала. По този начин, освен дарител, inMusic Brands вече е наш приятел и съюзник в мисията ни на културно, просветно и духовно средище“, категорична е Теодора Евтимова.

Директорът на книжовното средище разкрива, че новият сектор „Изкуство“ е разположен в пространствата на бившия Детски отдел. Там е обособен и модерен обучителен център. В залите му са достъпни както специализирана литература, така и картини, плочи и касети с музика и филми.

Фирма inMusic Brands притежава различни марки аудио продукти, използвани в DJ, музикална продукция, звук на живо, музикални инструменти, професионално аудио, софтуер, сценично осветление и потребителска електроника. Основана е през 2012 г. Корпоративният офис на компанията се намира в Камбърланд, Род Айлънд, с допълнителни офиси в Канада, Германия, Обединеното кралство, Тайван и Япония. Фирмата има представителство и в Русе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!