Последни Новини

Пилотният брой на списание „Общество и здраве“ стартира с над 20 статии

Проф.Венелин Терзиев: Невидимите кризи са най-тежки
август 4, 2020
Именит оперен певец стана търговец на оръжия
август 11, 2020
Покажи всички

Пилотният брой на списание „Общество и здраве“ стартира с над 20 статии

Изданието е съвместна инициатива на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Предстои да излезе първият брой на списание „Общество и здраве“ – съвместно издание на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Научното електронно издание е поредният общ проект между двата института, залегнали в подписания между тях през март тази година Меморандум за съвместна дейност.

„Навярно читателите си задават въпроса – какво общо имат една библиотека и една болница? Отговорът е „Здраве“. Библиотеките са културните инструменти за възстановяване, съхраняване и обогатяване на книжното наследство на България, в което се корени здравето на националния ни дух. Болниците, от своя страна, с висококвалифицираните си специалисти и модерна медицинска техника, се грижат за физическото здраве на българина. Отговорността и мисията на болницата и библиотеката са съизмерими в този смисъл, защото само здрава телом и духом нация може да устои на предизвикателствата на времето“, казват инициаторите.

Те уточняват, че издателската политика на списанието се осъществява от научен редакционен екип, съставен от учени, специалисти в различни научни области и университети, които работят на обществени начала. Изключително авторитетен е и Международният научен съвет на изданието, в състав: проф. д.и.н. Наталия Генадиевна Вовченко от Ростовския държавен икономически университет, Русия, проф. д-р Роберт Димитровски – МИТ Университет, Скопие, Северна Македония, проф. д-р Синиша Зарич – Белградски държавен университет, Сърбия, проф. д-р Баки Колеци – Университет ,,Хаджи Зека” Печ, Косово, доц. д-р Олга Валентиновна Андреева – Ростовски държавен икономически университет и доц. д-р Владимир Владимирович Климук – Барановишки държавен университет, Беларус. Главен редактор на списание „Общество и здраве“ е проф.д.ик.н. д.н.(Национална сигурност) д.н.(Социални дейности) инж. Венелин Терзиев, главен научен секретар в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД – Русе; редовен професор в Русенски университет „Ангел Кънчев“, Военна академия „Г. С. Раковски“ – София и действителен член на Руската академия по естествени науки. Отдадеността на всеки един от тях към каузата „Общество и здраве“ спомогна още в първия брой на изданието свои публикации да изпратят повече от 40 автори от Беларус, България и Русия. Сред тях бихме искали да отличим имената на проф. д-р Наталия Бекярова и доц. д-р Васил Станков от Военна академия „Г. С. Раковски“ в София, к.ик.н., доцент Олга Андреева от Ростовския държавен икономически университет в Ростов-на-Дон, доц. д-р Любомир Любенов от Русенския университет „Ангел Кънчев“, д-р Ева Цонкова – началник на отделение „Педиатрия“ в УМБАЛ „Канев“ – Русе. Няма как, а и не е нужно, да изброяваме сега всички имена – съвсем скоро изданието ще бъде достъпно от сайта на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД – Русе.

„Научното списание е интердисциплинарно. В него присъстват статии, свързани с теоретични постановки и резултати от изследвания в областта на икономика и социални дейности, здравеопазване, национална сигурност. И това не е случайно – интегрирането на различни направления в научните изследвания е обичайна практика в началото на XXI век. Динамичните предизвикателства пред обществото засягат всички и всичко, а комплексните предизвикателства изискват комплексни решения и съвместната работа по изпълнение на общи цели е естествен път за намирането на тези решения“, коментират издателите.

Списанието ще популяризира идеите на изследователи в областта на здравните и социални науки. Целта е да провокира нагласи у изследователите към проучване на актуални проблеми, да насочи вниманието на автори от различни сфери на познанието към търсене на интегрирани решения, да увеличи добавената стойност от научните изследвания в избраните направления, да предостави работещи решения на въпроси от различен характер, както и популяризиране достиженията и на чуждестранни учени.

„До дни читателите ще могат да „разгърнат“ пилотния брой на новото научно списание, което стартира с над 20 публикации.

Надяваме се изданието да стане изразител на научните търсения и постижения на млади специалисти в областта на медицината и обществените науки, да бъде трамплин в израстването им като учени. Да разшири приноса на изявени имена в науката за по-добър и качествен живот в България и утвърди авторитета на русенската многопрофилна болница „Канев“ АД като университетска сред сродните лечебни заведения в страната“, споделят от издателския екип.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!