Последни Новини

Първите „Арнаудови срещи“ събраха младежи от цялата страна

Кралете на латиното са готови с хита за лятото
юни 29, 2020
С впечатляващия балет „Дон Кихот“ стартира фестивалът „Сцена на вековете“ 2020 в Търново
юли 1, 2020
Покажи всички

Първите „Арнаудови срещи“ събраха младежи от цялата страна

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Прикючи първият национален младежки форум „Арнаудови срещи 2020 Пътят към познанието“, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в партньорство с Регионално управление на образованието – Русе. Форумът си постави за цел да даде трибуна на младите хора да представят свои изследователски проекти в различни направления на хуманитаристиката – история, география, литература, философия, фолклор, изкуство. Всеки човек ежедневно прави своите малки стъпки в своето личностно развитие и в познанието за света. Това заляга и в концепцията на форума – да се оценяват малките стъпки, които всеки участник прави. Пример за всичко това е и самата личност на Михаил Арнаудов – учен, който със системен труд, упоритост и жажда за нови открития оставя огромно наследство от научни трудове и изследвания в различни области на познанието и е пример за морал и духовно израстване. Днес неговата лична библиотека се съхранява в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ родния му град Русе.
Трогателен и много емоционален поздрав беше изпратен чрез видео запис от внучката на Михаил Арнаудов – Олга Арнаудова. В своето послание до младите участници тя каза: „Името на Михаил Арнаудов и неговия живот, посветен на България и науките, са гаранция за неговия успех. Пожелавам тези „Арнаудови срещи“ да ви направят съпричастни към знанието, което вашите съученици и колеги са създали. Но също така да ви помогнат да изпитате удовлетворението от добре свършената работа и споделянето на собствени открития“.
Удовлетворението не закъсня. 50 ученици от Русе и страната участваха с доклади, презентации и видеоклипове. Темите, които представиха, са част от индивидуални или екипни изследвания, някои от които на терен. Това показва, че проектното обучение, към което много учители се обърнаха в последните годиниq дава своите положителни резултати.
Във форума участваха и разработки на творчески тандем учител – ученик. За организаторите това е ключов момент в израстването на един млад човек. А пример за това е и самият Арнаудов, който още като ученик е силно повлиян от своя учител Никола Бобчев. По-късно ще бъдем свидетели на големия творчески тандем Иван Шишманов – Михаил Арнаудов. Ето защо журито и организаторите на форума подкрепят и насърчават представянето на съвместни проектни изследвания на ученици и техните ръководители.
От 20 години Русенският университет „Ангел Кънчев“ в партньорство с Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека в Русе организират научна конференция „Арнаудови четения“. Сборникът, който се издава, се радва на голям интерес от страна на научната общност и чуждестранните библиотеки. Със стартирането на младежкия форум „Арнаудови срещи“ се надгражда направеното до момента и се включва нова аудитория, която прави своите първи стъпки в науката.
Журито отличи най-добрите изследвания в отделните направления и категории. Призът за най-добър изследователски проект се присъди на Христина Пенчева от СУ „Христо Ботев“, гр. Симитли за „Бъдни вечер в моя роден край“ с ръководител д-р Ангелина Василева. Специални отличия получиха и ръководителите на изследователските проекти, чиято помощ и подкрепа е изключително важна. Наградите на отличените участници бяха връчени от научния ръководител на форума – д-р Капка Иванова, от началника на Регионалното управление на образованието – д-р Росица Георгиева и от директора на библиотеката – Теодора Евтимова.
Освен интересните доклади и презентации, “Арнаудови срещи 2020“ стана начало на нови запознанства, приятелства и научни предизвикателства. От библиотеката изненадаха участниците с екскурзия до часовниковата кула и уникалната експозиция екслибриси – част от богатата колекция на културния институт. Вълнуващо и незабравимо преживяване за младите изследователи беше възможността да се запознаят с личната библиотека на патрона на форума – акад. Михаил Арнаудов.
„Днес, благодарение на форуми като провелият се в Русе, словото на пламенния родолюбец спокойно и ненатрапчиво ни предава своите послания и сочи пътеките и Пътя към самите нас. То е път да се възродим в собствената си нравствена, интелектуална и духовна мощ, в желанието си да бъдем българи и да живеем достойно на тази красива, търпелива и щедра земя с вяра в предопределението на българския народ и във възможностите на младите. Защото те са щастливата звезда на България!
Затова и в края всички си пожелахме тази среща да бъде само начало“, заявиха Силва Василева, зам.-директор в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и д-р Капка Иванова, научен ръководител на „Арнаудови срещи 2020. Пътят към познанието“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!