Последни Новини

Теодора Евтимова, директор на Регионалната библиотека “Любен Каравелов” в Русе: Събираме учени от различни области да дискутират моделите на развитие на отделния човек и на човешката цивилизация

Ирландският посланик “доведе” Джордж Бърнард Шоу в Русе
юни 23, 2020
КЗД и Военна академия ще си партнират в проекти с научноизследователски, образователен и възпитателен характер
юни 25, 2020
Покажи всички

Теодора Евтимова, директор на Регионалната библиотека “Любен Каравелов” в Русе: Събираме учени от различни области да дискутират моделите на развитие на отделния човек и на човешката цивилизация

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

-Госпожо Евтимова, ръководите обществена библиотека, която организирана международен научен форум „Еволюция срещу революция или за моделите на развитие“. Защо решихте да проведете конференция от такъв мащаб? Това обичайна практика ли е?

-Идеята да организираме конференция се зароди преди 7 години, когато институцията отбеляза своята 130-та годишнина. И когато обсъждахме форма̀та осъзнахме, че именно при нас, в библиотеката, се събират на едно място наука, изкуство, култура, образование, което пък от своя страна ни подсказа идеята.Целта бе да предоставим възможност специалисти от различни области да представят своите гледни точки по една обща тема. Начинанието се оказа успешно и форумът спечели доверието на преподаватели и изследователи от България и извън страната.
Относно въпросът Ви дали това е практика – да. Повечето обществени библиотеки организират подобни форуми, но това, което отличава нашата конференция е стремежът да представим различни аспекти на една тема, което от своя страна провокира участие на специалисти от различни области. И ако първата година за повечето участници беше странно, то днес това вече е очакван и търсен резултат.

-Бихте ли ни казали повече подробности за тазгодишния форум?

-Традиционно конференцията се провежда през април, но поради настъпилите обстоятелства тази година срещата ще се състои от 17 до 19 септември в Русе. Новото е, че за първа година форумът се организира в партньорство с Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив и Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД – Русе.

-Какво определи изборът на партньори?

-Изискванията, които съвременното общество поставя пред обществените библиотеки, е да бъдат много повече от книгохранилища. Необходимо е да предоставяме пространство за учене, култура и социална комуникация, да бъдем посредници между информация и потребители, да бъдем образователен и възпитателен фактор. Партньори за успешното постигане на тези цели са образователните институции, каквито са Академията в Пловдив и университетската болница в Русе.
Сътрудничеството между трите организации е факт повече от година. Подписаните меморандуми за съвместна дейност са действащи документи, а изградените на тази база партньорства – реални инструменти, с помощта на които библиотеката обогатява и развива своята дейност. Така например специалисти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство подпомагат екипа на библиотеката, ангажиран с провеждането на международния конкурс за екслибрис – форум, който русенската културна институция организира за 16-та поредна година и в който участват художници от над 50 държави. Разработен е и предстои да бъде реализиран съвместен проект към Фонд „Научни изследвания“.
Активно си сътрудничим и с Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД в Русе. Освен меморандума през тази година подписахме договор, в рамките на който русенската библиотеката ще окаже експертна помощ при изграждането на структурно звено „Библиотека“ към болницата.
Партнирането при организиране на конференция е поредна стъпка от съвместните ни дейности.

-Темата на тазгодишния форум е „Еволюция срещу революция или за моделите на развитие“. Защо според Вас днес е важно да се дискутира по въпросите за еволюцията и революцията?

-Една от дилемите, пред които се изправяме ежегодно преди старта на подготовката за всяка конференция, е изборът на обединяваща тема. Тази година се спряхме на „Еволюция срещу революция или за моделите на развитие“.
Темата за еволюцията и революцията във всяка една област насочва мисълта към отношенията между минало, настояще и бъдеще. Затова смятам, че е изключително важно учени и изследователи от различни области да представят своите гледни точки по въпроси за моделите на развитие както на отделния човек, така и на човешката цивилизация. Това именно е и целта на форума – да интерпретира от различен ъгъл еволюционните и революционни процеси в обществото, да представи различни модели на развитие в сферата на наука, култура, социум, както и различните теории, учения, доктрини, които имат важна обществено значима стойност и последствия в миналото и днес. Защото без наука и иновации скокове в развитието не могат да се осъществят.

-Към кого е насочена конференцията и как става достъпът до нея – с предварително записване или само със специални покани?

-Конференцията е отворена за преподаватели, изследователи, докторанти, както и към всеки с интерес към темата, като за целта е необходимо до 20 юли тази година да подадат през сайта на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе своите заявки онлайн. Изчерпателна информация може да бъде намерена на сайтовете и в социалните медии и на тримата партньори.
Разбира се, екипът, ангажиран с провеждането на конференцията, направи предварително проучване и се свърза с редица водещи имена, които сме поканили да участват със свои доклади. Сред тях бих отличила имената на проф. д-р Маргарита Богданова от Стопанската академия в Свищов, проф. д-р инж. Маруся Любчева от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, проф., д-р на ик. науки, д-р на науките (Национална сигурност), д-р на науките (Социални дейности) Венелин Терзиев – преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев“, Военна академия „Георги Стойков Раковски, София, както и проф. д-р Любима Деспотова-Толева от Медицинския университет в Пловдив.
Подадените до момента заявки са над 70 от участници от 5 държави, но до крайния срок, 20 юли, остава почти месец, така че очакваме още нови заявки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!