Последни Новини

Ирландският посланик “доведе” Джордж Бърнард Шоу в Русе

УМБАЛ „КАНЕВ“ АД – Русе изгражда ново структурно звено “Библиотека”
юни 22, 2020
Теодора Евтимова, директор на Регионалната библиотека “Любен Каравелов” в Русе: Събираме учени от различни области да дискутират моделите на развитие на отделния човек и на човешката цивилизация
юни 25, 2020
Покажи всички

Ирландският посланик “доведе” Джордж Бърнард Шоу в Русе

Майкъл Форб спосети Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в крайдунавския град и откри изложба, посветена на именития писател

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Негово Превъзходителство посланикът на Ирландия в България Майкъл Форбс посети Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Повод за визитата бе откриването на изложба, посветена на Джордж Бърнард Шоу.
Директорът на културния институт Теодора Евтимова посрещна дипломата и му разказа историята на русенската обществена библиотека. Форбс се запозна с библиотечните пространства, специалистите, работещи в тях и мисията, която ежедневно изпълняват. Той беше впечатлен от архитектурата на сградата, експозицията екслибриси, уникалния часовников механизъм в кулата, просторното детско царство „Библиотечко“.

Той подари на русенската книгохранилница няколко книги от ирландски автори, издадени в България, сред които Избрана поезия на Джонатан Суифт – на български и английски. Гостът получи луксозни каталози от последните два международни конкурса за екслибриси на библиотеката и оригинална литография, изработена в най-новото арт-пространство в часовниковата кула, както и рекламни материали и сувенири.
Майкъл Форбс беше любезен да открие символично изложбата за Бърнард Шоу, която е достъпна за посетители в Заемната на библиотеката. В края на своето посещение посланикът на Ирландия се снима за спомен с част от екипа на библиотеката и остави посланието си в Книгата за впечатления: „За мен бе удоволствие да бъда тук, в русенската регионална библиотека, да се срещна с г-жа Евтимова и с нейните прекрасни колеги и да открия документалната изложба, посветена на Джордж Бърнард Шоу.“
„Оценка на Шоу“ е съпътстваща изложба на книгата на Финтан О’Тул със същото заглавие, издадена от Ирландската кралска академия през 2017 г. В Ирландия тя пътува до местата, свързани с Шоу, с живота и архивите му. Експозицията представя важни аспекти от биографията на ирландския творец в големи цветни пана с текстове на български и английски. 
Заедно с изложбата, Ирландското посолство в България предостави на русенската библиотека и документален филм за Джорд Бърнард Шоу, субтитриран на български език, който беше прожектиран през целия ден.
Джорж Бърнард Шоу е виден британски писател от ирландски произход – драматург, есеист, театрален критик, общественик и пътешественик. Роден в относителна бедност в Дъблин през 1856 г.,  Шоу рано формира светогледа си, че „най-голямото зло и най-лошото от престъпленията е бедността”. Тази негова позиция може да се долови в голяма част от произведенията му. Известен е с изключително острия си език, като строг критик на викторианското общество и непреклонен защитник на правата на жените. Съвременник на Оскар Уайлд, Шоу е многостранна и колоритна личност, изпреварваща времето си.
Джордж Бърнард Шоу е носител на Нобеловата награда за литература през 1925 г., но се отказва от паричната й част, като приема само медала на лауреат. С пиесата „Пигмалион“ той взима и наградата „Оскар“.
Ирландското посолство в България избра русенската библиотека за представянето на изложбата и документалния филм за известния ирландски писател, след като в края на миналата година те бяха показани в Националната библиотека „Кирил и Методий“ в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!