Последни Новини

Влагат 9,7 млн.лева в обновяване на Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово

Венцислав Спирдонов-Общинар № 1
юни 22, 2020
УМБАЛ „КАНЕВ“ АД – Русе изгражда ново структурно звено “Библиотека”
юни 22, 2020
Покажи всички

Влагат 9,7 млн.лева в обновяване на Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Община Габрово и Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ сключиха договор за създаване на условия за креативен културен туризъм в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“.
Oбщата стойност на проекта е 9 779 150 лв. Безвъзмездното финансиране е 6 679 150 лв., а 3 100 000 лв. ще бъдат осигурени чрез инвестиционен кредит съгласно изискванията на програмата. Габрово е единствената община в страната с два одобрени проекта по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на процедурата „Развитие на туристически атракции“.
Ще бъде създадена модерна експозиционна площ в най-голямата сграда – Кръстник Колчовия хан, където сега е администрацията. Там ще се осигури достъп за хора с увреждания и ще бъде изградена липсващата вътрешна връзка между етажите. Създаденият през 1981 г. хотел „Странноприемница“ ще бъде основно ремонтиран. Той трябва да придобие съвременен вид с обновена хотелска част, конферентен център и стаи за администрацията.
Предстои реставрация на 10 съоръжения, задвижвани с вода. Подмяна на луминисцентните лампи с архитектурно-художествено осветление на експозициите, алеите и фасадите. Къщите по чаршията ще претърпят освежителен ремонт. Оранжерията за цветя ще бъде преустроена. На територията на Музея ще има тоалетни за хора със специални нужди и за деца. Към тях ще бъдат монтирани малки пречиствателни станции.
Неизползваните с години пещи за керамика в грънчарското ателие ще бъдат обновени. Съвременни средства ще показват изчезнали занаяти, запазвайки автентичността на „Етър“-а.
Музейният детски обучителен център ще се изгради наново. Той ще предлага разнообразни възможности за работа с деца по народно творчество. Ще има нова разглобяема сцена на открито с професионални условия за сценични изяви и удобство за публиката.
Сградата на бившето училище в кв. „Етъра“, стопанисвана от Музея, ще бъде изцяло ремонтирана. В нея ще се разположат ателие за реставрация и консервация, художествени работилници, дворът ще стане място за творчески изяви. Там ще се съхраняват фондохранилищата на институцията.
Предвидено е изграждане на паркинги в района на РЕМО „Етър“. Ще бъдат закупени две електрически колички, с които хората с увреждания ще могат да разглеждат експозициите по чаршията, както и микробус до съпътстващата инфраструктура.
Ще бъдат монтирани информационни табели в близост до Музея, в град Габрово и на ключови пътни артерии в страната. Заложени са мерки за подобряване уменията на персонала и на занаятчиите.
Срокът за изпълнение на дейностите е 2 години. Вече са обявени обществените поръчки за обекти с готови работни проекти. Предстоят търгове за инженеринг на останалите обекти, за доставки и услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!