Последни Новини
Избраха двойници на ЩАБА
юни 19, 2020
Влагат 9,7 млн.лева в обновяване на Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово
юни 22, 2020
Покажи всички

Венцислав Спирдонов-Общинар № 1

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Общинар № 1 на Велико Търново оглави Националната асоциация на председателите на общински съвети в България. Венцислав Спирдонов, който втори мандат ръководи местният парламент в старата столица, през идните 4 години, ще е и председател на Управителния съвет на НАПОС. Мнозина са категорични, че това е сериозно признание за качеството на местната власт в болярския град.

 

Венцислав Спирдонов е млад, солидно образован, високо интелигентен, креативен. Завършил е „История“, „Право“ и „Икономика“. В момента е докторант в Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов като дисертационната тема, която развива е „Лидерство в публичния сектор“. Слави се още като взискателен ръководител и обединител на представителите от различни политически формации в Общинския съвет в старопрестолнината.

С избора на Спирдонов на високия и отговорен пост, Велико Търново превзе управата на органите за местно самоуправление в страната. Председателят на местния парламент във Велико Търново занапред ще си партнира и на национално ниво с кмета на болярския град Даниел Панов, който вече втори мандат е начело на Националното сдружение на общините в България.
“Благодарен съм за доверието, което ми беше гласувано на Общо събрание на НАПОС. Ще работя за това обединение, защото единственият начин, по който добрите предначертания могат да се превърнат в реалност, е да сме заедно”, категоричен е Венцислав Спирдонов.

В предишния мандат, търновският общинар е бил член на УС на организацията. В НАПОС членуват 190 председатели на Общински съвети, а на събранието присъствали 110 души. Сбирката за избор на ново ръководство първоначално била насрочена за март, но заради пандемията, я отлагали два пъти. Търновецът поема ръководството на асоциацията от Красимира Германова.

„Управителният съвет на НАПОС е от 25 души, а Контролният съвет-от седем. За зам.председатели бяха избрани Атанас Телчаров от Садово и Бедрие Газиюмер от Черноочене. Председател на Контролния съвет бе избран Николай Димитров от Казанлък, а изпълнителен директор остана Делян Дамяновски“, сподели Спирдонов.

Той не крие задоволството си, че занапред ще си партнира с градоначалника на старопрестолния град и в решаването на национални каузи. Търновци коментират, че между първите двама мъже в управлението на община Велико Търново никога не се е усещала надпревара за надмощие, а е видно, че работят в синхрон.

„Смятам, че с Даниел Панов имаме сили да постигнем заедно още по-добри резултати, свързани с местното самоуправление. Това, че сме в една община ще улесни работата ни и ще ни помага да синхронизираме усилията си. Освен това с богатия си опит, Панов ще допринесе много в съвместната ни дейност“, убеден е Венцислав Спирдонов.

Той разкрива, че основната тема, по която ще работи занапред НАПОС е децентрализацията и потенциалът на общините.

„Целта на организацията е както да защитава интересите на председателите на Общински съвети у нас, така и да се усъвършенстват дейностите и политиката на местно самоуправление“, категоричен е Спирдонов.

Търновецът не крие, че разчита за постигане на добри резултати чрез провеждане на работни срещи с председатели на местни парламенти по региони, в които да участват членовете на Управителния съвет на НАПОС и местните общинари.

„Нужен е диалог между ръководителите на Общински съвети, за да се обсъждат различни проблеми, да се набелязват конкретни мерки и да се решават казуси. Ако работим заедно, ще можем да вземаме правилни решения в полза на гражданите“, подчертава Спирдонов.

Амбициозният управленец допълва, че предстои обсъждане на различни регламенти и закони. На дневен ред ще е проблематиката с опазването на личните данни, както и със Закона за конфликт на интереси. Ще бъдат дискутирани и злободневни въпроси, свързани с работата на местните парламенти.

Венцислав Спирдонов е сред новаторите в местното самоуправление. Още при старта на първия си мандат, той въведе практиката за задължителни приемни веднъж месечно. След това организира и изнесени срещи с жители на населените места в община Велико Търново. Тези инициативи залегнаха дори и в Правилника на Общинския съвет. По време на извънредното положение заради COVID-19, той организира онлайн заседания на Общинския съвет във Велико Търново. Категоричен е, че предстоят обсъждания този вид работа да продължи и занапред при форсмажорни обстоятелства. Спирдонов се прочу и с активната си работа с младежите. Инициатор е на кампанията „Ела в библиотеката“ като тя привлича все повече подрастващи в културната институция и възпитава любов към книгите. Най-активните млади читатели пък са поощрявани с награди. Друга важна кауза, която отстоява е издигане престижа и развитието на Хуманитарната гимназия „Св.Св.Кирил и Методий“ във Велико Търново, на която самият той е възпитаник.

Събрал е биографиите на цяла плеяда български герои

Любопитен факт е, че рождената дата на Спирдонов-16 юли съвпада с датата на учредяването на Националната асоциация на действащите председатели на общински съвети в Република България (НАДПОСРБ. Свободното си време Венцислав Спирдонов обича да прекарва в компанията на верни приятели. Спортува като всекидневно тренира на бягаща пътека. Чете много всякаква литература. Издирил е биографиите на цяла плеяда български герои, чиито имена се изброяват по време на тържествения ритуал преди заря-проверките. Смята да ги събере в сборник, защото е редно всеки българин да знае за достойните синове на Родината. Намира време и за семейството и двамата си сина.

 

Делян Дамяновски, изпълнителен директор на НАПОС:

Консенсусна личност

Гласувахме доверие на Венцислав Спирдонов, защото се е доказал като консенсусна личност. Той е обединител, добър ръководител и професионалист. Великотърновският общински съвет е сред водещите по иновации в страната и то благодарение на усърдната работа, находчивост и креативност на председателят Спирдонов.

 

Благовеста Факирова, изпълнителен директор на Сдружението на кметовете и кметските наместници в община Велико Търново:

Отговорен и задълбочен е в работата си

Познавам Венцислав Спирдонов от 2003 г.като добро, всеотдайно и находчиво момче. Изключително задълбочено и отговорно си подготвя материалите за сесиите. Инициативен и отзивчив е към проблемите на жителите на общината. Участва по населените места в срещи с местните хора на мегдана. Наблюдава опита на кмета на община Велико Търново Даниел Панов като администратор, организатор и грижовно отношение към хората и го прилага в практиката си.

 

Стоян Витанов, общински съветник от БСП и доаен на местния парламент във Велико Търново:

Стриктно спазва правилата на работа

Ако София е столица на държавната власт, то с кмета Даниел Панов като председател на НСРОБ и с избора на Венцислав Спирдонов като председател на НАПОС, Велико Търново се утвърди като столица на местната власт. Подкрепихме кандидатурата на Спирдонов за поста с надеждата, че ще продължи да бъде безпристрастен и занапред в работата си. Той стриктно спазва правилата, но и умее да прави компромиси, когато това не води до конфликти. Пожелавам му да бъде по-еманципиран от партията, която го е издигнала и да подкрепя позицията на малцинството, когато то е право.

 

Станислава Стоянова, депутат от ГЕРБ:

Балансиран, умерен и диалогичен

Убедена съм, че управленския опит, който Венцислав Спирдонов е натрупал в дългогодишния си стаж като юрист, икономист и председател на ВТОбС ще допринесе за една действително работеща организация за сътрудничество и посредничество между общинските съвети. Той е изключително балансиран, умерен, диалогичен и добър човек.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!