Последни Новини
Библиотеката в Русе пази духовното наследство на акад. Михаил Арнаудов
юни 9, 2020
Библиотеките у нас да станат дестинации на културен туризъм
юни 10, 2020
Покажи всички

Подготвят ново поколение спасители

Иван Кристоф: „Това е наложително заради извънредни ситуации, които поставят коронавируса и други заплахи”

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Подготвят реализирането на мащабен проект за подготовка на ново поколение спасители у нас. Сред инициаторите е експертът по височинни операции Иван Кристоф, известен като Човека Паяк.
„В България имах чудесната възможност да работя по архитектурен проект за Дома на Спасителя на бъдещето, който ще е изграден като идеалния хоум-офис при възпрепятстващи ситуации, каквито може да са корона вируса или други заплахи. Ние отчитаме какво става сега по света и сме готови в движение да променим проекта, по който вече започна да се строи”, сподели Кристоф.
Той допълни, че по време на строежа, 6-етажен кран ще се използва като тренировъчна платформа на Център за професионално обучение „КЕЛИ“ към “Мувинг форуърд едюкейшън“, където ще се провеждат специализирани тренировки за парамедици и доброволци спасители за работа с въжета на труднодостъпни места. „За първи път ще се инсталира импровизирана хели – подвесна система за въздушно-въжени операции. Ще се проведе специализирано обучение по новаторска система за евакуация на хора по въздух”, споделя Човека Паяк.
Методиката на обучение е по модел утвърден от Канадските кралски въздушни сили и модифицирана за работа спрямо хеликоптеритеза спасяване, с които разполагат Българските военновъздушни сили и тепърва ще бъдат закупени за Министерството на здравеопазването.
“Затова с удоволствие Ви представям и младата генерация Павел Кралев и Елена Ангелова, каквато COVID-19 и никакви заплахи на века няма да ги спрат да творят. Те имат пълната подкрепа в лицето на Ефтим Кралев, арх. Велко Вълнаров и арх. Нино Каракашев от „Алпина Дизайн Студио”, уточнява Иван Кристоф.
Той е категоричен, че инвестициите в авиацията и иновациите не се ограничават само до разработването на нови програми за обучение и изграждането на нови способности за височинните и въздушни спасители, които могат навсякъде да окажат първа помощ.


„Новите инвестиционни тенденции в сектора за работа с алпийски способи и спасителна индустрия разчитат в голяма степен на използването на модерни технологии за надграждане на височинни и въздушни спасителни услуги, осигуряване на безопасността и комфорта на всички участващи страни по време на мисиите на бързо реагиране и разширяване на операциите за достъп с въжета чрез достигане на нови височини и на по-голяма свързаност със света”, разкрива Кристоф.
Той е убеден, че новаторска инициатива в тази посока е да се мисли и за внедряването на повечето жени в света на екстремното.
„В Близкия изток, като Дубай например, където е най-високата сграда в света и по мое предложение по време на изложбите ми, които бяха посетени от Принцовете на Дубай, Шейх Маджит Ал Мактоум и Шейх Мансур Ал Мактоум, вече има създаден дамски спасителен отряд. Сега разработваме нов модел за обучение, който да се ръководи изцяло от жени и да се създаде World’s First Female Air Rescue Unit – Първият в света Авио спасителен отряд изцяло съставен от жени. Тази програма ще се ръководи съвместно с Елена Ангелова от ЦПО „КЕЛИ” и международни партньори”, информира Иван Кристоф.
Той допълни, че новата инвестиция ще бъде в развиването на бъдеща академия Rescue Hub (б.а.Спасителният център) за иновации. Той ще бъде и Резиденция за канадски граждани, които ще обучават и техници за работа в труднодостъпни места с въжета, инструктори, спасители и лектори, които ще бъдат гости на България.
„Това ще бъде основният офис и учебно заведение на “Highrise Emergency Aerial Response Team”, известен още като H.E.A.R.T. и сдружение “Специализиран отряд за спасяване” или S.O.S.И двете са организации с нестопанска цел”, казва Човека Паяк.
По думите му в София ще се построи най-високата Тренировъчна база за обучение на парамедици и височинно-въздушни спасители.
„Във фоайето, всеки ще може да се възхити на пано, изобразяващо осемте чудеса на света – 7 известни и новост в Канада, която е известна като чудо на Модерния свят. Това е най-високата телекомуникационна кула – CN”, подчертава Кристоф.
Според него от наблюдателните площадки на последния етаж на Spiderman.Academy, се открива невероятна панорамна гледка към Витоша планина.
„Вярвам, че това ще стимулира бъдещите въздушни спасители. Ще им се представи специална фото изложба „Driven by Buxton Heights”, на която ще има кадри направени лично от мен в Дубай, по време на представянето на концепцията за WOMEN FOR SAFETY AND RESCUE INITIATIVES с жени. Дамите тренират извличане с лебедка от хеликоптер МИ-8 на фона на „Бурж Халифа” и заснемането на каскадата на Том Круиз по вертикала на най-високата сграда в света, с хеликоптер на HELI DUBAI за филма „Мисията невъзможна“, допълва в заключение Иван Кристоф.

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Занимавам се с журналистика от 28 г. Кореспондент съм на вестник "Труд" за Великотърновска област. В личния ми сайт "Helios-as" ще намерите интересни четива за здраве, красота, наука, култура, образование, туризъм, изкуство, пътешествия. Благодаря за интереса и приятно четене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!