Последни Новини
Честват 195 години от рождението на възрожденеца и просветител Юрдан Ненов от Елена
юни 5, 2020
Библиотеката в Русе пази духовното наследство на акад. Михаил Арнаудов
юни 9, 2020
Покажи всички

Търновци изобретиха уред за борба с COVID-19

 

Уникалната лампа е с ултравиолетово лъчение и унищожава и всички бактерии в човешкия организъм

 

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

 

Петко Ганчев от Велико Търново и Марин Млеченков от горнооряховското село Поликраище изобретиха уред за борба с COVID-19. Уникалната лампа е с ултравиолетово лъчение и унищожава и всички останали вируси и бактерии в човешкия организъм.

Създателите на устройството се познават от 34 години и работят по-сериозно съвместно от 7-8 години.

Сътворихме индуктивно захранвана лампа за получаване на ултравиолетова светлина и озон в устната кухина за убиване на вируси и бактерии. Лампата работи с високо напрежение, а за човешкото тяло е забранено съприкосновение на повече от 12 волта. Целта е ултравиолетовата светлина, която се излъчва от уреда да проникне в гърлото до носоглътката. Известен е фактът, че ултравиолетовото лъчение е трепач на всички патогени в организма. Доказано е още преди 150 г., че точно тази дължина на вълната от 250-270 нанометра, убива бацилите. Трябва обаче да има определен интензитет и определено време, за да може уредът да бъде ефективен“, обяснява Петко Ганчев.

Той допълва, че уредът се състои от малка 4-ватова гермицидна лампа, която по индуктивен път получава захранване.

Това означава, че не е свързана с кабели и от нея получаваме въпросното полезно ултравиолетово лъчение. Действието и е равнозначно на излет в планината и на билото на човек застава срещу слънцето с отворена уста. Ефектът е същия, но при уреда интензитетът е около 5000 пъти по-голям и така се съкращава времето на въздействие. Ако човек се облъчва на слънце, той трябва да стои 200-300 часа с отворени уста, за да се получи целебния ефект, докато с този уред са достатъчни средно 7 минути“, пояснява Ганчев.

Изобретателят уточнява, че устройството може да се ползва от цялото семейство. Подходящо е и за деца, и за възрастни и се използва ефективно в домашни условия.

Имам разработки с ултравиолетова светлина още от 2003 г. Официално съм ги показвал публично през 2010 г. Лампата срещу коронавируса получава захранване от бобина-генератор, която работи на разстояние 10-20 сантиметра.

Комплектът, който клиентът може да си купи е генератор с лампа и таймер за засичане на времето. Гермецидната лампа има защитен пръстен, който я предпазва от счупване при ползване“, разкрива детайли Петко Ганчев.

Вещият техничар обяснява, че чрез изобретението се вкарва ултравиолетова светлина в тялото като не се използва външно захранваме и така уредът е напълно безвреден и безопасен.

Известно е, че още през 1920 година са правени изследвания на ултравиолетовата светлина. Изследователите изменяли целия спектър, който се разделя на три сектора и проучвали къде лъчът най-силно действа и най-бързо убива вирусите и бактериите. Установили са, че с тази дължина на вълната, който излъчва и нашата лампа, унищожава бацилите върху посявките за фиксираното време“, споделя Ганчев.

Той признава, че с болни от коронавирус не са правени тествания. Уредът обаче е минал през едната от двете задължителни експертизи за патентоване-формална и материална.

Формалната е комплектоване на документацията, а след това с техническите параметри се кандидатства за патент. По време на блокадите в извънредното положение ми се наложи нелегално да отида до София и с адвокат да внесем документите в Патентното ведомство.

Изчел съм огромно количество медицинска и техническа литература от декември до сега, за да намеря начин устройството да бъде адаптирано за битка с COVID-19“, споделя Ганчев.

Той е категоричен, че има сериозна нужда от такъв тип уреди за предпазване от коварната болест, защото статистическите данни са стряскащи.

Световната икономика е срината като само в Америка безработните са 40 милиона, в България са 300 000, а хората са изплашени“, казва търновецът.

Петко Ганчев твърди, че няма създадени към момента подобни устройства.

По време на пандемията излезе информация, че на 4 май в Министерството на здравеопазването на Турция е постъпила информация за техен институт, който 3 години е работил върху лазер с оптична сонда, която се вкара в белите дробове. Но тази манипулация е сложна, трябва да се извършва от медици в специализирано заведение и под рентгеново наблюдение. В Русия пък е създаден специален газ, който може да свети ултравиолетово и да унищожава бацилите. За друго такова устройство за масова употреба в домашни условия, все още няма данни“, убеден е Ганчев.

Той информира, че около 100 лева ще струва инвестицията на една фамилия, за да притежава лапмата заедно с генератора. Създателят на уреда уточнява, че устройството напрактика е вечно, защото няма износване, а лампата няма как да се счупи освен ако не бъде ударена умишлено с чук.

Създателите на изделието вече имат предложение от Шанхай в Китай за масово производство. От азиатската държава уверили нашенците, че могат да произвеждат по 1 милион комплекта месечно.

Петко Ганчев е прочут с множество разработки, върху които се труди от 4 десетилетия. Сред най-значимите са система за изкривяване на магнитното поле, системи за икономии на ток, гравитационен двигател и др.

Марин Млеченков пък работи предимно върху магнитни двигатели, а Петко Ганчев се е съсредоточил върху радиантна енергия или т.нар.”хладен ток”.

Това е вид енергия, която няма магнитна съставка. Движи се по-бързо от скоростта на светлината и преминава през Фарадеев кафез. Това означава, че може да си в изолирана с метал стая, но тази енергия прониква безпрепятствено. Това явление все още не е добре изучено. За създаването на изобретенията инвестирам в части като само техниката ми струва над 40 000 лева. Всичките си пари влагам в наука и изследвания“, доверява находчивият търновец. Петко Ганчев признава, че любовта към науката се е зародила в ранното му детство.

Още като бебе съм бъркал с пирони в контактите. Марин се е посветил на магнитните двигатели, където КПД-то е изключително високо. Преди 7 години с него работихме в Института по металознание към БАН. Имахме пълно съдействие от академик Стефан Воденичаров, но държавата спря проекта. От Агенцията за ядрено регулиране като разбраха, че може да се чисти радиоактивност с браун газ, стопираха разработката, защото радиохранилището трябваше да бъде много по-малко и вместо 40 тона радиоактивни отпадъци от Козлодуй, щяха да останат 20 тона. Така хранилището щеше да стигне за по-голямо количество, но пък се оказа, че няма интерес от такова нещо“, разказва Петко Ганчев.

Той не може да се въздържи и разкрива друга амбициозна цел, върху която упорства.

Това са стоящи вълни, чрез които например може да се постигне левитация или повдигане на предмети и поддържането им във въздуха. Това става чрез стояща вълна, която се създава с ултразвук и с мощни генератори“, допълва изобретателят.

 

Снимки-Веселина Ангелова и личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!