Последни Новини

Тестват американско лекарство срещу витилиго върху 300 доброволци

Представиха културни ценности от ХІХ и ХХ век в музей „Етър“ в Габрово
май 29, 2020
УМБАЛ “Канев” в Русе издава свое научно списание “Общество и здраве”
юни 3, 2020
Покажи всички

Тестват американско лекарство срещу витилиго върху 300 доброволци

Дерматологът д-р Магдалена Нейкова:

„Предстои проучване и на нов препарат за лечение на псориазис“

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА

Стартира тестване на нов медикамент за лечение на витилиго. В проучването ще бъдат обхванати 300 души, а процесът ще приключи през октомври.

Това сподели дерматологът д-р Магдалена Нейкова от Велико Търново.
Лекарката  е джипи, ръководи собствен Център за красота „Дерма Корект“ в старата столица и е сертифициран специалист с правомощия за провеждане на подобни изследвания.
„Проучването се прави от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ, Канадската Агенция по здравеопазване и Европейската Агенция по лекарствата. В изследването са включени само няколко държави-Америка, Канада, Австралия, а одобрените центрове в Европа са България и Полша. Медикаментът е американско производство и представлява крем, който съдържа активно вещество РУКСОЛИТИНИБ“, разяснява д-р Нейкова.
Тя пояснява, че витилигото е автоимунно заболяване. Заради липса на пигментация на участъци от кожата,  предизвиква и козметичен дефект, а това води до дискомфорт у пациентите. В повечето случаи се предава по наследство. Честотата на заболяването е в широк диапазон от 0,1% до 4%. В някои страни е отбелязана честота от 8%.
Най-често витилигото започва в детска възраст или при подрастващите. Счита се, че пика за настъпване на заболяването е между 10 и 30- годишна възраст. Около 50% от хората с витилиго съобщават за появата му около 20- годишна възраст, а една четвърт от всички страдащи са деца. Естествено в останалите възрастови групи също може да започне изява на витилиго. Обикновено в по-широки граници това е възрастта между 2 и 40 години.
От витилиго се засягат еднакво, както двата пола, така и всички раси.
„Витилигото се лекува по различни начини като някои са доста агресивни-чрез облъчвания, с комбинирана терапия-облъчвания и пиене на лекарствени таблетки, които обаче имат странични явления. Борбата с този вид заболяване е изключително труден и продължителен процес“, подчертава д-р Нейкова.
Тя информира, че изследванията на новия медикамент се провеждат от Медицински център „Унимед“ ЕООД  в Севлиево, който е специализиран и сертифициран за всякакъв вид изследвания. В тестванията участват двама лекари-д-р Марина Санкева от Габрово и д-р Магдалена Нейкова от Велико Търново.
„Целият процес ще бъде стриктно документиран, а постигнатите резултати-отчетени и анализирани. В момента се набират желаещи да се включат в тестването. Част от участниците в единия етап ще използват крем, в който няма активно вещество. Ще бъдат избрани на случаен принцип.
След като се направи първият скрининг, ще бъдат отчетени резултатите и на двете групи. Това се прави, за да има база за сравнение“, изтъква д-р Нейкова.
Тя уточнява, че експериментът ще продължи 32 дни след изричното съгласие на пациента, който ще бъде подробно и писмено информиран за всички условия и етапи на процедурите.
„Одобрението на участниците минава през няколко стадия. След като бъде включен в групата, всеки получава свитък от документи с пълно описание на процедурите, както и дневници и кремове. След 24 седмици, контролната група, която не е ползвала мехлем с активна съставка, продължава участието си в изследването още 28 седмици, през които вече всеки ще нанася мехлем с лечебната съставка“, информира д-р Меглена Нейкова.
Тя е категорична, че включването в тестването става единствено и само с личното съгласие на всеки участник и ако той бъде одобрен като подходящ за анализите. Има възрастова граница за подбор-юноши от 12 до 18 години /ненавършени/ , от 18 до 40 години и над 40 години.Предвидени са разходи за път и  храна за деня на пациентите.
По време на изследването координатор ще нанася в документацията всички данни-лабораторни показания, тегло, ръст на пациента и др. По график ще бъдат определени срещите с участниците, които ще са задължени ежедневно да попълват специален дневник.
Другото изследване, което всеки момент ще стартира е за тежкото дерматологично заболяване- псориазис. Върху пациенти с такъв кожен проблем ще се тества отново американски препарат за лечение във вид на пяна. Важно условие при подбора на пациентите е да имат плаки в скалпа.
Кандидатите да се включат в групата за тестването на лекарствата за витилиго и псориазис могат да се обадят за информация и записвания на д-р Магдалена Нейкова на телефон-0889722380.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено от копиране !!